PODosłonami.pl

Agro-Sorb
Yara

Ogórki szklarniowe z północy

W Grudziądzu uprawą warzyw szklarniowych zajmuje się Rafał Bunk wraz z żoną Darią. Kontynuuje on rodzinne tradycje ogrodnicze zapoczątkowane przez jego rodziców – Feliksa i Renatę, którzy uprawę pod osłonami prowadzą nieprzerwanie już od około 45 lat, a ich szklarnia położona jest kilka kilometrów od gospodarstwa syna. W obu gospodarstwach obecnie uprawiane są wyłącznie ogórki, z dwóch nasadzeń w roku. Gospodarstwo pana Rafała odwiedziłam 7 września, przy okazji zorganizowanego w nim dnia otwartego.

Owoce odmiany Grummel

Owoce odmiany Grummel

Długa historia gospodarstwa

Feliks Bunk swoją „przygodę” z ogrodnictwem zaczynał przed laty od uprawy roślin ozdobnych – produkował m.in. goździki, frezję, alstremerię oraz anturium. Z czasem, gdy na naszych giełdach zaczęły się pojawiać tanie kwiaty cięte z Holandii, opłacalność tej działalności zaczęła spadać. Wówczas zapadła decyzja o uprawie ogórków szklarniowych i taka produkcja jest prowadzona w jego gospodarstwie już od około 20 lat. Z czasem powstało drugie gospodarstwo, prowadzone przez jego syna, Rafała i jego żonę. Szklarnię w nowej lokalizacji postawiono w 2005 r. Jest to konstrukcja o wysokości 3,5 m, z firmy Zwirs Knijnenburg. Powierzchnia upraw pod osłonami w obu gospodarstwach wynosi obecnie 2 ha, w tym 3 tys. m2 zajmują tunele foliowe.

Wiosenna uprawa ogórków

W tym roku wiosną na części powierzchni pod szkłem (2,5 tys. m2) uprawiana była odmiana Grummel. Jej rozsadę kupiono w Grupie Mularski, ponieważ w zimowym terminie ogrodnikowi zależy, żeby rośliny były dobrze doświetlone, już zaawansowane we wzroście i rozbudowane, ale przy tym krępe, z mocnym systemem korzeniowym. Takie rośliny szybko po posadzeniu ukorzeniają się w matach i wznawiają wzrost.

Rozsadę przywieziono do gospodarstwa 26 stycznia, na matach rośliny ustawiano dzień później, czyli 27 stycznia (w przyszłym roku planowane jest jednak opóźnienie sadzenia o mniej więcej 2 tygodnie, ze względu na wysokie koszty ogrzewania obiektów). W okresie po posadzeniu ogórków było dosyć ciepło i słonecznie. Obligatoryjnie na początku uprawy obrywa się 6 pierwszych zawiązków. Wiosną do pewnego momentu rośliny są prowadzone na zbiór owoców z pędu głównego. Później zwykle rośliny są ogławiane i prowadzone na trzy pędy – na tzw. parasol. Po ogłowieniu rośliny zaczęły bardzo ładnie wypuszczać pędy boczne. Uzyskane z nich owoce były również bardzo dobrej jakości.

Wymiana nasadzeń ogórków

Po zakończeniu wiosennego cyklu uprawy wykonywany jest zabieg zwalczający szkodniki (zamgławianie). Następnie usuwa się rośliny (pozostawiając kostki rozsadowe na matach), a później jeszcze raz zamgławia się szklarnię z użyciem preparatu CID. Po tym zabiegu, przed wstawieniem nowej rozsady dobrze wietrzy się obiekt. Stare kostki z mat usuwa się dopiero po ostatnim zamgławianiu – w ten sposób zapobiega się osiadaniu środków dezynfekcyjnych bezpośrednio na otworach w matach. Tuż przed sadzeniem folia na matach jest obmywana roztworem wody utlenionej. Takie postępowanie zapewnia jesiennym ogórkom czysty „start” i zapobiega problemom z chorobami czy szkodnikami na początkowym etapie uprawy.

Ogórki w uprawie jesiennej

Latem ogrodnicy z Grudziądza sami przygotowują rozsadę na jesienny cykl uprawy. Nasiona są wysiewane na tacki wypełnione wermikulitem i po wysiewie przykrywane jego cienką warstwą. W takim podłożu nasiona bardzo dobrze kiełkują i nie uszkadza się korzeni przy wyjmowaniu siewek. Są one pikowane w kostki wełny mineralnej (w tym sezonie użyto kostek z firmy Pargro).

W szklarni Rafała Bunka w cyklu jesiennym w tym roku uprawiana jest wyłącznie odmiana Grummel. Siewki ogórka zostały zapikowane 3 lipca, a na matach rośliny ustawiono 12 lipca. Ogórki w owocowanie weszły 3 sierpnia. Do 7 września – terminu dnia otwartego w gospodarstwie – plon ogórków wyniósł 5 kg/m2.

