PODosłonami.pl

Cultilene 2019
Agro-Sorb
Yara od 11 01 2019

Pod Osłonami 4/2019 – nowy numer jest już w sprzedaży

Ukazał się czwarty numer czasopisma Pod Osłonami (PO 4/2019). Przedstawiamy krótko tematykę poruszaną w tym numerze i zapraszamy do lektury! Wszystkie numery oraz prenumerata są dostępne w wydawnictwie Hortpress – zaglądajcie do sklepu internetowego.

Poniżej przedstawiamy krótki przegląd tematyki PO 4/2019/. Pełną treść znajdziecie w papierowym wydaniu Pod Osłonami – do nabycia w sklepie internetowym Hortpressu.

Wydarzenia

Relacje m.in. z: targów WorldFood, Pomidorowego Forum zorganizowanego przez firmę Royal Brinkman, Dnia Ogórka firmy Enza Zaden w Grudziądzu, Akademii Uprawy truskawek w Czerwińsku, konferencji „Nowe Patogeny Roślin” w Skierniewicach, targów Dni Zieleni, 11. Wystawy Tulipanów w Wilanowie i Tulipanowej Majówki w Chrzypsku Wielkim.

Z konferencji i seminariów

Nowe zagrożenia dla pomidorów szklarniowych (wirus ToBRFV, mączlik ostroskrzydły, Nesidiocoris tenuis) – Anna Maciejuk

Nowe patogeny (wirus żółtaczki dyniowatych, wirus łagodnej pstrości papryki, włosowatość korzeni pomidora, choroba szalonych korzeni pomidora, Ralstonia, Phytophthora pulvivora) – Anna Wize,

O truskawkach w Czerwińsku nad Wisłą (żywienie mineralne truskawek, fertygacja, tunele do uprawy truskawek, sadzonki i odmiany) – Anna Maciejuk

Zdaniem specjalistów

Analiza gleby podstawą prawidłowego nawożenia (wymagania pokarmowe papryki, nawożenie na podstawie wyników analizy gleby, wysoka jakość rozsady)– Karol Majchrowski

Ważne okresy w szklarniowej uprawie pomidorów (ważne okresy w uprawie pomidorów, specyfika bieżącego sezonu, uprawa latem, zdrowy system korzeniowy, nawadnianie) – Wojciech Juńczyk

Naukowe spojrzenie

Najgroźniejsze wirusy w uprawie cukinii w Polsce – Dr hab. Natasza Borodynko-Filas, prof. nadzw. IOR-PIB, dr hab. Beata Hasiów-Jaroszewska, prof. nadzw. IOR–PIB, dr Aleksandra Zarzyńska-Nowak, mgr Daria Budzyńska

W Klinice Chorób Roślin w Poznaniu prowadzone od kilkunastu lat badania nad wirusami cukinii pozwoliły na identyfikację i charakterystykę sześciu różnych wirusów. Najczęściej stwierdzaliśmy obecność: wirusa mozaiki ogórka (Cucumber mosaic virus, CMV), wirusa żółtej mozaiki cukinii (Zucchini yellow mosaic virus, ZYMV) oraz wirusa mozaiki arbuza (Watermelon mosaic virus, WMV). Te trzy wirusy przenoszone są przez mszyce, a także bardzo łatwo rozprzestrzeniane są mechanicznie w trakcie zabiegów pielęgnacyjnych prowadzonych w uprawie. Sporadycznie stwierdzaliśmy występowanie wirusa pierścieniowej plamistości papai (Papaya ringspot virus, PRSV) oraz wirusa czarnej pierścieniowej plamistości pomidora (Tomato black ring virus, TBRV). W roku 2018 po raz pierwszy w Polsce, w województwach wielkopolskim oraz zachodniopomorskim, stwierdziliśmy występowanie nowego patogenu – wirusa żółtaczki dyniowatych, przenoszonego przez mszyce (Cucurbit aphid-borne yellows virus, CABYV).

Uprawy pod osłonami w Izraelu – Dr hab. Piotr Siwek

Początki upraw pod osłonami w Izraelu związane są ze szklarniami, które – podobnie jak w Europie – budowano tam w latach 60. XX wieku. W kolejnych dziesięcioleciach stopniowo zamieniano je na pojedyncze i zblokowane tunele pokrywane folią, płytami z materiałów polimerowych lub siatkami. Z ogólnej powierzchni użytków rolnych wynoszącej 400 tys. ha obiekty uprawowe zajmują w Izraelu około 3500 ha.

