PODosłonami.pl

Floramite 2 Arysta
Agro-Sorb
Yara od 11 01 2019

O rozsadzie, odmianach i nawożeniu kapustnych w Charsznicy

24 stycznia 2016 r. firmy Hazera, Intermag i Gospodarstwo Ogrodnicze Tadeusz Mularski zorganizowały w Charsznicy przedsezonowe spotkanie dla producentów warzyw.

Rozsada dobrej jakości

Gospodarstwo Ogrodnicze T. Mularski jest jednym z czołowych polskich producentów pomidorów oraz rozsady warzyw, z wieloletnim doświadczeniem. Firma zapewnia wysoką jakość oferowanych produktów i dostosowanie ich do indywidualnych potrzeb klientów – podkreślał Przemysław Słomiany, przedstawiciel firmy. Mularscy specjalizują się w produkcji rozsady głównie do upraw szklarniowych, od 3 lat poszerzyli jednak swoją ofertę także o rozsadę warzyw polowych, takich jak kapusta głowiasta, kapusta pekińska, kalafior, brokuł, seler, sałata, por, papryka i pomidor. P. Słomiany omówił pokrótce technologię produkcji rozsady, która w dużym stopniu jest zautomatyzowana. Nasiona warzyw kapustnych i selera wysiewane są w tacach wielokomórkowych (plastikowych multipaletach na „nóżkach”), z 240 lub 150 otworami. Papryka i sałata wysiewane są także w kostki torfowe (4 x 4 cm). Gotowa rozsada dostarczana jest do klientów własnymi środkami transportu, na europaletach – jednorazowo tir może przewieźć 406 tys. sztuk rozsady (warzywa kapustne). Gospodarstwo T. Mularski współpracuje z wieloma firmami nasiennymi, wśród nich jest Hazera Polska. Ogrodnik zamawiając rozsadę wybiera odmianę i termin dostawy.

Odpowiednio dobrana odmiana

W rejonie Charsznicy dominują producenci  kapusty białej, zwłaszcza przeznaczonej do kwaszenia, a także do długiego przechowywania. Charakterystykę odmian z oferty Hazery przedstawił Piotr Manista – jej przedstawiciel handlowy. Producentom warzyw pod osłonami polecał „nowość” Emily F1 (17-1434). Jest to kapusta głowiasta biała do uprawy w tunelach foliowych i pod płaskimi przykryciami, z przeznaczeniem na „świeży rynek”. Główka kulista, wysoko osadzona na głąbie, po około 60-65 dniach od wysadzenia osiąga masę około 2 kg. Jest odporna na jarowizację.

Coraz większą popularnością na tym terenie cieszą się odmiany marchwi, buraka ćwikłowego i cebuli z asortymentu Hazery. Mówił o nich Piotr Różański.

Nawożenie dolistne kluczem do sukcesu

Brak niektórych składników pokarmowych, szczególnie mikroelementów, obniża wielkość i jakość plonu. Nawozy dolistne w szybki i efektywny sposób zapobiegną występowaniu oraz likwidują objawy niedoboru pierwiastków. W niektórych warunkach mikroelementy są lepiej wchłaniane i przyswajane przez rośliny przy aplikacji pozakorzeniowej – informował Łukasz Kutermach, doradca ds. nawożenia warzyw firmy Intermag. Zabieg powinien być wykonany w temperaturze 18-25°C i wilgotności powietrza około 80%. Roślin nie należy opryskiwać przy intensywnym nasłonecznieniu. Istotna jest umiejętność rozpoznawania objawów niedoboru poszczególnych pierwiastków. Pomocne są w tym aplikacje na urządzenia mobilne „Agro Expert” i „Crop Assist” i „Agrostress” dostępne na stronie internetowej Intermagu. Zawierają m.in. bogatą bazę zdjęć objawów niedoborów poszczególnych pierwiastków, opis ze składami i zaleceniami stosowania wszystkich preparatów oraz tabele mieszania produktów (nawozy z innymi nawozami i/lub ze środkami ochrony roślin). ułatwiają prawidłowe dobranie rodzaju, dawki nawozu oraz terminu zabiegu do określonego gatunku. Są całkowicie bezpłatne i na bieżąco aktualizowane – podkreślał prelegent.

Firma Intermag ma w swojej ofercie szeroką gamę nawozów dolistnych zawierających makro- i mikroelementy, aminokwasy i polisacharydy. W formie krystalicznej (ultragranulatu) dostępna jest seria Mikrochelat (Żelazo, Miedź, Cynk i Mangan). Nawozy są całkowicie rozpuszczalne w wodzie (także w zimnej i twardej), nie pozostawiają osadu, nie pylą w trakcie wsypywania do zbiornika z wodą i nie zbrylają się w czasie przechowywania. Mogą być wykorzystywane także do fertygacji i podlewania. W formie płynnej, do likwidacji niedoborów mikroelementów, polecane są nawozy Mikrovit (Cynk, Miedź, Molibden, Żelazo, Mangan) oraz Bormax (bor).

Mikrofert to nowy, skoncentrowany nawóz na bazie aminokwasów o działaniu biostymulującym. Zawiera 44% aminokwasów, peptydy i schelatowane mikroelementy. Wspomaga regenerację roślin, podnosi jakość i wielkość plonu. Aminokwasy zawarte w produkcie chelatują niektóre składniki pokarmowe np. wapń, przez co stają się one szybciej przyswajalne i łatwiej transportowane w roślinie,  a także aktywują produkcje enzymów będących katalizatorami większości procesów zachodzących w komórkach roślinnych.  Może być dodawany do innych nawozów dolistnych. Stosuje się go zapobiegawczo lub interwencyjnie w okresach krytycznych dla wzrostu i rozwoju roślin.

Firma Intermag opracowała strategię nawożenia wspomagającą naturalną odporność roślin – Stress Control System (SCS). Pozwala ona na zabezpieczenie roślin przed skutkami czynników stresogennych pochodzenia abiotycznego (duże wahania temperatury, przymrozki, grad, susza, nadmiar wody) lub/i biotycznego (choroby i szkodniki). Elementami tego systemu są aktywatory i stymulatory wzrostu oparte na mikro- i/lub makroelementach, takie jak:

– Tytanit (tytan) – poprawia jakość i wielkość plonu.

– Optysil (krzem) – preparat krzemowy aktywujący naturalne systemy odpornościowe roślin.

– Rootstar – stymuluje rozwój systemu korzeniowego.

– Optycal (krystaliczny nawozów wapniowy zawierający 35% mrówczanu wapnia, z dodatkiem aminokwasów) – na roślinę działa dwubiegunowo, tj. dostarcza wapń przez liście i polepsza pobieranie wapnia z podłoża uruchamiając pompę auksynowo-wapniową.

– GrowOn – płynny nawóz fosforowy z dodatkiem aminokwasów i polisacharydów.

– Fosfyn (fosforyn potasu, miedź) – fosforyn potasu wykazuje działanie fungistatyczne (utrudnia rozwój grzybów z gromady Oomycetes), dzięki czemu zwiększa odporność roślin na choroby pochodzenia grzybowego, m.in. mączniaka rzekomego kapustnych. Natomiast miedź -ogranicza rozwój chorób pochodzenia bakteryjnego.

– Frostex- zapwenia ochronę przed przymrozkami.

– seria „Alkalin” – nawozy dolistne o wysokim pH – aktywują czynniki odpornościowe roślin oraz ograniczają rozwój niektórych chorób grzybowych, np. Alkalin K+Si zapobiega występowaniu czerni krzyżowych wywoływanych przez Alternaria spp.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

HortiAdNet