PODosłonami.pl

Hazera
Yara

Szklarniowa kariera ogórka SV3506CV F1

Ogórki odmian partenokarpicznych o owocach brodawkowych od ładnych kilku lat z powodzeniem są uprawiane w tunelach foliowych. Rosnąca z roku na rok popularność owoców tych odmian i zwykle korzystna cena wiosną składnia do ich uprawy także ogrodników dysponujących szklarniami. Na uprawę ogórka SV3506CV F1 na powierzchni 0,5 ha zdecydowali się w tym roku Wiesława i Zenon Janiakowie z Oszczeklina w okolicach Kalisza.

Ogórek brodawkowy SV3506CV F1

Dlaczego SV3506CV F1?

Powodów uprawy brodawkowych ogórków partenokarpicznych jest wiele – zapewne tyle, ilu uprawiających je ogrodników. Jednym z najczęściej wymienianych jest chęć poszerzenia asortymentu uprawianych warzyw, drugim – możliwość szybkiego uzyskania plonu ogórków wyróżniających się na rynku i mających szerokie zastosowanie – także te z wczesnych upraw szklarniowych są  używane do produkcji cenionych przez polskich konsumentów ogórków małosolnych. Najlepsze ceny można uzyskać oferując ogórki we wczesnych terminach i właśnie dlatego państwo Janiakowie – za namową przedstawiciela marki Seminis, Pawła Skrzyneckiego i specjalisty ds. doświadczeń odmianowych Marcina Piechoty – zdecydowali się na uprawę odmiany SV3506CV F1, bo z asortymentu tej firmy właśnie ten ogórek brodawkowy jest polecany na wczesne nasadzenia (najwcześniejsze jego uprawy można rozpoczynać w drugiej połowie stycznia).

Cechami umożliwiającymi wczesną uprawę odmiany SV3506CV F1 są silne tendencje generatywne i wczesne wchodzenie w owocowanie oraz dosyć dobra tolerancja na małą ilość światła na początku produkcji. Ze względu na krótkie międzywęźla odmiana dobrze nadaje się również do uprawy w starszych, niskich szklarniach. Korzystną cechą są początkowo krótkie, a później samokończące wzrost pędy boczne, które należy pozostawiać na roślinie – dzięki czemu odmiana nie wymaga dużych nakładów pracy na pielęgnację. Pokrój roślin jest otwarty, luźny, co ułatwia cyrkulację powietrza wokół łanu i sprzyja utrzymaniu dobrej zdrowotności plantacji.

Uprawa w Oszczeklinie

Do szklarni państwa Janiaków rozsada odmiany SV3506CV F1, wyprodukowana w Grupie Producentów Rozsad Warzyw Krasoń, trafiła 21 lutego (na pozostałej powierzchni uprawiane są pomidory wielkoowocowe Torero F1 i Ducovery F1). Rośliny od razu wstawiano w otwory na matach wełny mineralnej, zagęszczenie uprawy od początku wynosiło 2,4 szt./m2. Rośliny prowadzone są na jeden pęd. Początkowo obrywano 5 do 7 pierwszych zawiązków owoców i wszystkie pędy boczne, później pędy obrywano za pierwszym lub drugim węzłem. Wyższe pędy boczne mają tendencję do samoistnego kończenia wzrostu, po dorośnięciu roślin do drutów przestaje się regulować pędy boczne. Podrywano również dolne liście – tygodniowo usuwano po 3 dolne liście z rośliny.

W nawożeniu odmiany SV3506CV F1 istotne jest unikanie nadmiernego wzrostu EC w matach uprawowych – początkowo, gdy natężenie światła było jeszcze niskie, utrzymywano w nich EC wysokości 3-3,2 mS/cm, EC podawanej pożywki wynosiło 2,2 mS/cm. Później, w miarę poprawy pogody i wchodzenia roślin w intensywne plonowanie EC w matach zwiększono do 3,5 mS/cm, ale tego poziomu już nie powinno się przekraczać.

Bardzo dobrą praktyką jest podawanie roślinom razem z pożywką roztworu aminokwasów stymulujących rozwój korzeni, w początkowej fazie uprawy najlepiej co 10-14 dni. Po tym zabiegu rośliny dobrze się regenerują, są w dobrej kondycji i regularnie plonują. Ochrona jest prowadzona wyłącznie metodami biologicznymi, do tej pory (początek kwietnia) nie stosowano żadnych zabiegów chemicznych.

Ogórki pierwszej klasy

Zbiory owoców są prowadzone 4 razy w tygodniu do skrzynek plastikowych, następnie owoce pakowane są po 5 kg w worki plastikowe. Państwo Janiakowie bardzo dobrze oceniają jakość owoców odmiany SV3506CV F1. Podkreślają, że mają świeży ciemnozielony kolor, na ich atrakcyjny wygląd wpływa także fakt, że skórka jest błyszcząca, brodawki mocne. Ogórki długo zachowują świeży wygląd i jędrność. Wszystkie są sprzedawane jako owoce pierwszej klasy i jak określili „idą w ciemno”. Klienci dobrze oceniają również smak tych ogórków. Pani Wiesława podkreślała również, że bardzo dobrze sprawdzają się jako ogórki małosolne czy kiszone – również po takim przetworzeniu ich jakość i smak są bardzo dobre.

 

Kampania promocyjna polskich pomidorów

Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków Pod Osłonami rozpoczyna w kwietniu bieżącego roku kampanię promującą polskie pomidory. Główną ideą projektu jest podniesienie poziomu zaufania do krajowych producentów tego warzywa, uświadomienie konsumentów o rodzajach uprawianych pomidorów w [...]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Program Ochrony Roślin
HortiAdNet