Nieprawidłowości w stosowaniu środków ochrony roślin
W czasie tegorocznej Sesji IOR dużo uwagi poświęcono zagrożeniom związanym z systematycznym wycofywaniem z użycia niektórych substancji czynnych, przy równoczesnym braku nowych preparatów skutecznie zwalczających agrofagi w uprawach rolniczych i ogrodniczych. Istotny problem stanowi także brak środków zarejestrowanych do upraw małoobszarowych. Wiąże się z tym ryzyko stosowania przez rolników preparatów niezgodnie z etykietą.
Czytaj dalej...Obawy naukowców potwierdzają ubiegłoroczne kontrole pozostałości środków ochrony roślin w płodach rolnych. Nieprawidłowości w zakresie przekroczenia norm najwyższych dopuszczalnych pozostałości (NDP) stwierdzono w 1,8% badanych prób, natomiast stosowanie niedozwolonych pestycydów (nie zarejestrowanych w danej uprawie) – aż w 9,7% prób, głównie w warzywach (szczególnie kapusta pekińska, pietruszka korzeniowa i seler), owocach jagodowych (truskawki, agrest) i ziołach. Najczęściej nieprawidłowo używano preparatów zawierających substancje czynne: chloropiryfos i pyrimikarb (insektycydy) oraz azoksystrobina i tebukonazol (fungicydy). Naukowcy zgodnie podkreślali, że problem może się jeszcze nasilić, ponieważ w najbliższych latach zostanie wycofane z użycia ponad 70 substancji czynnych.
czytaj także: „Zmiany w przepisach unijnych dotyczących ochrony roślin”
Biologiczna ochrona ogórka – jak zapewnić jej skuteczność?
Na początku sezonu w Czchowie, podczas spotkania z ogrodnikami, wiele mówiono o biologicznej ochronie plantacji. Wykład przedstawicielki firmy Koppert – Natalii Bętkowskiej – dotyczył strategii w biologicznej ochronie ogórków w uprawach pod osłonami. Metody ochrony [...]