PODosłonami.pl

Floramite 2 Arysta
Agro-Sorb
Yara od 11 01 2019

„Pepper Cafe” w Grabowskiej Woli k. Potworowa

9 sierpnia 2015 w gospodarstwie ogrodniczym Moniki i Kazimierza Małków firma Monsanto zorganizowała Dzień Otwarty poświęcony uprawie papryki pod osłonami. Zaprezentowano na nim odmiany tego warzywa firmy De Ruiter i Seminis oraz omówiono strategię nawożenia i ochrony biologicznej. Współorganizatorami spotkania był Krzysztof Grzyb (Drew Seeds) oraz firmy Azelis, Haygrove i Agraplant.

odmiany papryki

W trakcie "Pepper Cafe" zaprezentowano odmiany papryki Seminis i De Ruiter

W gospodarstwie papryka uprawiana jest w tunelach zblokowanych firmy Haygrove. Uczestnicy spotkania mogli zobaczyć odmiany wybarwiające się na kolor czerwony (Aifos F1, Pedrossas F1, Velero F1), pomarańczowy (Orange Glory F1), żółty (Shanghai F1) i kremowy (Belladonna F1).  Papryka była sadzona na miejsce stałe w 2. połowie kwietnia a pierwsze zbiory „na zielono”  przeprowadzono w 2. połowie czerwca. Drugi rok w gospodarstwie testowana jest nowa odmiana Pismo F1. Jest to czerwona papryka typu blok,  owoce o grubej ściance, i masie około 280 g. Roślina o pokroju odmiany Pedrossas F1, o mocnym systemie korzeniowym, generatywna, wczesnością zbliżona do Red Knight F1 (wczesna). Regularnie wiąże owoce przez cały sezon. W komercyjnej sprzedaży pojawi się w 2017 r.  – informował Piotr Dutkowski z firmy Monsanto.   Kolejną nowością jest odmiana Kaptur F1 – papryka typu kapia przeznaczona na świeży rynek i dla przetwórstwa. Owoce o grubej ściance, 160-180 g, równomiernie wybarwiające się na kolor czerwony. Rośliny o silnym systemie korzeniowym, wytrzymałe na niekorzystne warunki pogodowe. Pod koniec okresu wegetacji dorasta do 120-130 cm wysokości.

Plantacja państwa Małków nawożona jest gotowymi mieszanki nawozowymi z mikroelementami z serii Pionier z oferty firmy Azelis. Stosowano także nawóz Resistim, który stymuluje rozwój systemu korzeniowego, poprawia zdrowotność roślin oraz zwiększa ich wigor. Produkt zawiera fosfor w formie łatwo pobieranej przez rośliny. Polecany jest do stosowania zapobiegawczego i interwencyjnego, szczególnie w warunkach stresowych, np. w czasie letnich upałów. Zwiększenie witalności roślin sprzyja także polepszeniu ich odporności na patogeny – mówiła Barbara Głaczkowska z firmy Azelis. W gospodarstwie Resistim stosowano „startowo” w celu rozbudowy systemu korzeniowego, potem w trakcie zawiązywania pierwszych owoców. Prelegentka polecała także Lebosol Calcium Forte (szczególnie dla odmian wrażliwych na niedobory wapnia) oraz Pionier ColoPlus (do przyspieszenia wybarwiania owoców).

Uprawa w monokulturze sprzyja rozwojowi groźnych chorób pochodzenia odglebowego, takich jak fuzarioza, wertycylioza czy fytoftoroza. Jedną z metod zapobiegania rozwojowi tych chorób jest szczepienie roślin na podkładkach, jednakże w tym rejonie – jak informował Krzysztof Grzyb – nie przyjęła się, ponieważ jest zbyt kosztowna. W gospodarstwie państwa Małków zastosowano produkt Bacter Plant Mix firmy Agraplant – pożyteczne szczepy bakterii  Bacillus Substisis i Bacillus Megaterium, które zabezpieczają rośliny przed chorobami systemu korzeniowego. Bacter Plant Mix może być stosowany do fertygacji i opryskiwania roślin, w dawce 1kg/ha. Pierwszy zabieg można wykonać  miesiąc od posadzenia roślin na miejsce stałe, a kolejne co 7 lub 10 dni. Bakterie zawarte w preparacie dodatkowo mają korzystnie wpływać na grubość ścianki i wczesność papryki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

HortiAdNet