PODosłonami.pl

Hazera
Yara

Święto Warzyw w Małopolsce

W pierwszą niedzielę września w Pobiedniku Wielkim po raz dziewiąty odbyło się Małopolskie Święto Warzyw. Podczas imprezy swoje oferty zaprezentowało 76 firm. Część z nich oferowała nowe odmiany warzyw do uprawy pod osłonami.

Małopolskie Święto Warzyw 2016

Podczas Małopolskiego Święta Warzyw najwięcej uwagi poświęcano warzywom gruntowym. Nie zabrakło jednak oferty dla producentów pod osłonami

— Spośród odmian papryki firma Nunhems oferuje nowość w typie blok — informował przedstawiciel firmy Nunhems, Arkadiusz Stróżyński — Odmianę Carson F1, która jest średniowczesna o bardzo długim okresie zbioru. Rośliny tej odmiany mają silny wigor i średniootwarty pokrój. Carson F1 daje owoce o grubych i gładkich ścianach, osiągające 10 cm długości i od 9 do 10 cm średnicy. Osiągają masę od 250 do 260 g. Przebarwiają się od ciemnej zieleni do karminowoczerwonego koloru. Kinga Korczak-Dymitruk (prokurent firmy Nunhems)polecała również odmianę Mustang F1, która jest odporna na brązową plamistość pomidora. Jest to papryka średniowczesna, dająca ciężkie, gładkie owoce o grubych ściankach. Wybarwiają się na karminowy kolor, ale można je zbierać również „na zielono”. Obie odmiany przeznaczone są do upraw tunelowych.

W asortymencie pomidorów A. Stróżyński przedstawił nową, wczesną odmianę pomidora malinowego Gryphon F1, przeznaczoną do uprawy w tunelach. Odmiana daje wielokomorowe owoce o masie 180 – 210 g. Są trwałe, o bardzo dobrej jakości pozbiorczej. Rośliny dobrze zawiązują owoce w warunkach stresowych, nadają się do uprawy na 10 gron.

Paweł Glanowski przedstawiciel firmy Bejo podczas Święta Warzyw w Igołomi przedstawił szeroki asortyment odmian, również do uprawy pod włókninami. – Omero F1 to odmiana czerwonej kapusty w typie Primero F1. Tworzy bardziej wyrównane główki, które osiągają gotowość do zbioru w tym samym czasie, o masie od 2 do3 kg — informował P. Glanowski. — Ta odmiana nadaje się o wczesnej uprawy w tunelach. Na stoisku firmy Bejo prezentowano także kapustę włoską Alcosa F1 – Jest to nowa, najwcześniejsza odmiana, która może być sadzona w połowie marca i w kwietniu. Okres wegetacji tej odmiany wynosi tylko 62 dni. — informował P. Glanowski. — Alcosa F1 tworzy główki o intensywnie zielonym kolorze. Nie ma tendencji do pękania.

Do uprawy pod płaskimi przykryciami i w tunelach nadaje się nowa odmiana selera Elena F1. Jest wczesna i plenna, tworzy kuliste i wyrównane zgrubienia korzeniowe. Nie ma tendencji do jarowizacji. Nadaje się do bardzo długiego przechowywania.

Spośród odmian papryki firmy HM. Clause na wyróżnienie zasługują odmiany Muriel F1 i Destello F1, przeznaczone do uprawy tunelowej. — Muriel to czerwona papryka, która świetnie nadaje się na eksport — informował Łukasz Tabor przedstawiciel firmy. — Owoce tej odmiany są bardzo smaczne i wyrównane. Osiągają masę od 250 do 280 g. — Rośliny tej odmiany mają silny wigor i wzniesiony pokrój. Odmiana Destello F1 daje owoce o intensywnie żółtym kolorze, które osiągają idealnie „marketowe” wymiary i pasują do niemal wszystkich rodzajów opakowań. Owoce mają bardzo delikatny smak.

Nowością wśród ogórków są odmiany CLX BCP162 i CLX BCP172. Pierwsza jest przeznaczona do uprawy polowej, tunelowej i szklarniowej, w cyklach wiosennym, jesiennym bądź całorocznym. Tworzy kształtne owoce, o ciemnozielonej skórce gęsto pokrytej brodawkami. Jest to plenna odmiana, która nadaje się do produkcji ogórków małosolnych. CLX BCP162 jest odporna na parcha i antraknozę dyniowatych. HM Clause testuje również drugą, nową odmianę ogórka CLX BCP172, która jest bardzo plenna (tworzy od 3 do 4 owoców w węźle). Roślina jest silnego wzrostu i luźnego pokroju. Owoce tej odmiany są ciemnozielone, o gęsto rozmieszczonych brodawkach. Osiągają długość od 9 do 12 cm. Polecany jest do produkcji ogórków małosolnych.

