PODosłonami.pl

Cultilene pod naglowkiem - nowy
Agro-Sorb
Yara

Holenderskie doświadczenia – cz. I. Uprawa pomidorów z segmentu dużego grona

Podczas wizyty w Holandii, zorganizowanej przez firmę Rijk Zwaan, wraz z grupą ogrodników odwiedziłam m.in. gospodarstwo Van Adrichem Kwekerij, należące do grupy producentów Prominent. W szklarni, w miejscowości De Lier zobaczyliśmy uprawę nowej odmiany pomidora gronowego, będącej jeszcze pod numerem. O uprawie, ochronie opowiedział współwłaściciel firmy – Jos Van Adrichem. Specyfikę uprawy w holenderskich warunkach przybliżał nam również przedstawiciel firmy Rijk Zwaan Paul Simmonds, a także jej polscy przedstawiciele – Wojciech Wasiak i Krzysztof Banaszak (artykuł został opublikowany w czasopiśmie Pod Osłonami 3/2018 i jako jedyny z tego numeru jest publikowany na portalu w całości).

Grupa polskich ogrodników podczas wizyty w Holandii zorganizowanej przez firmę Rijk Zwaan (luty 2018. r.)

Kilka słów o rodzinnym gospodarstwie

Grupa producentów Prominent, do której należy Van Adrichem Kwekerij, jest jedną z największych i najprężniej działających organizacji holenderskich ogrodników. Dostarcza pomidory na rynek holenderski i do innych krajów europejskich, także na wymagający rynek Wielkiej Brytanii. Grupa ta skupia się na produkcji pomidorów wysokiej jakości.

Jak informował Jos Van Adrichem, ich rodzinną firmę tworzy obecnie czterech braci. Zamiłowanie do uprawy pomidorów odziedziczyli po ojcu, który założył gospodarstwo w 1950 roku. Bracia prowadzą firmę od 1990 r., a od 1994 roku uprawiają pomidory dla grupy Prominent. Szklarnie braci znajdują się w trzech lokalizacjach – w De Lier (5 ha, pomidory gronowe uprawiane bez doświetlania – tę właśnie uprawę odwiedziliśmy), w Steenbergen (9 ha pomidorów gronowych i 6 ha koktajlowych, uprawy z doświetlaniem) oraz w Westdrope (9 ha pomidorów gronowych, 10 ha pomidorów koktajlowych, uprawy z doświetlaniem). Firma stawia na produkcję pomidorów wysokiej jakości, wprowadziła markę Sublimato, pod którą oferowane są pomidory z najnowszych szklarni w Westdrope. Marka ta oznacza – jak można przeczytać na internetowej stronie firmy – wysoką, gwarantowaną jakość, codziennie świeże dostawy, uprawę „niemal biologiczną”, minimalną emisję CO2 podczas produkcji oraz maksymalnie dobry smak.

Jos Van Adrichem w towarzystwie Paula Simmondsa (pierwszy z lewej) oraz Wojciecha Wasiaka przekazali informacje na temat bieżącego sezonu w uprawie niedoświetlanych pomidorów w Holandii

Jos Van Adrichem (w środku) w towarzystwie Paula Simmondsa (pierwszy z lewej) oraz Wojciecha Wasiaka przekazali informacje na temat bieżącego sezonu w uprawie niedoświetlanych pomidorów w Holandii

„Duże grono” w tradycyjnej uprawie

W szklarni, którą odwiedziliśmy, uprawiano pomidor pod numerem hodowlanym 72-762 RZ F1 (otrzymał nazwę Trovanzo RZ F1), była to produkcja „tradycyjna”, bez doświetlania. Jak informowali przedstawiciele firmy Rijk Zwaan, w gospodarstwie Van Adrichem znajduje się pierwsza komercyjna uprawa tej odmiany, zaliczanej do segmentu tzw. dużego grona (140-160 g). Mieliśmy okazję zobaczyć rośliny w pierwszym tygodniu lutego.

Dużą, 60-dniową, szczepioną rozsadę pomidorów w kostce RootmaXX, wyprodukowaną przez lokalnego producenta materiału nasadzeniowego, przywieziono do gospodarstwa 9 stycznia i była wstawiana od razu w otwory na matach. Taki sposób sadzenia sprawdzał się dobrze w poprzednich sezonach w przypadku innej odmiany uprawianej w tym gospodarstwie. Początek tego sezonu był w Holandii jednak dosyć „ciemny” i okazało się, że dla pomidora 72-762 RZ F1 lepszym rozwiązaniem byłoby początkowe przetrzymanie roślin obok otworów, co ułatwiłoby sterowanie wzrostem i rozwojem roślin. – Tej zimy, w ciągu ostatnich 5-6 tygodni mieliśmy o wiele mniej światła – o około 30% mniej niż zwykle o tej porze roku – wyjaśniał Jos Van Adrichem. Dlatego pierwsze grono nie było dobrze wykształcone, było w nim mniej owoców niż powinno. Dodatkowo, w szklarni po posadzeniu roślin podwieszono folię perforowaną, która ograniczała straty ciepła, ale niestety także zmniejszała dostęp światła do roślin. Dla polskich ogrodników, którzy taki przebieg pogody znają „z własnego podwórka”, nie było zaskoczeniem, że przy ciemnym początku sezonu, podwieszonej folii i ustawieniu roślin od razu na otworach, trudno utrzymać pierwsze grona. Folię zdejmowano po 6 tygodniach od posadzenia rozsady, dwuetapowo (najpierw ją rozsuwano, potem całkowicie zdejmowano).

