PODosłonami.pl

Agro-Sorb
Yara

Szklarnia Ultra-Clima we francuskich badaniach

Międzybranżowe Centrum Techniczne ds. Owoców i Warzyw z Carquefou (Francja) opublikowało pierwsze wyniki upraw prowadzonych w szklarniach nowej generacji – Ultra-Clima ®

Doświetlana uprawa w szklarni Ultra-Clima, Holandia, listopad 2012 r.

Doświetlana uprawa w szklarni Ultra-Clima, Holandia, listopad 2012 r.

Projekt szklarni Ultra-Clima® firma Kubo pokazywała podczas targów HortiFair w Amsterdamie już w 2007 roku. Kilka lat później na łamach czasopisma Pod Osłonami 2/2013 mogliście Państwo przeczytać o szklarniach typu półzamkniętego Ultra-Clima®, których koncepcja została opracowana przez  holenderską firmę Kubo Tuinbouwprojecten BV.

Na starym kontynencie jednymi z pierwszych, którzy podjęli decyzje o takich inwestycjach byli oczywiście Holendrzy, a następnie  Francuzi. Tamtejsze Międzybranżowe Centrum Techniczne ds. Owoców i Warzyw (CTIFL ; fr. Centre technique interprofessionnel des fruits et légumes) zdecydowało się na postawienie na terenie swojego oddziału  zlokalizowanego w Carquefou  (dziś to właściwie przedmieścia Nantes) tej ultranowoczesnej szklarni.

Projekt był realizowany „pod klucz” przez firmę KUBO i jej francuskiego partnera – Hortère. Gotowa szklarnia miała zajmować ok. 4000 m² (w rzeczywistości mówimy o nieco ponad 3000 m2), a plony z niej zebrane miały być porównane z tymi, otrzymanymi w innej, typowej szklarni. Porównanie miało uwzględniać wszystkie aspekty, łącznie ze zmiennymi technicznymi dotyczącymi uprawy jak i samej szklarni. Badacze mieli analizować rozwój owoców i produkcję, a także poziom zużywanej energii, ilość zużywanego CO2, stabilność warunków klimatycznych, ich homogeniczność i wiele innych. Inwestycja została ukończona w 2015 roku. Wtedy też rozpoczął się zapowiadany przez CTIFL eksperyment, a jego wyniki Centrum przedstawiło w sprawozdaniu ze swojej działalności za rok 2015.

Możemy w nim przeczytać między innymi, że dzięki projektowi udało się przeanalizować wpływ szklarni półzamkniętej oraz osuszania, poprzez wprowadzanie z zewnątrz powietrza, na  uprawę bezglebową wczesnych pomidorów. Pierwsze wyniki pokazały, że osuszanie poprzez wymuszone wprowadzanie powietrza (system wentylacji aktywnej – AVS) pozwala na zapewnienie niskiego poziomu wilgotności wewnątrz, porównywalnej do poziomu w szklarni wzorcowej, a także na utrzymanie produkcji – a wszystko mimo ograniczenia temperatury rur ogrzewania wegetacyjnego do poziomu 45 °C. Stwierdzono także zmniejszone (o 12%) zużycie gazu na ogrzewanie obiektu. W okresie letnim zastosowanie systemu schładzania z wykorzystaniem maty schładzającej i nawilżającej (cooling pad) pozwoliło na zmniejszenie deficytu wilgotności powietrza w szklarni. Liczba owoców handlowych, o właściwościach zgodnych z wymaganiami rynku zwiększyła się w innowacyjnym obiekcie o 5%. Warunki, jakie panowały w szklarni półzamkniętej wpłynęły też na na zwiększenie średniej masy owoców (nawet o 5% w przypadku odmiany Clodano F1 – w szklarni Ultra-Clima osiągały one masę 133 g). Ogólny plon pomidorów w szklarni półzamkniętej wyniósł 67,2 kg/m2 i był o 9% wyższy niż w typowej szklarni (61,7 kg/m2).

W sprawozdaniu zapowiedziano także, że w 2016 roku prace będą kontynuowane i obejmą m.in. uruchomienie podwójnego strumienia powietrza w systemie AVS.  W ramach szklarni półotwartych wcześniej podniesiona zostanie dzienna temperatura.

 

Syngenta Flowers – nowy asortyment dalii

W dniu 17 kwietnia 2018 firma Syngenta Flowers ogłosiła osiągnięcie porozumienia ze spółką Verwer Dahlia BV co do nabycia asortymentu dalii tego hodowcy i jego programu hodowlanego. Podano, że finalizacja transakcji planowana jest w najbliższych [...]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Florensis -praca
HortiAdNet