Tomasz Marasik z firmy Toma Seeds pod numerem BCB 12 16 F1 prezentował nową odmianę pomidora czerwonego do nasadzeń tradycyjnych. Rośliny tej odmiany mają krótkie międzywęźla i tworzą w gronie od 6 do 7 kwiatów. Tworzy ona owoce kuliste, o masie od 160 do 200 g. Odmiana jest odporna m.in. na wirus mozaiki tytoniu, fuzaryjne więdnięcie pomidora i brunatną plamistość liści. T. Marasik informował również o nowej odmianie pomidora – Maximato F1 z firmy Axia. Jest to odmiana  wielkoowocowa, całogronowa i bezkolankowa. Daje ciemnoczerwone, bardzo smaczne owoce. Osiągają masę od 140 do 160 g. Rośliny tej odmiany są łatwe w uprawie.

T. Marasik prezentował również odmianę papryki Maestral F1 (Fito Semillas).Tworzy ona rośliny o silnym wigorze, o bardzo silnym i odpornym na choroby odglebowe systemie korzeniowym. Dają owoce o masie 250 – 300 g i wymiarach 12×12 cm. Mają ciemnoczerwoną, gładką skórkę i są bardzo dobrej jakości.

Bernard Zioło z firmy Enza Zaden przedstawił szeroki asortyment odmian do uprawy pod osłonami i włókninami. — Warto zwrócić uwagę na paprykę Keyes F1, której rośliny mają przewagę cech generatywnych. — Mówił B. Zioło. — Wybarwione owoce tej odmiany można przetrzymywać na roślinie, nie powodując pogorszenia kondycji roślin. Jest to odmiana tylko do tuneli, przeznaczona do uprawy całorocznej.

Do zbioru „na zielono” Enza Zaden oferuje odmianę papryki Bunkeres F1, która ma wysoką tolerancję na choroby odglebowe, powodowane przez patogeny z rodzajów Fusarium, Verticillium, Phytophthora i Pyrenocheta oraz na kilka gatunków wirusów i cztery rasy bakterii. Może być uprawiana w tunelach foliowych lub w polu. Wyróżnia się zdrowotnością, dlatego nadaje się do uprawy na bardzo „zmęczonych” stanowiskach. Owoce tej odmiany osiągają masę do 250 g, są twarde, z grubą ścianką.

Spośród pomidorów szklarniowych przedstawiciel firmy zwracał uwagę na odmianę Maxeza F1. — Ta odmiana daje grona o masie od 700 do 750 g. Pojedynczy, kulisty owoc ma masę 140–160 g. — Informował przedstawiciel firmy Enza Zaden. — Grona powinny być regulowane, do pięciu owoców. Podczas uprawy należy dostarczać roślinom więcej wody i potasu niż standardowym odmianom. — Luźny pokrój roślin gwarantuje dobre doświetlenie gron. Owoce nie mają mikrospękań, są twarde i trwałe.

Podczas Święta Warzyw Enza Zaden prezentowała także dwie nowe odmiany przeznaczone do uprawy w krótkich cyklach. W 2016 firma testowała odmianę pomidora malinowego TTM075 F1. — Nowa odmiana nadaje się dla producentów, którzy mają bezpośrednich odbiorców, ponieważ owoce mają delikatna skórkę, a także dobry smak. — Informował B. Zioło. Unikatową nowością wśród pomidorów jest  „numer” TI169 F1 o owocach mięsistych i żółtych. Osiągają masę od 200 do 250 g. Są polecane do uprawy na 5 gron. Dzięki nietypowemu wyglądowi mogą osiągnąć wyższą cenę. Kolejny pomidor do uprawy w cyklu przedłużonym lub do nasadzeń jesiennych występuje pod numerem E40666 F1. Ta nowość wybacza błędy uprawowe – niezależnie od warunków panujących w szklarni ma zbalansowany pokrój. Wytwarza kuliste, ciemnoczerwone owoce. W zależności od pory uprawy osiągają od 180 g (cykl przedłużony) do 250 g (zbiór jesienny).

