PODosłonami.pl

Agro-Sorb
Yara

Odmiany pomidorów i ogórków oraz rynkowe trendy

30 listopada w miejscowości Czchów w Małopolsce odbyło się warzywnicze seminarium poświęcone m.in. produkcji rozsady warzyw szklarniowych i ich odmianom. Organizatorami wydarzenia były firmy Grodan, Monsanto (właściciel marek De Ruiter i Seminis) oraz Agror.

Dr Marta Repelewicz-Szybkowska (De Ruiter) podczas spotkania z ogrodnikami w Czchowie

Dr Marta Repelewicz-Szybkowska (De Ruiter) podczas spotkania z ogrodnikami w Czchowie

Pomidory malinowe

Spotkanie stało się okazją do prezentacji odmian pomidorów i ogórków marek De Ruiter i Seminis polecanych na najbliższy sezon. Dr Marta Repelewicz-Szybkowska z Monsanto zwróciła uwagę na zmieniające się trendy konsumenckie na rynku  pomidorów. Coraz powszechniej zaznacza się tendencja do poszerzania asortymentu odmian. Chętnie wybierane są pomidory o mniejszych rozmiarach owoców. Dużym zainteresowaniem wśród konsumentów nadal cieszy się pomidor malinowy Tomimaru Muchoo F1, który jest ceniony za atrakcyjny wygląd i wyjątkowy smak. Odmiana ta szczepiona na silnie rosnącej podkładce (Maxifort F1) pozwala uzyskać wysoki plon również w niekorzystnych warunkach. Szacuje się, że powierzchnia jej uprawy wzrośnie.

„Specjalne” odmiany pomidorów

Pomimo wysokiej wartości biologicznej owoców, a także bogactwa różnorodności typów i odmian konsumpcja pomidora w UE wciąż utrzymuje się na stałym poziomie. Aby sprostać wysokim wymaganiom jakościowym duży nacisk kładzie się na badania preferencji konsumentów. W Holandii w roku 2017 aż 40% powierzchni przeznaczonej pod uprawę pomidora stanowiły odmiany specjalne m.in. typu Coeur de Boeuf czy San Marzano oraz innych, o różnej barwie i gramaturze owoców. Zaobserwowano natomiast w ostatnich 4 latach spadek produkcji w segmencie pomidora gronowego, śliwkokształtnego i odmian o kulistych owocach zbieranych luzem.

Specjalistka zwracała uwagę także, że dużą wagę producenci powinni przywiązywać do odkażania obiektów uprawowych, gdyż od niedawna stwierdzono w Polsce nowe gatunki wirusów pomidorów, m.in. tomato torrado virus (ToTV), powodujące nekrozy na liściach i owocach pomidora. Wirusy mogą być przenoszone przez mączlika szklarniowego i ostroskrzydłego.

Ogórki znane  i nowe

Wśród polecanych przez dr Martę Repelewicz-Szybkowską odmian ogórka półdługiego o gładkiej skórce oprócz sprawdzonego w uprawie Pacto F1 znalazł się Quintus F1 (DR6185CB). Charakteryzuje się wysoką tolerancją na niedobór światła i luźnym pokrojem, co czyni go przydatnym do nasadzeń od połowy grudnia. Tworzy owoce o długości ok. 18-24 cm i średnicy 4,5-4,9 cm – poszukiwane przez sieci supermarketów. Nie przerastają szybko na długość i szerokość. W porównaniu z innymi odmianami pod względem typu wzrostu, Quintus F1  wyróżnia się większą generatywnością. Z tego względu zalecana jest dla niego pożywka o niskim EC. Ogólne stężenie składników w okresie pełnego owocowania nie powinno przekroczyć 3,8-4,0 mS/cm. W przeciwnym wypadku może dojść do zaburzeń objawiających się gorszą regeneracją roślin, zrzucaniem zawiązków i deformacjami owoców. Jak poinformowała wykładowczyni, na nasadzenia od lutego można z powodzeniem i „bez niespodzianek” uprawiać wyjątkowo plenną odmianę DR8986CB F1, której owoce również nie wykazują tendencji do przerastania.

Nowości marki Seminis obejmują segment ogórka grubobrodawkowego. Nowe, partenokarpiczne kreacje SV3506CV F1 i SV4097CV F1 należą do typu generatywnego, o owocach długości 11-13 cm i średnicy 3,4 cm. Są produkowane m.in. z przeznaczeniem na tzw. ogórki małosolne. Odmiana pod numerem SV3506CV F1 wytwarza samokończące się pędy boczne (mniejsze nakłady pracy) i nadaje się do uprawy już od najwcześniejszych nasadzeń (bardzo wczesna). Z kolei SV4097CV F1 powinna być sadzona nieco później. Przez cały cykl uprawy tworzy wyrównane, wysokiej jakości owoce.

Dr Marta Repelewicz-Szybkowska poinformowała również, że w Holandii powstało nowe centrum doświadczalne firmy De Ruiter – więcej na ten temat w artykule: Nowe centrum doświadczalne De Ruiter

Uczestnicy spotkania w Czchowie - producenci warzyw szklarniowych

Uczestnicy spotkania w Czchowie – producenci warzyw szklarniowych

Goście podczas uroczystego otwarcia Centrum Doświadczalnego De Ruiter w Bleiswijk w Holandii

Uroczyste otwarcie Centrum Doświadczalnego w Bleiswijk

W marcu uroczyście otwarto Centrum Doświadczalne firmy De Ruiter w Bleiswijk w Holandii. Demonstracyjne szklarnie wyposażone są w najnowocześniejsze rozwiązania techniczne. W szklarni znajduje się ponad 300 odmian, uprawianych z doświetlaniem lub bez. To zaplecze [...]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Florensis -praca
HortiAdNet