PODosłonami.pl

Cultilene 2019
Agro-Sorb
Yara od 11 01 2019

Cracovia Horti (cz. II) – odmiany, rozsada i ochrona warzyw

Zwiększanie wydajności upraw warzywniczych staje się koniecznością. O tym jak sprostać temu wyzwaniu dzięki wykorzystaniu optymalnych rozwiązań podczas produkcji informowali przedstawiciele firm współorganizujących wydarzenie.

O tym jak wygląda produkcja rozsady w Grupie Producentów Rozsad Krasoń mówił Andrzej Szymański

Rynek warzyw w Polsce

Informacje na temat dotychczasowej sytuacji na rynku warzyw w Polsce oraz kierunki jego rozwoju przestawił dr Marcin Bartczak z portalu e-warzywnictwo, sprawującego patronat medialnego nad konferencją. Szacunki Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej podają, że w 2018 r. powierzchnia uprawy warzyw gruntowych wyniosła 178 tys. ha, co przełożyło się na 5345 tys. ton uzyskanego plonu. W tym samym roku warzywa pod osłonami były uprawiane na 5650 ha, a ich produkcja wyniosła 1170 tys. ton. Rośnie powierzchnia gospodarstw specjalistycznych oraz ich udział w ogólnej ich liczbie. Maleje z kolei liczba małych gospodarstw, które charakteryzują się stosunkowo niską efektywnością i wysokimi kosztami produkcji. Obecna sytuacja na rynku nie jest łatwa. Utrudnieniami są m.in. malejąca liczba środków ochrony roślin dostępnych do stosowania. W związku z tym alternatywne metody walki z agrofagami i chwastami nabierają znaczenia. Przyczyną takiego stanu rzeczy są coraz większe restrykcje ze strony sieci handlowych (główni odbiorcy) dotyczące pozostałości substancji aktywnych chemicznych środków ochrony roślin. Rośnie w związku z tym znaczenie integrowanych metod uprawy i wykorzystania preparatów biostymulujących pochodzenia naturalnego. Wzrastająca świadomość konsumentów odnośnie do jakości owoców i warzyw spowodowała  również  wzrost liczby gospodarstw ekologicznych. Inne trendy, jakie będą się rozwijać w przyszłości to rolnictwo precyzyjne, w którym ważne będzie również wykorzystywaniw zaawansowanych rozwiązań technologicznych – np. dronów i robotów.

Odmiany warzyw

Nowe propozycje odmianowe i kierunki rozwoju w hodowli warzyw firmy Bejo Zaden przedstawili Ireneusz Ruciński i Paweł Glanowski. Bogate portfolio tej firmy jest znane na rynku z odmian gatunków do uprawy polowej. Znajdują się w nim trakże odmiany polecane do upraw przyspieszonych pod osłonami, m.in. wczesna marchew Bermuda (104 dni wegetacji) oraz Natuna (117 dni). W ofercie jest także duży wybór różnych typów sałaty z hodowli Agrisemen (którą Bejo kupiło 4 lata temu). Jak przekazali przedstawiciele tej firmy w uprawie tunelowej dobrze sprawdza się sałata masłowa Synopsis. W związku z nowymi trendami w produkcji, Bejo Zaden dostarcza również nasiona warzyw przeznaczone do upraw ekologicznych.

Ireneusz Ruciński z Bejo Zaden informował o nowościach odmianowych warzyw

Ireneusz Ruciński z Bejo Zaden informował o nowościach odmianowych

Rozsada od specjalisów

Producenci warzyw coraz częściej zaopatrują się w rozsadę dostarczaną przez wyspecjalizowane gospodarstwa. Jak poinformowali Marcin Krasoń i Andrzej Szymański z Grupyu Producentów Rozsad Krasoń obecnie w ich firmie chwilę rozsada warzyw jest produkowana w Piaskach (5 ha szklarni i 1,5 ha hartownika) oraz w Świętej w okolicach Złotowa (6 ha szklarni i 2 ha hartownika). Powierzchnia powiększy się niebawem o 7,5 ha szklarni i 2 ha hartownika, które powstają w miejscowości Kisiele, niedaleko Piasków. Obiekty szklarniowe do produkcji rozsady w GPRK – jak przekazał jej przedstawiciel, Andrzej Szymański – są pokryte szkłem o wysokim współczynniku przenikania światła. W okresie niedoboru światła słonecznego rozsada jest doświetlana światłem o natężeniu od 5 tys. lx do 7 tys. lx. W tym celu wykorzystywane są lampy sodowe o mocach 600 W, 700 W i 1000 W. Nowoczesne zaplecze techniczne w postaci m.in. urządzeń do produkcji kostek torfowych, zautomatyzowanych linii do wysiewów, urządzeń do sortowania siewek pomidorów, myjek do mycia tac oraz maszyn do przycinania rozsady selerów pozwala na wyprodukowanie rozsady wysokiej jakości. Podlewanie odbywa się przez automatyczne ramiona zraszające lub prowadzone jest w systemie  zalewowym z dezynfekcją i recyrkulacją. Pozwala to na wprowadzanie nowoczesnych rozwiązań, m.in. nowego sposobu zaprawiania rozsady warzyw polowych, zabezpieczającego rośliny (kapustne w fazie od 2 d 5 liści) przed śmietką kapuścianą.

Marcin Krasoń przedstawił technologię produkcji rozsady w nowoczesnych obiektach szklarniowych

Marcin Krasoń przedstawił technologię produkcji rozsady w nowoczesnych obiektach szklarniowych

Ochrona warzyw

Nowym preparatem użytkowanym do zabezpieczania młodych roślin poprzez zaprawianie jest Verimark 200 SC z firmy FMC, który musi być podany docelowo w obręb systemu korzeniowego w bardzo niskim stężeniu (15 ml produktu na 1000 roślin). Z tego powodu może być on wykorzystywany jedynie przez specjalistyczne firmy trudniące się produkcją rozsady warzyw. Marek Dąbrowski z firmy FMC informował, że substancją aktywną ww. insektycydu jest Cyazypyr®. Pod wpływem działania środka praca mięśni szkodników gryzących i ssących, m.in. mszyc, wciornastków, gąsienic, miniarek i mączlików ulega zaburzeniu. Oprócz warzyw Verimark 200 SC jest zarejestrowany do ochrony truskawek przed kwieciakiem malinowcem (w dawce 375 ml/ha). Zabieg można wykonywać po wystąpieniu szkodników, od fazy dwóch liści truskawek, do czasu dojrzałości zbiorczej. W tym przypadku można przeprowadzić w trakcie wegetacji maksymalnie 2 zabiegi.

Ostatnie wystąpienie Radosława Suchorzewskiego reprezentującego firmę Bayer dotyczyło m.in. ochrony warzyw kapustnych. Do ochrony grupy roślin uprawianych w polu polecał m.in. fungicydy Luna Experience 400 SC oraz Previcur Energy, insektycydy Decis Mega 500 EW, Movento 100 SC oraz Proteus 110 OD. Oprócz środków konwencjonalnych w ofercie firma dysponuje również rozwiązaniami biologicznymi – środkami zawierającymi pożyteczne mikroorganizmy. Należą do nich: Contans WG (w jego skład wchodzi pasożytniczy grzyb Coniothyrium minitans, zwalczający sprawcę zgnilizny twardzikowej, jakim jest grzyb Sclerotinia sclerotiorum) oraz Serenade ASO (zawierający pożyteczną bakterię Bacillus subtilis, szczep QST 713, wykazującą wobec patogenów grzybowych działanie grzybobójcze i fungistatyczne).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

HortiAdNet