PODosłonami.pl

Agro-Sorb
Yara

Pokaz odmian pomidora w szklarniach w Ludwinie

W gospodarstwie Grupy Producentów Warzyw Zdunek, w miejscowości Ludwina w Wielkopolsce, 6 lipca firmy Enza Zaden Poland, Hurtownia Rolno-Ogrodnicza Janiak, Koppert Polska oraz Saint-Gobain Cultilene zorganizowały Dzień Otwarty Pomidora.

Uczestnicy spotkania w szklarni państwa Zdunków

Uczestnicy spotkania w szklarni państwa Zdunków

W szklarniach zaprezentowano odmianę pomidora mięsistego – Barteza F1, pomidory gronowe – Milaneza F1 oraz pomidor koktajlowy Annaisa F1. Wszystkie prezentowały się bardzo atrakcyjnie, były zdrowe, w dobrej kondycji, z regularnie zawiązanymi gronami. Charakterystykę odmian przedstawił Mateusz Janas z firmy Enza Zaden.

Pomidory mięsiste

W obiekcie o powierzchni 3 ha zaprezentowano odmianę Barteza F1. Rozsada została wyprodukowana w gospodarstwie przez Celinę i Jana Zdunków – rodziców Krzysztofa i Grzegorza, prowadzących tę uprawę. Rozsada trafiła do szklarni pod koniec ubiegłego roku. Początkowe zagęszczenie wynosiło 2,8 rośliny na m2 i takie samo jest utrzymywane do końca sezonu. Mateusz Janas zwracał uwagę, że Barteza F1 ma dość silne rośliny – pomimo upalnej pogody w maju i w czerwcu tego roku. Cały czas utrzymywały one dobry wigor. Międzywęźla odmiany są dość krótkie, co pozwala na uprawę odmiany również w starszych, niższych szklarniach (w tym gospodarstwie jest uprawiana również w takich obiektach).

W gronach Bartezy F1 pozostawiano po 4 pomidory, co pozwala uzyskać równomiernej wielkości, kuliste owoce. Jako ważne zalety tej odmiany wymieniano odporność na mączniaka prawdziwego oraz wczesność (o około tydzień wcześniej wchodzi w owocowanie od standardowych odmian w tym segmencie). Jak mówił Mateusz Janas pod koniec sezonu rośliny tej odmiany mają nawet o trzy grona więcej niż inne w tym segmencie.

Pomidory gronowe

Rośliny pomidora Milaneza F1, nieszczepione, posadzono w szklarni w połowie stycznia, w zagęszczeniu 2,8 szt/m2. Nie regulowano liczby jej owoców w gronach – było w nich przeważnie po 7 wyrównanych pomidorów, o masie 100-120 g, nie było problemów z zawiązywaniem owoców. Mateusz Janas zwracał uwagę, że jest to dosyć generatywna odmiana, nie wytwarzająca wielu pędów bocznych – nakłady pracy na pielęgnację roślin są więc stosunkowo małe. Odmiana ta ma dosyć wysoką tolerancję na mączniaka prawdziwego i charakteryzuje się dobrą zdrowotnością. Owoce tej odmiany są oceniane jako smaczne.

Pomidor Milaneza F1

Pomidor Milaneza F1

Pomidory koktajlowe

Na powierzchni 3 tys. m2 zaprezentowano odmianę koktajlową o nazwie Annaisa F1, o owocach 35-40-gramowych (coraz więcej marketów interesuje się takimi pomidorami), bardzo smacznych, słodkich. Jej rozsadę ustawiano na matach, obok otworów na początku lutego. W gronach pozostawiano przeważnie po 9 owoców, co pozwala uzyskać pomidory regularnej wielkości, poszukiwanej przez handlowców. Dzięki krótkim międzywęźlom odmiana nadaje się do uprawy w niższych obiektach. Owoce można zbierać w całych gronach lub luzem, nie mają skłonności do pękania.

Pomidor Annaisa F1

Pomidor Annaisa F1

 

Sesja wykładowa

W wykładowej części spotkania Agnieszka Wiśniewska z firmy Enza Zaden mówiła na temat tzw. wartości dodanej związanej z uprawą poszczególnych odmian pomidora. Zagadnienia związane z ochroną biologiczną pomidorów szklarniowych omówił Paweł Kloc z firmy Koppert Polska. Strategia nawadniania i optymalne warunki rozwoju systemu korzeniowego pomidora w podłożach z wełny mineralnej firmy Cultilene były tematem wystąpienia Wojciecha Juńczyka. O historii i ofercie firmy Janiak mówił Tomasz Walas. Zaprezentowano również krótki film przedstawiający tę firmę, zajmującą się kompleksowym zaopatrzeniem gospodarstw ogrodniczych w środki produkcji (o tych tematach więcej wkrótce).

Degustacja pomidorowych nowości

Ważnym punktem programu spotkania była degustacja owoców nowej odmiany pomidora malinowego z firmy Enza Zaden, pod numerem E15A.41717 F1 – uczestnicy mogli się przekonać, że są one naprawdę bardzo smaczne. Pomidory były też podstawą oryginalnych i pysznych przekąsek serwowanych w gospodarstwie państwa Zdunków.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Hazera pod szkłem 10
HortiAdNet