PODosłonami.pl

Cultilene pod naglowkiem - nowy
Agro-Sorb
Yara

Niskożelazowe szkło dyfuzyjne

Jeden z wykładów przewidzianych dla polskich producentów pomidora szklarniowego podczas lutowego wyjazdu do Holandii (http://www.podoslonami.pl/gorinchem-naaldwijk-berkel-en-rodenrijs-3-ogrodnicze-wizyty-holandii/) był poświęcony tematyce związanej ze szkłem o niskiej zawartości żelaza do pokrywania szklarni. Koncern Saint-Gobain (mający swe początki już w XVII wieku), będący współorganizatorem wycieczki, w Polsce głównie kojarzony z wełną mineralną (Saint-Gobain Cultilene) jest również światowym liderem w produkcji szkła. Prezentację poprowadzili przedstawiciele firmy: Ralf Derksen – tworzący ofertę pokryć szklarniowych dla inwestorów oraz Wojciech Juńczyk – związany z marką Cultilene na obszarze Polski.

Nowa technologia produkcji

Firma od 2014-2015 roku wdrożyła do produkcji i opatentowała nową technologię wytwarzania szkła dyfuzyjnego pod nazwą Albarino. Jest to szkło hartowane, niskożelazowe (poniżej 150 ppm zawartości żelaza) o wysokiej przepuszczalności światła, to które wnika do szklarni ulega rozproszeniu (w Holandii udział szkła dyfuzyjnego w produkcji jest wysoki). Wytwarzanym w Niemczech (Mannheim) szkłem Albarino od 2015 roku pokryto ponad 1 500 000 m2 powierzchni uprawy pomidorów. W porównaniu do standardowego szkła hartowanego charakteryzuje się wyższą o około 2,7% przepuszczalnością światła. Współczynnik transmisji światła o długości fali 380-770 nm mieści się w przedziale 93,8-94,1%, a UV ogółem (280-380 nm) wynosi około 85,7%. Ma także wysoką odporność mechaniczną. Charakteryzuje się również niską absorpcją światła. Jest ono powlekane powłoką antyrefleksyjną o grubości 120-150 nm, składającą się głównie z dwutlenku krzemu (ponad 99%) oraz substancji odpowiedzialnych za ostateczną strukturę powierzchni i zmieniających współczynnik załamania. Dzięki nowoczesnej technologii produkcji (zachodzenie reakcji chemicznej prowadzącej do całkowitego stopienia powierzchni dwutlenku krzemu i szkła i powstania stałej kompozycji) producent zapewnia, że przez 10 lat nie zmienią się jego parametry jakościowe o więcej niż 1%. Przeprowadzone doświadczenia związane z czyszczeniem wskazują, że zastosowana technologia nakładania powłoki nie ulega zniszczeniu podczas mycia automatycznego z użyciem środka przeznaczonego do powlekanego szkła dyfuzyjnego – AmberClean. Preparat ten, jak zapewniali wykładowcy, sprzyja podtrzymaniu korzystnych właściwości szkła i chroni przed substancjami niepożądanymi, które trudniej do niego przylegają. Środek jest bezpieczny dla roślin. W przeciwieństwie do szkła trawionego, Albarino powstaje z wykorzystaniem specjalnych wałków i ma strukturę zamkniętą, jest mniej podatne na zabrudzenia i łatwiej się je czyści. O wysokiej wytrzymałości świadczyć może natomiast wykorzystanie tego typu szkła ze strukturą zamkniętą w ogniwach fotowoltaicznych przez długi czas, bez pogorszenia jakości.

Czy warto postawić na szkło dyfuzyjne?

Niewątpliwie szkło dyfuzyjne ma wiele zalet. Dzięki niemu światło wędruje głębiej w łan szklarni. Liście ze środka intensywniej uczestniczą w procesie fotosyntezy (nie cieniują się). Roślina jest mniej obciążona, ze względu na bardziej jednolity klimat w szklarni, ma niższą temperaturę w górnej partii i wyższą temperaturę w dolnych. Efektywniejsza pozioma i pionowa dystrybucja światła sprowadza się więc do wyrównania światła w każdej części uprawy. Pomimo tego, że powszechnie przyjmuje się, że wzrost transmitancji dla szkła szklarniowego o 1% wiąże się ze wzrostem o 1% plonu, to jednak dużą rolę odgrywa stopień rozproszenia światła. Z wyników badań przeprowadzonych na uniwersytecie w Wageningen wynika, że im jest on wyższy, tym korzystniej dla roślin. Światło rozproszone pozwala w uprawie pomidora uzyskać o 8-10% wyższy plon (ze względu na sam efekt rozproszenia, bez dodatkowych korzyści płynących ze stosowania powierzchni antyrefleksyjnej). W związku z powyższym badania koncentrują się bardziej na efekcie dyfuzji, aniżeli na przepuszczalności światła.

Jak wyjaśniali specjaliści z firmy Saint-Gobain producenci warzyw decydujący się na postawienie nowego obiektu szklarniowego pokrytego szkłem dyfuzyjnym podczas wyboru stopnia rozproszenia światła powinien uwzględnić lokalizację uprawy, możliwość doświetlania roślin, termin uprawy oraz strategię uprawy. W miesiącach zimowych i jesiennych wraz z szerokim kątem padania światła i jego niedoborem, szkło dyfuzyjne z wysokim stopniem rozproszenia światła wewnątrz szklarni spowoduje gorsze warunki świetlne niż przy wykorzystaniu szkła standardowego. „Dyfuzja” natomiast dobrze spełnia swe zadanie w naszej szerokości geograficznej w miesiącach letnich, podczas których często występuje nadmiar światła i wskazane jest jego rozproszenie. Dobrym rozwiązaniem prowadzącym do poprawy warunków świetlnych w miesiącach cechujących się niedoborem światła jest doświetlanie asymilacyjne roślin.

Pomidor malinowy T414955 F1

Nowe pomidory malinowe z Zielonej Łąki

W gospodarstwie ogrodniczym prowadzonym przez Honoratę i Ryszarda Krzywych oraz ich synów – Mateusza i Konrada – 6 lipca odbyła się prezentacja nowej odmiany pomidora malinowego. O jego uprawie rozmawiano w gronie doradców uprawowych i [...]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

ZtZ 2018
HortiAdNet