Rośliny posadzono w zagęszczeniu 1,64 szt./m2, które potem zwiększono do 3,3 szt./m2 i takie utrzymywano przez cały sezon. W starych szklarniach, w jakich prowadzona jest uprawa w De Lier, ogrodnik nie mógł bardziej zagęszczać uprawy tej odmiany. W nowych, jasnych szklarniach, zdaniem holenderskiego producenta, można zwiększać zagęszczenie tej odmiany nawet do 3,6-3,7 szt./m2. Na początku rzędów stały na uciętych fragmentach mat pomidory „rezerwowe”, na wypadek, gdyby trzeba było wymienić którąś z roślin. Jak informował J. Van Adrichem, będą one przetrzymywane do czasu rozpoczęcia zbiorów (które było przewidywane mniej więcej na początek kwietnia), później zostaną usunięte ze szklarni.

Sterowanie klimatem i wilgotnością podłoża

Jak informował holenderski ogrodnik, EC pożywki do zalewania mat wynosiło 4,5 mS/cm, takie samo było początkowo EC podawanej pożywki, w matach utrzymywało się ono na poziomie 6 mS/cm. Sposób podlewania na początku w tej produkcji różnił się nieco od tego, który znamy z naszych upraw.

Po nasączeniu mat ustawiono na nich rośliny, a maty rozcięto tylko w jednym miejscu, do połowy wysokości – na ich spodzie pozostawała więc pożywka. Pozwoliło to ogrodnikowi wstrzymać się z podlewaniem w pierwszych tygodniach uprawy. Sterowanie wzrostem i rozwojem roślin polegało więc w tym czasie tylko na regulowaniu temperatury (w dzień wysoka, w nocy niska). Pierwsza dawka pożywki podana została dopiero 2 lutego w nocy i początkowo, przez około 10 dni, kolejne dawki pożywki miały być podawane tylko nocą. W miarę wzrostu roślin planowano włączyć podlewanie także w dzień. W czasie naszej wizyty w tym gospodarstwie (6 lutego) wilgotność w matach utrzymywała się na poziomie ok. 50%, pod koniec dnia obniżała się do 40%. Na pytanie, czy tak mocne obniżanie wilgotności podłoża nie budzi obaw, J. Van Adrichem wyjaśniał, że dopóki folia jest rozcięta tylko w jednym miejscu i tylko do połowy maty, dopóty bardzo łatwo można z powrotem nasączyć podłoże.

Średnia temperatura dobowa utrzymywana była na poziomie niższym niż 16°C – wynosiła około 15,2-15,5°C. Nocą mieściła się w granicach 11-12°C, a w dzień – 21-22°C. Jak wyjaśniał holenderski producent, żeby aktywować wierzchołek rośliny, nawet gdy jest ciemno, dąży on do tego, by przynajmniej na ok. 2 godziny osiągnąć w dzień temperaturę 22°C. Aby z kolei osiągnąć zakładaną średnią, w nocy utrzymuje temperaturę na niskim poziomie.

Szczegóły dotyczące ochrony

W uprawie prowadzona jest ochrona biologiczna, pierwszym entomofagiem wprowadzanym do obiektu był dziubałeczek mączlikowy (Macrolophus pygmaeus). Do monitorowania obecności skośnika pomidorowego (Tuta absoluta), który stwarza coraz większe zagrożenie w holenderskich uprawach, wykorzystywane były pułapki feromonowe. Do zwalczania tego szkodnika używa się również środków biologicznych, zawierających bakterię Bacillus thuringiensis.

Na niektórych liściach pomidorów widoczne były białe plamy. Były to pozostałości po szczepieniu roślin przeciwko wirusowi mozaiki pepino. W tej uprawie szczepionka V10 (z firmy Valto) podawana jest dwa razy – pierwszy raz po posadzeniu roślin, drugi – trzy tygodnie później. Zabieg ten wykonywany był przez pocieranie liści palcami zwilżonymi zawiesiną szczepionki.

Informacji na temat uprawy udzielał właściciel plantacji - Tadeusz Zalewski

Uprawa papryki w podłożu kokosowym – pokaz w uprawie tunelowej

W Ulowie niedaleko Potworowa, w gospodarstwie Tadeusza Zalewskiego 21 lipca spotkali się ogrodnicy zainteresowani bezglebową uprawą papryki w podłożu kokosowym. Dzień Otwarty pod hasłem „Papryka odrywa się od ziemi” zorganizowały firmy Grow Concept – Piotr [...]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

ZtZ 2018
HortiAdNet