PODosłonami.pl

Hazera
Yara

Ogórki brodawkowe we wczesnej uprawie

W Opatówku 24 marca odbyło się spotkanie poświęcone wczesnej uprawie ogórków brodawkowych pod osłonami. Organizatorami imprezy były firmy Monsanto (Seminis), Koppert Polska oraz Grupa Producentów Rozsad Krasoń.

(zdj. Koppert)

Odmiany warzyw

Paweł Skrzynecki z firmy Monsanto omówił uprawę pod osłonami ogórków brodawkowych marki Seminis. Na nasadzenia późnowiosenne oraz letnie polecał odmianę SV4097CV F1, która m.in. bardzo dobrze wytrzymuje warunki panujące podczas upałów, nie zrzuca związków. Odmiana SV3506CV F1 nadaje się na wszystkie terminy uprawy, a szczególnie dobrze sprawdza się we wczesnej produkcji zarówno szklarniowej, jak i tunelowej.

Na początku uprawy warto jest przez pewien czas utrzymywać ogórki w fazie wegetatywnej. Pozwoli to na rozbudowanie silnych korzeni i mocnych roślin. W tym celu P. Skrzynecki zalecał usuwanie pierwszych 7 zawiązków oraz wszystkich pędów bocznych do 9. węzła. Na późniejszym etapie wzrostu roślina sama będzie wytwarzać samokończące się pędy boczne – informował P. Skrzynecki. Jak informował prelegent w uprawie rośliny ww. odmian preferują niskie EC w podłożu, na poziomie 3,0-3,5 mS/cm.

W trakcie spotkania przedstawiciel firmy wspomniał też o ogórkach szklarniowych marki De Ruiter, o gładkiej skórce: Quintus F1 i DR8986CB F1. Quintus F1 bardzo dobrze sprawdza się m.in. w bardzo wczesnych, grudniowych nasadzeniach. Nie ma tendencji do nadmiernego wydłużania owoców.  Odmiana DR8986CB F1 może być uprawiana m.in. z wiosennych nasadzeń. Ważne jest by rośliny wytworzyły mocny korzeń, wskazane jest więc redukowanie liczby pierwszych zawiązków, wtedy będzie można uzyskać wysoki plony owoców najwyższej jakości – mówił P. Skrzynecki.

Paweł Skrzynecki

Paweł Skrzynecki mówił o odmianach marki Seminis i De Ruiter

„Biologia” w uprawie ogórków

Maria Lis z firmy Koppert Polska przedstawiła nowoczesne metody walki ze szkodnikami w uprawie ogórków pod osłonami. Na sukces w ochronie biologicznej ma wpływ wiele czynników, m.in. monitoring, który należy prowadzić regularnie przez cały okres uprawy. Przed rozpoczęciem nowego sezonu warto zdezynfekować obiekt w celu zniszczeniu szkodników, które mogły w nim przezimować. Do walki ze szkodnikami w pierwszej kolejności powinna być wykorzystana metoda biologiczna. Przy silnej presji szkodników można stosować metodę chemiczną.
Jak podsumowała prelegentka ochrona biologiczna pozwala skutecznie kontrolować szkodniki w uprawie, zwiększa tolerancję roślin na stres i choroby. „Biologia” jest łatwa do zastosowania. Przyczynia się do wykorzystania potencjału plonotwórczego roślin i w konsekwencji pozwala uzyskać większe plony oraz wyprodukować zdrową żywność bez pozostałości chemicznych środków ochrony w roślinach i owocach.

Szczegółowe zalecenia dotyczące zwalczania szkodników zostaną już wkrótce opublikowane w oddzielnym artykule.

Maria Lis , Koppert

Maria Lis mówiła o biologicznej ochronie ogórków z wykorzystaniem produktów firmy Koppert

Odpowiednia rozsada

Przy wczesnej produkcji bardzo istotna jest dobrej jakości rozsada, która powinna być odpowiedniej wielkości i mieć mocny wigor – podkreślał Marcin Krasoń, przedstawiciel Grupy Producentów Rozsad Krasoń. Wszystkie te wymagania spełnia rozsada dostarczona przez Grupę Krasoń zgodnie z indywidualnymi potrzebami klienta. Najczęściej produkowana jest w kostkach wełny mineralnej wymiarach 10 x 10 cm. Grupa Krasoń ma w ofercie nieszczepioną rozsadę ogórka oraz szczepioną na dyni figolistnej.

Kampania promocyjna polskich pomidorów

Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków Pod Osłonami rozpoczyna w kwietniu bieżącego roku kampanię promującą polskie pomidory. Główną ideą projektu jest podniesienie poziomu zaufania do krajowych producentów tego warzywa, uświadomienie konsumentów o rodzajach uprawianych pomidorów w [...]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Program Ochrony Roślin
HortiAdNet