PODosłonami.pl

Agro-Sorb
Yara

Równomierne wybarwianie owoców papryki i pomidora

Jednym z ważnych czynników przyciągających klientów i wpływającym na efektywną sprzedaż pomidorów czy papryki jest jednolita barwa owoców. W dużym stopniu jest ona związana z doborem odpowiedniej odmiany, wykazującej przydatność do uprawy w danych warunkach klimatycznych.

Papryka jednolicie wybarwiona zdecydowanie lepiej się prezentuje

Papryka jednolicie wybarwiona zdecydowanie lepiej się prezentuje

Czynniki determinujące wybarwianie się owoców

Spośród warunków środowiskowych największą rolę pod tym względem odgrywają światło i temperatura. Dostęp promieniowania słonecznego docierającego do owoców w uprawie pod osłonami jest modyfikowany przez rodzaj i charakter pokrycia konstrukcji nośnej (folia/szkło, stopień rozproszenia światła) oraz folii o właściwościach refleksyjnych, używanej do ściółkowania podłoża. Istotną poprawę warunków oświetleniowych niesie ze sobą odpowiednie prowadzenie roślin, a także – zwłaszcza w uprawie papryki – poprawnie przeprowadzone cięcie roślin. Charakter rośliny oraz często zakleszczające się owoce papryki pomimo spełnienia powyższych kryteriów mogą nie wybarwiać się równomiernie na całej powierzchni. Ponadto w przypadku zbyt silnego nasłonecznienia są one bardziej podatne na oparzenia co eliminuje je z obrotu, sprzyja także opanowaniu przez patogeny, zagrażające całej uprawie.

Zbyt wysoka lub zbyt niska temperatura (ok. 36°C i 16°C dla pomidora oraz ok. 32°C i 18°C dla papryki) powoduje zwolnienie tempa rozkładu chlorofili i syntezy barwników odpowiedzialnych za barwę owoców typową dla odmian. W związku z powyższym wciąż poszukuje się dodatkowych możliwości mogących skutecznie i możliwie szybko prowadzić do całkowitego wybarwienia owoców.

Przeznaczony do wybarwiania

Dotychczasowa wiedza wskazuje, że duży wpływ na ten proces ma prawidłowe nawożenie, zwłaszcza potasem, a także mikro- i makroelementami. Rosnące wciąż wymagania rynkowe dotyczące jakości oferowanych owoców sprawiły, że pojawiło się zapotrzebowanie na specjalistyczne nawozy. Jednym z takich produktów jest Blush, wyprodukowany w Hiszpanii przez Ecoculture Biosciences, dystrybuowany w Polsce przez firmę Bioagris Sp. z o.o. Jest to nawóz mikroelementowy przeznaczony do stosowania w uprawach papryki i pomidora w polu i pod osłonami w celu uzyskania jednolitego wybarwienia owoców. Jest on oferowany w postaci płynnej mieszanki mikroelementowej, zawiera 0,5% boru i 4% molibdenu, rozpuszczalnych w wodzie. Stosowany dolistnie przyspiesza proces wybarwienia się owoców w sposób jednolity, na kolor typowy dla danej odmiany. W wyniku jego działania zwiększa się również zawartość cukrów rozpuszczalnych, wyrażona w °Brix. W uprawie tunelowej lub szklarniowej pomidorów i papryki zaleca się stosować nawóz Blush w dawce 100-200 ml/100 l wody w okresie zaobserwowania pierwszych przebarwień na owocach. Preparat należy stosować w sposób racjonalny i nie przekraczać zalecanych dawek i liczby zabiegów. Można go mieszać z innymi nawozami dolistnymi jednak przed zastosowaniem należy sprawdzić mieszaninę pod kątem właściwości fizyko-chemicznych.

Należy pamiętać, że nawożenie dolistne nie zastępuje głównego nawożenia doglebowego. Więcej informacji na temat nawozu mikroelementowego Blush wraz z etykietą można znaleźć na stronie  https://bioagris.pl/.

1 komentarz do “Równomierne wybarwianie owoców papryki i pomidora

  1. / Odpowiedź

    Bardzo ciekawy artykuł, dziękuję.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Hazera pod szkłem 10
HortiAdNet