PODosłonami.pl

De Ruiter - pomidory
Yara

10-lecie Delphy Improvement Centre

13 października 2016 roku w miejscowości Bleiswijk w Holandii, odbyły się obchody 10-lecia istnienia centrum doświadczalnego firmy doradczej Delphy. Improvement Centre BV to nowoczesna szklarnia doświadczalna, w której testowane są i rozwijane nowe technologie oraz strategie uprawy.

Delphy Improvement Centre

Siedziba Delphy Improvement Centre

Improvement Centre BV jest oficjalnie uznanym przez rząd holenderski instytutem badawczym. Jako ośrodek naukowy realizuje także wiele prywatnych projektów finansowanych są przez  dostawców i grupy producentów, którzy aktywnie uczestniczą w konfiguracji eksperymentów na ich wszystkich etapach.  Uzyskane w ten sposób dane są wykorzystane w praktyczny sposób i przyczyniają się do powstania nowych koncepcji upraw i know-how. Częścią prac badawczych są testy odmian firm hodowlanych.

Prace oraz badania prowadzone są w dziesięciu działach (kompartamentach) kompleksu szklarniowego i dotyczą głównie uprawy roślin ozdobnych, pomidorów, ogórków, ziół, papryki i truskawek.

Przy Delphy Improvement Centre został stworzony Horti Experience Centre – ośrodek szkoleniowy dla studentów i praktykantów z całego świata. Prowadzi się w nim szkolenia i kursy dla ogrodników, kadr zarządzających i inwestorów. Kursy są podzielone na moduły szkoleniowe (niektóre z nich mogą trwać nawet ponad miesiąc) łączące praktykę z teorią w jednym miejscu.

W każdym miesiącu, w zależności od  zainteresowania poszczególnymi doświadczeniami, Delphy Improvement Centre odwiedza ponad 300 producentów i klientów. Zdobyta wiedza jest udostępniana plantatorom i innym zainteresowanym osobom poprzez organizowanie tzw. „ dni otwartych” oraz artykuły umieszczane w prasie czy na stronie internetowej Delphy. Ze względu na praktyczne podejście do różnych aspektów upraw oraz potencjał prowadzonych badań, w 2016 roku Ośrodek Delphy odwiedziło prawie 5000 osób.

W dniu obchodów okrągłej rocznicy w Delphy Improvement Centre odbywały się panele dyskusyjne oraz warsztaty podzielone na różne tematy i grupy zainteresowanych. Tematyka warsztatów oraz prelekcji była zróżnicowana. Omówiono między innymi: „Przyszłość doświetlania lampami LED”,  „Nowe uprawy”, „Smak przez cały rok”, „Ogrodnictwo w Polsce”.

Temat „Ogrodnictwo w Polsce” rozwinęli Tomasz Krasowski oraz Mariusz Padewski z Delphy Poland.  W spotkaniu uczestniczyli holenderscy producenci, przedstawiciele banków oraz instytucji badających rynek europejski. Doradcy z Polski omawiali głównie specyfikę rynku (pomidorów, ogórków, papryki oraz owoców miękkich), eksport, import a także skalę produkcji poszczególnych upraw. Ważnym aspektem okazał się rozwój technologii prowadzenia upraw, zwłaszcza owoców miękkich, a mianowicie: coraz lepszej jakości tunele, nowe obiekty szklarniowe, automatyka oraz systemy nawodnieniowe.

Po prelekcji toczyła się dyskusja na temat: „Czy Polska jest dla Holandii szansą, czy może zagrożeniem?” Uczestnicy wykładów mogli się dowiedzieć m.in. tego, że rodowici Holendrzy już od lat produkują owoce w Polsce oraz otwierają szkółki z produkcją sadzonek w naszym kraju. Dużą szansę na polskim rynku będą miały firmy marketingowe, które pomogą producentom w sprzedaży owoców oraz będą inwestować w dostawców, tak jak to ma miejsce w krajach Europy zachodniej. Podkreślono również fakt, iż Polacy coraz częściej sięgają po towary z Polski, nawet w przypadku, gdy obok na półce jest tańszy produkt z południowej Europy. Jest to dobry sygnał dla naszych producentów, którzy coraz chętniej inwestują środki na wytworzenie produktu wysokiej klasy.

Interesujące rozmowy toczyły się również w kuluarach, gdzie doradcy Delphy Poland odpowiadali na wiele pytań dotyczących specyfiki polskiego rynku oraz upraw poszczególnych gatunków warzyw i owoców. Mariusz Padewski i Krzysztof Żabówka prowadzili konwersacje na temat produkcji truskawek, malin i – co było zaskoczeniem dla wielu – jagody kamczackiej. Natomiast Tomasz Krasowski i Michał Szymczak udzielali odpowiedzi na pytania dotyczące upraw szklarniowych pomidorów, ogórków czy papryki.

Dziesięć lat działalności Delphy Improvement Centre pokazało, jak ważne jest to miejsce dla producentów korzystających z usług doradczych Delphy w różnych krajach Europy i świata.

Dyskusje i rozmowy podczas tego dnia uświadomiły wszystkim, iż wiedza pozyskiwana teraz, jest i będzie wykorzystywana w przyszłości, do podniesienia efektywności produkcji żywności i roślin ozdobnych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Program Ochrony Roślin
HortiAdNet