PODosłonami.pl

Hazera
Yara

Pomidory malinowe bez stresu – Framboo F1

Uprawa pomidorów malinowych nadal cieszy się u nas dużą popularnością, mimo że oceniana jest jako dość trudna. Pomidory malinowe wcale jednak nie muszą sprawiać problemów. Wręcz przeciwnie. Okazuje się, że wybierając odmianę Framboo F1, można uniknąć wielu trudności w uprawie i do końca sezonu uzyskiwać bardzo dobrej jakości malinowe owoce, bez śladów chorób czy zaburzeń fizjologicznych – nawet w uprawie tunelowej.

Pomidor malinowy Framboo F1 w uprawie pp. Jolanty i Wiesława Kwietniewskich (uprawa jesienna, 2016 r)

Pomidory malinowe Framboo F1

W Grudziądzu, w gospodarstwie Jolanty i Wiesława Kwietniewskich już od 3 lat pomidor malinowy Framboo F1 jest uprawiany w ogrzewanych, wysokich tunelach foliowych.

Uprawa prowadzona jest w wełnie mineralnej, w dwóch cyklach w roku. W pierwszym rozsada trafia do tuneli 20 lutego, po mniej więcej 10 dniach rośliny są wstawiane w otwory w matach (rozsadę – nieszczepioną, jednopędową – ogrodnik przygotowuje sam). Produkcja ta trwa do połowy lipca, a później sadzona jest (lub podsadzana) nowa rozsada. W tym roku wiosną odmiana Framboo F1 zajmuje połowę powierzchni produkcyjnej (na drugiej rosną pomidory czerwone), jesienią zostanie posadzona na całym areale (3300 m2).

Uprawa wiosenna prowadzona jest na 6 lub 7 gron, jesienna – na 5 albo 6 gron i kończy się zwykle dopiero w pierwszych dniach grudnia. Pan Wiesław wyjaśniał, iż uprawę prowadzi tak długo tylko dlatego, że Framboo F1 ma wyjątkowo ładne owoce, z atrakcyjnymi, długo zachowującymi świeży wygląd szypułkami (fot. 1) i odbiorcy są gotowi oferować za taki towar wyższe ceny. Bardzo dobrze ocenia jakość owoców – są duże, ciężkie (średnia masa wynosi 200 g, a w pierwszych gronach osiągają ok. 300 g), spłaszczone, lekko żebrowane i mają ładny, intensywny odcień malinowej barwy, są błyszczące. Te cechy bardzo podobają się klientom i pomidory te na rynku śmiało mogą konkurować z pomidorami ze szklarniowych upraw przedłużonych.

Odmiana ma także bardzo ważne cechy, istotne dla producentów – nie jest podatna na suchą zgniliznę wierzchołków owoców, ponadto pomidory są twarde i trwałe, można je w razie potrzeby przetrzymać kilka dni na roślinach. Ogrodnik z Grudziądza dobrze oceniał również łatwość prowadzenia roślin Framboo F1 w uprawie tunelowej, w której zachowują zrównoważone tendencje wegetatywne i generatywne, ponadto są bardzo odporne na choroby.

***

Pomidor Framboo F1 uprawia także Marcin Dziubak z Witnicy w woj. lubuskim, dysponujący szklarniami i tunelami wysokimi o łącznej powierzchni 0,5 ha. Uprawiał tę odmianę najpierw na próbę w szklarni (z nasadzenia styczniowego) i w tunelach (fot. 2), gdzie była sadzona pod koniec lutego. Ten drugi termin uprawy świetnie sprawdził się w jego gospodarstwie, natomiast styczniowe nasadzenie okazało się zbyt wczesne dla tej odmiany.

Rozsadę odmiany Framboo F1 pan Marcin kupił w Grupie Mularski, były to rośliny szczepione, jednopędowe – ogrodnik zdecydował się na szczepioną rozsadę, ponieważ prowadzi uprawę w cyklu przedłużonym, mniej więcej do 10 listopada. Pan Marcin zwracał uwagę, że odmiana bardzo dobrze radzi sobie w uprawie tunelowej, gdzie – mimo wyższej wilgotności niż w szklarniach – rośliny zachowują dobrą zdrowotność. Zaletą są także krótkie międzywęźla, dzięki czemu pędów nie trzeba zbyt często opuszczać.

Jedną z ważniejszych cech Framboo F1, na którą zwracał uwagę producent z Witnicy, jest odporność na występowanie suchej zgnilizny wierzchołków owoców – ten problem w ogóle nie wystąpił u niego w uprawie, nawet w tych miejscach szklarni i tuneli, gdzie panują najtrudniejsze warunki i gdzie u innych odmian zawsze występowało to zaburzenie. Pan Marcin podkreślał też, że zdrowotność roślin jest bardzo dobra do końca sezonu, zdecydowanie lepsza niż innych uprawianych w jego obiektach odmian.

Owoce przez cały sezon były dobrej jakości i bardzo dobrze wybarwiały się uzyskując mocny, żywy odcień koloru malinowego. W połączeniu z błyszczącą skórką oraz ładną szypułką sprawia to, że pomidory te prezentują się wyjątkowo atrakcyjnie i podobają się klientom. Dodatkową zaletą jest bardzo dobra trwałość owoców – po zbiorze można je przetrzymywać nawet przez tydzień, bez pogorszenia się ich jakości handlowej.

Kampania promocyjna polskich pomidorów

Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków Pod Osłonami rozpoczyna w kwietniu bieżącego roku kampanię promującą polskie pomidory. Główną ideą projektu jest podniesienie poziomu zaufania do krajowych producentów tego warzywa, uświadomienie konsumentów o rodzajach uprawianych pomidorów w [...]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Program Ochrony Roślin
HortiAdNet