PODosłonami.pl

Floramite 2 Arysta
Agro-Sorb
Yara od 11 01 2019

Nowy wirus ToBRFV – rozpoznawanie i kontrola

Należący do tobamowirusów Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) stanowi zagrożenie dla upraw warzyw psiankowatych (m.in. pomidory, papryka). Wirus przenoszony jest mechanicznie przez owady (szkodniki, trzmiele) ptaki, ludzi, brudne narzędzia i zainfekowane owoce. Podczas gdy większość odmian pomidora ma genetyczną lub nabytą odporność na inne wirusy z rodzaju tobamowirusów (takie jak TMV i ToMV), to w przypadku nowego w Europie wirusa ToBRFV aktualnie uprawiane odmiany nie wykazują odporności.

Rozpoznawanie ToBRFV

Wirusa najłatwiej rozpoznać po mozaikowatych przebarwieniach pojawiających się na najmłodszych liściach wierzchołkowych oraz młodych przyrostach, a także na owocach. Na owocach pojawiają się plamy i żółte kropki. W skrajnych przypadkach może dojść do deformacji owoców oraz liści, brązowienia owoców i pojawiania się nekrotycznych pasków na pędach, a także do zasychania pędów i działek kielicha. W niektórych przypadkach można zaobserwować zwężone liście.

Dużym ryzykiem związanym z wirusem ToBRFV jest fakt, że objawy przypominają porażenie wirusem mozaiki pepino, przez co nie podejmuje się żadnych działań po ich zaobserwowaniu. Może to doprowadzić do poważnych uszkodzeń; wirus swobodnie rozprzestrzenia się w obrębie uprawy, powodując zmniejszenie produkcji i uszkodzenia dyskwalifikujące plon jako towar handlowy.

Środki zapobiegawcze

ToBRFV rozprzestrzenia się mechanicznie, tak więc ogromne znaczenie odgrywa przestrzeganie planu higieny w obiekcie. Należy wziąć pod uwagę ogólną higienę w gospodarstwie, aby zapobiegać zakażeniu uprawy, a więc zminimalizować ryzyko roznoszenia wirusa przez ludzi i narzędzia. Należy również upewnić się, że osoby odwiedzające szklarnię – zarówno pracownicy jak goście – są świadomi zasad higieny produkcji i ściśle ich przestrzegają.

Każde przedsiębiorstwo powinno również dokonać dokładnej inwentaryzacji kanałów, którymi do gospodarstwa dostają się środki produkcji z zewnątrz, związanych z nimi zagrożeń. Należy pomyśleć o ogrodnikach, którzy mogą używać tych samych elementów wyposażenia, np. skrzynek, w obrębie danej grupy producentów. W takich przypadkach warto pomyśleć o specjalnych skrzynkach do zbiorów oraz dodatkowych pojemnikach na usuwane owoce.

Zwalczanie i kontrola ToBRFV

Zwalczanie wirusa ToBRFV nie jest możliwe. Wymagałoby ono użycia środka dezynfekującego spełniającego kryteria środka ochrony roślin. Produkty nieautoryzowane mogą powodować uszkodzenia lub nie dać oczekiwanego rezultatu. W związku z tym, w przypadku stwierdzenia wystąpienia wirusa, należy niezwłocznie usunąć i zniszczyć porażone rośliny. W takiej sytuacji, jedynym rozwiązaniem jest skupienie się w 100% na prewencji! Jakkolwiek, można w pewnym stopniu zminimalizować ryzyko pojawienia się wirusa w uprawie oraz ograniczyć jego dalsze rozprzestrzenianie.

Środki zapobiegawcze przy wejściu do szklarni:

  • Mycie rąk mydłem dezynfekującym oraz dodatkowo dezynfekcja rąk.
  • Instalacja stacji higienicznych do dezynfekcji rąk i obuwia.
  • Umieszczenie mat dezynfekcyjnych przy wejściach dla personelu oraz w bramach wjazdowych.
  • Przed ponownym wejściem do szklarni, np. po przerwie, po wizycie w toalecie lub przerwie na papierosa itp. należy zapewnić ponowne umycie i dezynfekcję rąk.
  • Obowiązkowe kombinezony ochronne, czepki i rękawice dla osób odwiedzających szklarnię.
  • Zapewnienie pracownikom czystej odzieży roboczej.

Środki zapobiegawcze wewnątrz szklarni:

  • Dezynfekcja noży i sekatorów po pracy w każdym rzędzie.
  • Dezynfekcja rąk podczas pracy.
  • Dezynfekcja wózków, opryskiwaczy i całego ruchomego wyposażenia szklarni, mającego kontakt z uprawą.
  • Mycie i dezynfekcja całej szklarni podczas zmiany uprawy. Wirusy z rodzaju tobamowirusów, wraz z ToBRFV, mogą przetrwać długi czas, zarówno w materiale organicznym jak nieorganicznym. Sprawdź protokół higieny dla upraw pomidora, zawierający pełny przegląd środków zapobiegawczych, które należy podjąć podczas zmiany uprawy.

W przypadku podejrzenia zakażenia, zachowaj dodatkową ostrożność dotyczącą wszystkiego, co opuszcza gospodarstwa, zarówno ludzi, jak i materiały i produkty. Dzięki dobrym procedurom środkom higienicznym możesz ograniczyć rozprzestrzenianie wirusa tak, jak to tylko możliwe.

Royal Brinkman zaprasza na:

FORUM POMIDOROWE DLA PRODUCENTÓW SZKLARNIOWYCH

Główny temat: Nowy wirus ToBRFV (Tomato brown rugose fruit virus)

Dowiedz się, jak ochronić swoją uprawę!!!

Data: 12 kwietnia 2019

Miejsce: Hotel Biały Dwór (Rychwał)

Cena biletu: 199 zł

Spotkaj się z naszymi specjalistami.

Royal Brinkman jako firma globalna, współpracująca z największymi producentami ogrodniczymi na świecie wie, co zrobić, żeby ten wirus nie stał się Twoim problemem!

Kontakt: biuro@royalbrinkman.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

HortiAdNet