Z wizytą w…

Intensywnie i nowocześnie, smacznie i zdrowo – Anna Wize

O nowoczesnych rozwiązaniach i uprawie w gospodarstwie prowadzonym przez Damiana Chrzana i jego brata Pawła w Głuchowie koło Łańcuta pisałam na łamach naszego czasopisma już wiele razy. Kilka lat temu postawili oni na nowoczesne rozwiązania – na mniej więcej połowie powierzchni uprawa prowadzona jest pod szkłem dyfuzyjnym. W produkcji przez wiele lat pozostawali wierni odmianie z segmentu „dużego standardu” – pomidorowi Admiro. Przed trzema laty jego miejsce zajął pomidor Maxeza, którego owoce można oferować w gronach lub „luzem”. Ogrodnicy nie są zwolennikami częstych zmian w technologii produkcji – wolą skupiać się na ciągłym doskonaleniu wybranych rozwiązań, a nowości wprowadzają stopniowo, po testach uprawowych na części powierzchni. W tym roku obserwują, jak w warunkach ich gospodarstwa sprawdzą się nowa odmiana oraz mata uprawowa o wysokości 10 cm. W ochronie roślin stawiają głównie na rozwiązania biologiczne, bezpieczne dla konsumentów.

W Mielcu – tradycja i nowe pomysły – Anna Wize

Początki Gospodarstwa Ogrodniczego Garden, które specjalizuje się w uprawie pomidorów i ogórków szklarniowych, sięgają początków bieżącego wieku – zostało założone w 2000 roku przez Stanisława Sochę, ojca obecnej właścicielki Danuty Ignatowicz. Po studiach ogrodniczych, początkowo wraz z mężem Marcinem, zdobywała doświadczenie w uprawie pracując razem z rodzicami. Od 2012 r. państwo Ignatowiczowie prowadzą gospodarstwo wspólnie z rodziną (zaangażowane w tę działalność są również siostra pani Danuty i ich mama). Szklarnie zajmują łącznie 10 ha, w tym 2,6 ha stanowią obiekty rosyjskie pozostałe jeszcze po Państwowym Gospodarstwie Ogrodniczym Mielec, reszta to szklarnie typu Venlo. W bieżącym sezonie w firmie Garden uprawiane są pomidory malinowe, gronowe, koktajlowe oraz typu cherry, a także ogórki półdługie.

Smaczne pomidory na lokalny rynek – Piotr Bucki

Lokalny rynek pomidorów i ogórków szklarniowych w Busku-Zdroju jest w dużym stopniu zaopatrywany przez rodzinne gospodarstwo ogrodnicze prowadzone przez braci Dariusza i Krzysztofa Florków. Poczynione przez nich zmiany skłoniły  do ponownego odwiedzenia szklarni  w Służowie koło Buska-Zdroju.

Konsekwentnie do przodu – Alicja Cecot

Znakiem rozpoznawczym gospodarstwa Szaj z Dachowej niedaleko Poznania są chryzantemy. Choć w 1981 roku założyciele tej rodzinnej firmy Maria i Marek Szajowie zaczynali przygodę z profesjonalnym ogrodnictwem od uprawy pomidorów w tunelach, prawie od „zawsze” produkowali też chryzantemy, a niedługo potem – również ich sadzonki, które dziś są jedyną specjalizacją firmy. W ciągu minionych 38 lat zmieniło się prawie wszystko, począwszy od lokalizacji gospodarstwa, poprzez obiekty i technologię produkcji, po dobór odmian. Niezmienna jest natomiast chryzantemowa pasja właścicieli, których już dwa pokolenia wspólnie dbają o dalszy rozwój przedsiębiorstwa.

Co nowego?

Berlińskie nowości -Monika Domoń

Recykling i trendy „eko” – Anna Wize

Tace, doniczki, doniczkarki – Anna Wize

Sprawne zarządzanie pracą – Anna Maciejuk

Ciekawe odmiany z holenderskich pokazów (cz. I). – Alicja Cecot

Tulip Trade Event – Alicja Cecot

Najnowsze tulipany w wilanowskiej Oranżerii – Danuta Pyza-Grzybowska

Z oferty „Dni Zieleni” – Danuta Pyza-Grzybowska

Prosto z Essen (cz. III). IPM – Alicja Cecot

Strefa stowarzyszonych

Stowarzyszenie Malinowy Król – Anna Wize

Flesz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

HortiAdNet