„Energooszczędna” uprawa róż - uprawa, rozsada, nawożenie pomidorów, ogórków, papryki i innych warzyw - Pod Osłonami

PODosłonami.pl

„Energooszczędna” uprawa róż

Perfekcyjna róża, za jaką przez wielu uważana jest odmiana Red Naomi, tworzy kwiaty o średnicy min. 5 cm, jej łodyga ma 60-80 cm długości, jakość handlową powinna zachowywać przez przynajmniej 10 dni. Dla holenderskich ogrodników produkcja tego typu, wysokiej jakości kwiatów ciętych, nie jest już wyzwaniem, problemem jest jednak energochłonność takiej produkcji.

Celem jednego z projektów badawczych realizowanych w obiekcie doświadczalnym holenderskiego Uniwersytetu w Wageningen jest opracowanie metod produkcji wysokiej jakości róż, przy ograniczeniu nakładów energii potrzebnej do ich wyprodukowania.

Czytaj dalej...

Doświadczenia prowadzone są w obiekcie o powierzchni 1000 m2, wyposażonym w systemy chłodzenia, wymuszoną wentylację oraz hybrydowe doświetlenie asymilacyjne (nad roślinami znajdują się wysokoprężne lampy SON-T, a pomiędzy rzędami lampy LED).

W pierwszym roku projektu naukowcy dopracowywali system uprawy pozwalający na całoroczną produkcję wysokiej jakości kwiatów ciętych róż, natomiast w drugim skupili się na zminimalizowaniu ilości energii potrzebnej do ich produkcji. W obiekcie funkcjonuje system magazynowania ciepła, które gromadzone jest latem, aby zimą można było wykorzystać je do ogrzewania szklarni. Z początku zużycie energii elektrycznej potrzebnej na oświetlenie asymilacyjne było zbyt wysokie, jednak pod koniec 2013 roku udało się je zmniejszyć do założonego poziomu. Prace nadal trwają. W projekt zaangażowani są: DLV, GreenQ Improvement Centre, LTO-Groeiservice, a także producenci róż.

Tłumaczenie: AM

1 komentarz do “„Energooszczędna” uprawa róż

  1. Pingback: Z wizytą w Improvement Center | Pod OsłonamiPod Osłonami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

HortiNet_wyszukiwarka
HortiAdNetHortiAdNet