PODosłonami.pl

Yara

Pomidory malinowe zyskują popularność

Od kilku lat obserwuje się rosnące zainteresowanie uprawą pomidorów malinowych. Odmiany tego typu znajdują się w ofercie większości firm nasiennych, a pomidory takie są dostępne już nie tylko na straganach czy w punktach sprzedaży detalicznej – pojawiły się także w stałej ofercie supermarketów. W miesiącach zimowych dostępne są pomidory malinowe z upraw doświetlanych, a także pochodzące z importu (sprowadzane z Hiszpanii).

pomidor malinowy

Gotowe do sprzedaży pomidory malinowe z Bogatyni - ta partia jest przeznaczona na zaopatrzenie sieci sklepów Biedronka

W ostatnim numerze czasopisma „Pod Osłonami” (PO 2/2015) przedstawiliśmy opinie kilku specjalistów z branży na temat uprawy pomidorów malinowych w Polsce. Krzysztof Fatel z firmy Grodan zwracał uwagę, że odmiany tego typu nie są łatwe w uprawie, gdyż wykazują zwiększoną podatność na suchą zgniliznę wierzchołków owoców oraz na drobnienie owoców. Jego zdaniem polscy ogrodnicy opanowali jednak dobrze uprawę pomidorów malinowych i radzą sobie z nią znacznie lepiej niż np. producenci z Rosji czy Białorusi. Uważa on też, że pomidory te mają zdecydowanie bezkonkurencyjny kolor i na półce sklepowej wyglądają doskonale, polscy konsumenci w pierwszej kolejności sięgają właśnie po owoce tego typu. Amatorom pomidorów warto przypomnieć przy tej okazji, że wysokie walory smakowe ich owoców można zachować jedynie przechowując je w temperaturze pokojowej. Jeśli więc nie chce się pogorszyć smaku i aromatu pomidorów absolutnie nie można ich umieszczać w lodówce.

Według Marka Sowy reprezentującego firmę Syngenta powierzchnia uprawy pomidorów malinowych zwiększyła się w tym roku w Polsce nawet o około 40%. Większość ogrodników sadziła te odmiany wcześnie – w grudniu, gdy było bardzo mało światła. Z tego względu w wielu uprawach rośliny straciły pierwsze grona, również w kolejnym owoce nie dorastały do typowych rozmiarów. Zwracał on uwagę na to, iż pomidory tego typu są produktem dość trudnym w obrocie handlowym, gdyż ich trwałość jest stosunkowo krótka – można je pozostawiać w chłodni najwyżej przez 5 lub 6 dni.

Z informacji przedstawionych przez Pawła Skrzyneckiego z firmy Monsanto (mającej w ofercie najpopularniejszą odmianę pomidorów malinowych do uprawy szklarniowej – Tomimaru Muchoo F1) wynika, że obecnie około 30% powierzchni uprawy pomidorów pod osłonami zajmują odmiany malinowe. Jego zdaniem powoli dochodzi do stabilizacji rynku pomidora malinowego w Polsce. Zwracał on także uwagę na fakt, że do produkcji odmian tego typu często nakłaniają ogrodników odbiorcy – którzy chcą u danego dostawcy zaopatrywać się w szeroki asortyment odmian.

O popularności pomidorów malinowych w polskich uprawach szklarniowych mogłam przekonać się w czasie kilku ostatnich wizyt w gospodarstwach szklarniowych. Z czterech odwiedzonych gospodarstw pomidory malinowe znajdowały się w asortymencie trzech producentów – z tego w dwóch zajmowały całą powierzchnię, w jednym stanowiły ważne uzupełnienie asortymentu, w czwartym nie było ich w ogóle… zapewne z tego względu, że w gospodarstwie w cyklu wiosennym uprawiane były wyłącznie ogórki:). Powyżej galeria zdjęć pomidorów malinowych z ostatnich wizyt w Bogatyni i w okolicach Kalisza.

Ukorzeniacz Rhizopon

Ukorzeniacze Rhizopon

Ukorzeniacze Rhizopon znajdują zastosowanie w kwiaciarstwie w produkcji kwiatów ciętych, roślin doniczkowych i bylin oraz w szkółkach kontenerowych w rozmnażaniu drzew i krzewów ozdobnych oraz gatunków owocowych. Stosowanie tych preparatów jest najpopularniejszą metodą pobudzania sadzonek [...]

1 komentarz do “Pomidory malinowe zyskują popularność

  1. Pingback: Odmiany pomidor, ogórek, sałata papryka i inne - Uprawa pomidorów malinowych - Hortinet.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Program Ochrony Roślin
HortiAdNet