PODosłonami.pl

Cultilene 2
Mularski 3
Yara

Pierwsza europejska wertykalna uprawa sałaty

Szacuje się, że przed końcem 2050 roku około 80% wszystkich ludzi na świecie będzie mieszkać w miastach, a w najbliższych dziesięcioleciach populacja ludności zwiększy się o 3 miliardy. Ze względu na coraz mniejszą powierzchnią gruntów uprawnych i wzrost zapotrzebowania na żywność poszukuje się rozwiązań, które pozwolą na intensyfikację produkcji. Rozwiązaniem mogą być wertykalne uprawy warzyw bez dostępu światła dziennego. W miejscowości Dronten w Holandii powstaje pierwszy tego typu obiekt w Europie.

Koncern Staay Food Group buduje dziewięciopiętrowy budynek, w którym należąca do niego firma Fresh Care Convenience będzie uprawiać sałaty na łącznej powierzchni 27 tys. m2. Inwestycja warta jest 8 milionów euro.

Znaczna część kosztów przeznaczona jest na specjalne oświetlenie typu LED zaprojektowane przez firmę Philips Lighting. W obiekcie uprawiane będą odmiany z firmy Rijk Zwaan: sałaty liściowe (głównie typu Lollo Bionda i Lollo Rossa) oraz rukola. Projekt realizowany jest we współpracy z placówkami naukowymi. W ubiegłym roku innowacyjne rozwiązania uprawowe testowano w kampusie High Tech w Eindhoven w Holandii. Na podstawie wyników badań szacuje się, że w nowym obiekcie uprawowym firma będzie w stanie wyprodukować 300 tys. kg sałaty w ciągu roku.

W specjalnie zaprojektowanych pomieszczeniach z kontrolowanym klimatem, umieszczone są regały z półkami ustawionymi na 8 lub 9 poziomach. Rośliny doświetlane są lampami LED. Sałata uprawiana jest na stojakach, w koreczkach podłoża kokosowego. W tradycyjnym ogrodnictwie okres uprawy sałaty wynosi od dziesięciu do czternastu tygodni. W komorach uprawowych znacząco ulega skróceniu – sałaty o masie od 100 do 150 g zbierane są po kilku tygodniach. Liście będą sprzedawane w postaci sałatek gotowych do spożycia, dostępne będą na rynku niemieckim, trafią także do holenderskich supermarketów.

Wertykalna uprawa warzyw ma wiele zalet – pozwala na uzyskanie dużej powierzchni uprawowej na stosunkowo małej przestrzeni. Rośliny uprawiane w ten sposób chronione są przed szkodliwymi warunkami środowiska, dzięki czemu nie ma potrzeby stosowania środków ochrony. Komory uprawowe są energooszczędne, zużywa się w nich mniej energii, wody i nawozów, niż w obiektach tradycyjnych. Ograniczona jest emisja dwutlenku węgla do atmosfery.

Źródło: Hortibiz.com; staayfoodgroup.com; freshplaza.com

 

Tunele w gospodarstwie Stanisława Stabrawy z Leszczyny

Malinowe z Leszczyny

Stanisław Stabrawa z miejscowości Leszczyna w Małopolsce zajmuje się ogrodnictwem już od 34 lat, odkąd przejął gospodarstwo po rodzicach. Wraz z żoną Elżbietą mieszka w trudnym do budowy obiektów, podgórskim terenie. Uprawę prowadzi w tunelach [...]

2 komentarze do Pierwsza europejska wertykalna uprawa sałaty

  1. Maciek Skupien
    / Odpowiedź

    piekna sprawa, Holendrzy od dawna sa przodownikami w uprawie kwiatow i warzyw
    Na rynku Amerykanskim prawie 100% cebulek kwiatowych jest z Holandii
    warzywa niestety wyparte sa przez Meksyk, Kalifornie i Kanade, ci ostatni
    zaopatruja rynek Amerykanski w pomidory i dlugie ogorki, oczywiscie wszystko
    na technologii Holenderskiej to internetowy adres w Kanadzie

  2. Pingback: Uprawa ziół i warzyw w domowych szklarniach

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

BASF
Program Ochrony Roślin
HortiAdNet