„Energooszczędna” uprawa róż
Perfekcyjna róża, za jaką przez wielu uważana jest odmiana Red Naomi, tworzy kwiaty o średnicy min. 5 cm, jej łodyga ma 60-80 cm długości, jakość handlową powinna zachowywać przez przynajmniej 10 dni. Dla holenderskich ogrodników produkcja tego typu, wysokiej jakości kwiatów ciętych, nie jest już wyzwaniem, problemem jest jednak energochłonność takiej produkcji.
Celem jednego z projektów badawczych realizowanych w obiekcie doświadczalnym holenderskiego Uniwersytetu w Wageningen jest opracowanie metod produkcji wysokiej jakości róż, przy ograniczeniu nakładów energii potrzebnej do ich wyprodukowania.
Czytaj dalej...Doświadczenia prowadzone są w obiekcie o powierzchni 1000 m2, wyposażonym w systemy chłodzenia, wymuszoną wentylację oraz hybrydowe doświetlenie asymilacyjne (nad roślinami znajdują się wysokoprężne lampy SON-T, a pomiędzy rzędami lampy LED).
W pierwszym roku projektu naukowcy dopracowywali system uprawy pozwalający na całoroczną produkcję wysokiej jakości kwiatów ciętych róż, natomiast w drugim skupili się na zminimalizowaniu ilości energii potrzebnej do ich produkcji. W obiekcie funkcjonuje system magazynowania ciepła, które gromadzone jest latem, aby zimą można było wykorzystać je do ogrzewania szklarni. Z początku zużycie energii elektrycznej potrzebnej na oświetlenie asymilacyjne było zbyt wysokie, jednak pod koniec 2013 roku udało się je zmniejszyć do założonego poziomu. Prace nadal trwają. W projekt zaangażowani są: DLV, GreenQ Improvement Centre, LTO-Groeiservice, a także producenci róż.
Tłumaczenie: AM
Julietta – słodkie imię, ale bez litości dla szarej pleśni
Od 3 lat fungicyd biologiczny Julietta (oparty na żywych drożdżach) jest dostępny na rynku i wszedł na stałe do programu ochrony owoców jagodowych, a także warzyw. Czym jest Julietta? Jakie są jej główne cechy? Jak [...]
1 komentarz do “„Energooszczędna” uprawa róż”
Pingback: Z wizytą w Improvement Center | Pod OsłonamiPod Osłonami