Enza Zaden testuje również nową odmianę ogórka półdługiego – zaprezentowany został pod numerem M2262 F1. Jej uprawę można zacząć już w lutym. Rośliny są bardzo plenne, o mocnym wigorze i tolerancji na mączniaka. W planach firmy jest również wprowadzenie na rynek nowej odmiany partenokarpicznej (obecnie pod numerem E16087 F1), która wytwarza ciemnozielone owoce o długości od 12 do 13 cm. W wysokich temperaturach dobrze utrzymują kolor i brodawki. Przeznaczona jest do nasadzeń wiosennych i jesiennych.

Na stoisku firmy Syngenta Rafał Żmuda przypomniał o sprawdzonych odmianach pomidora do uprawy w tunelach foliowych: Boderine F1 i Baribine F1. W tym roku sprawdziły się bardzo dobrze pomimo wahań temperatur i chłodnej wiosny. Boderine F1 wyróżnia się wczesnością plonowania. Owoce tej odmiany osiągają masę od 140 do 160 g, są ciemnoczerwone, bez tendencji do przebarwień. Odmiana Baribine F1 jest o tydzień wcześniejsza niż Boderine F1. Jej owoce są lekko żebrowane, czerwone i kształtne. Rośliny Baribine F1 są odporne na brunatną plamistość.

Rafał Żmuda przypomniał też zalety ogórka partenokarpicznego Ekol F1, przeznaczonego do uprawy tunelowej. Nie zrzuca zawiązków nawet przy dużych wahaniach temperatury. Rośliny tej odmiany rosną stabilnie i mają zbalansowany wigor. Owoce nie mają tendencji do przerastania – osiągają długość od 8 do 10 cm.

— Nowością spośród kalafiorów jest Guideline F1 — informował R. Żmuda — Jest to odmiana przeznaczona na zbiór letni. Bardzo chwalili ją ogrodnicy, którzy uprawiali ją pod agrowłókninami.— Okres wegetacji odmiany Guideline F1 trwa 73 dni. Tworzy gładkie, samookrywające się róże. Plon jest wysokiej jakości, a róże są zwarte i ciężkie. Dzięki wysokiemu osadzeniu na głąbie róże łatwo się odcina, co ułatwia prowadzenie zbioru. Odmiana nadaje się zarówno na zaopatrzenie rynku warzyw świeżych, jak i do supermarketów.

Jolanta Knap, hodowca z firmy Polan przedstawiła ciekawą odmianę ogórka partenokarpicznego o małych owocach i gładkiej skórce – pokazano ją pod numerem POL B 1915 F1 (otrzyma nazwę Piko F1). — Zakładamy, że owoce tej  odmiany, będą promowane przez sprzedawców jako szybkie przekąski — informowała J. Knap. Odmiana jest obecnie testowana w COBORU. Owoce tej odmiany mają od 6 do 8 cm, gładką skórkę i jędrny miąższ. Są pozbawione goryczy.

Spośród odmian fasoli szparagowej o żółtych strąkach przedstawicielka firmy Polan polecała odmianę Luiza, która ma grubsze strąki od większości odmian fasoli. Odmiana jest średniopóźna, okres jej wegetacji wynosi 71 dni. Tworzy strąki o długości od 13 do 14 cm i szerokości 1 cm. Luiza jest odporna na wirus zwykłej mozaiki fasoli, antraknozę i bakteriozę obwódkową.

Piotr i Renata Zawadowie, którzy są przedstawicielami firm Novisem i NongWoo Bio, przypomnieli ofertę firmy. Seler korzeniowy Alpha F1 (Novisem) nie wybija w pędy kwiatostanowe, tworzy ciężkie zgrubienia o białym miąższu, które nie mają tendencji do parcenia. Odmiana Omega F1 (Novisem)  tworzy ciężki korzeń o białym miąższu, który nie parcieje. Jest przeznaczona do przechowywania.

Spośród pomidorów wielkoowocowych nowość stanowi „numer” 08T346 F1. Rośliny tej odmiany mają niekończący się wzrost. Wiążą owoce, nawet w wysokiej temperaturze. Kuliste owoce mają masę od 160 do 180 g. Zalecane są do uprawy pod osłonami nieogrzewanymi, do 10 – 12 gron.

 

1 komentarz do “Święto Warzyw w Małopolsce

  1. Pingback: Małopolskie Święto Warzyw po raz IX

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Program Ochrony Roślin
HortiAdNet