W drugim cyklu uprawy pan Rafał uprawia ogórki w systemie wysokiego drutu, z opuszczaniem, na zbiór owoców z pędu głównego (pędy boczne są ewentualnie pozostawiane w wyższych partiach roślin. Jest to wprawdzie dość pracochłonna metoda, ale zdaniem pana Rafała opłaca się, gdyż niemal cały plon jest pierwszego gatunku. Tym bardziej sprawdza się w uprawie wybranej przez niego odmiany, która przy takiej produkcji ma owoce dobrze wyrośnięte i kształtne, nieprzerastające na długość (mają 23-24 cm), lekko żebrowane, ciemnozielone. W przypadku Grummela tego lata trzeba było jednak dużo czasu poświęcić na pielęgnację roślin. Przy upalnej i słonecznej pogodzie rośliny rosły bardzo szybko, nawet do 17 cm na dobę. Właściwie można byłoby je okręcać wokół sznurków codziennie, ale przy trudnościach z pozyskaniem pracowników (co jest obecnie jednym z największych problemów ogrodników) wykonywano ten zabieg 3 razy w tygodniu – trudno było z pracami nadążyć za wzrostem roślin.

W uprawie z letniego nasadzenia początkowo obrywa się cztery pierwsze zawiązki, co pozwala roślinom mocniej się rozbudować i dobrze ukorzenić przed rozpoczęciem plonowania.

W szklarniach pana Feliksa uprawiane jest ta sama odmiana, co u syna, lecz na roślinach pozostawia się pędy boczne, które są krótkie i zakończone dwoma lub trzema owocami. Owoce z pędów bocznych również są dobrej jakości, mają nieco bardziej gładką skórkę niż te z pędu głównego.

Jesienny cykl uprawy planowano zakończyć około 15-20 listopada.

Fertygacja i ochrona ogórków szklarniowych

Woda używana do sporządzania pożywek ma EC wyjściowe około 0,8-0,9 mS/cm. Pożywka jest sporządzana z nawozów pojedynczych – w takiej formie wprowadzane są makro- i mikroelementy. Kontrolne analizy pożywki są wykonywane 2 lub 3 razy w sezonie. Na ogół EC podawanej pożywki wynosi 2,7 mS/cm. W matach wełny mineralnej (używane są maty Exxellent z firmy Cultilene) wartość EC utrzymuje się w granicach 3,4-3,6 mS/cm.

Rośliny w szklarniach pana Rafała są dokarmiane dwutlenkiem węgla – jego poziom utrzymuje się w granicach od 400 do 600 ppm.

W wiosennym cyklu uprawy ogórków z powodzeniem stosowane są biologiczne metody kontroli szkodników. Wykorzystywany jest m.in. dobroczynek kalifornijski (Neoseiulus californicus), a także dobrotnica szklarniowa (Encarsia formosa) oraz Amblyseius swirskii. Używane są środki z firmy Biopartner, a w prowadzeniu ochrony doradza Janusz Piątkowski z tego przedsiębiorstwa. Jak zauważył pan Rafał, kilka lat temu – przed wprowadzeniem ochrony biologicznej – w uprawie ogórków duże były problemy z opanowaniem populacji przędziorków. Od czasu, gdy przeciwko tym szkodnikom zaczęto wykorzystywać „biologię”, liczebność tych szkodników jest pod kontrolą.

W jesiennej uprawie dotąd nie wykorzystywano biologicznych metod zwalczania szkodników, ze względu na to, że w tym okresie zwykle konieczna bywa chemiczna ochrona roślin przed chorobami grzybowymi, co mogłoby szkodzić organizmom pożytecznym.

Sprzedaż i ceny ogórków

Ten sezon był niezły dla producentów ogórków. Pan Rafał zaczął sprzedawać ogórki 26 lutego, wówczas za kilogram można było otrzymać 6,50 zł, dzień później – już 6,00-6,30 zł. Ceny wyraźniej obniżyły się w marcu – 3 marca za kilogram ogórków płacono 5 zł, a przez większość marca i kwietnia – około 4,5-4,8 zł. Wiosenne ceny były więc naprawdę dobre. W późniejszym okresie nastąpił spadek – w maju ceny zaczęły się od 4 zł/kg, ale już po 12. maja było to już tylko 3 zł/kg. W czerwcu po Bożym Ciele cena spadła do poziomu 1 zł/kg.

W jesiennym cyklu uprawy zbiory rozpoczęto w sierpniu – cena wynosiła wówczas 2,2 zł/kg. Na początku września za ogórki płacono ogrodnikom z Grudziądza od 2,30 do 2,50 zł/kg.

Ogórki z uprawy pana Rafała znajdują nabywców bez problemu, ze względu na bardzo dobrą jakość i smak.

Artykuł został opublikowany w numerze Pod Osłonami 7/2018, więcej artykułów w pełnych wersjach znajdziecie tylko w czasopiśmie.

Ubiegłoroczna edycja Targów cieszyła się dużym zainteresowaniem (fot. Messe Essen GmbH)

Zbliżają się targi IPM Essen

Najważniejsze dla międzynarodowej branży roślin ozdobnych wydarzenie targowe – IPM Essen w Niemczech – odbędzie się w 2019 roku w dniach 22-25 stycznia. Jak zapowiadają organizatorzy tej imprezy, Messe Essen GmbH, swoją ofertę zaprezentuje wówczas [...]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Hazera pod szkłem 10
HortiAdNet