PODosłonami.pl

Hazera
Yara

Szklarniowa uprawa pomidorów wielkoowocowych i malinowych

Podczas spotkania w gospodarstwie Urszuli i Zbigniewa Rychterów w Tłokini Kościelnej (jakie odbyło się 29 maja – patrz też. http://www.podoslonami.pl/wielkoowocowe-malinowe-tlokini-koscielnej/) wiele mówiono o specyfice uprawy poszczególnych odmian pomidorów.

Spotkanie w gospodarstwie Urszuli i Zbigniewa Rychterów

Podczas spotkania w szklarni w Tłokini Kościelnej charakterystykę odmian przedstawili Kami Bartkowski (z lewej) oraz Katarzyna Tykarska-Duchovska, obok stoją Krzysztof i Anna Chenczke oraz Mieczysław Głaczkowski (Azelis)

Podstawowe informacje o uprawie

Państwo Rychterowie prowadzą uprawę w szklarniach starego typu, na powierzchni 1,5 ha, z której największą część (0,6 ha) zajmuje wielkoowocowa odmiana Torero F1. Na nieco ponad 0,5 ha rośnie Foronti F1 – rozsadę tych dwóch odmian ustawiano na otworach w matach od 15 do 17 stycznia, a niecałe 0,4 ha przeznaczono na uprawę malinowego pomidora Tomimaru Muchoo F1, którego rozsadę ustawiano na otworach w matach wełmineralnej (Grotop Master) 4 stycznia. Ogrodnicy zamówili rozsadę szczepioną na podkładce Maxifort F1, dwupędową. Zagęszczenie uprawy we wszystkich przypadkach wynosiło 2,5 szt./m2. EC podawanej pożywki utrzymywano na poziomie 3,2–3,3, w razie potrzeby obniżano je do około 2,8 mS/cm. Wartość pH pożywki wynosiła 5, a w matach utrzymywała się na poziomie 6–6,5. Jak informowano podczas spotkania w maju wilgotność w matach była utrzymywana na poziomie od 70 do 80%.

Pomidory wielkoowocowe

W tym gospodarstwie w uprawie odmiany Torero F1 w nocy utrzymywano temperaturę 17°C, a w przypadku  Foronti – pomidora o mocniejszym wigorze – w nocy utrzymywano 18°C. Temperatura dzienna była ustawiona na 19°C i 24-25°C na zwyżkę południową. Dwutlenek węgla podawany był na początku uprawy – do osiągnięcia poziomu 800 ppm, później gdy rozpoczęto intensywniejsze wietrzenie szklarni – jego stężenie wynosiło około 400 ppm.

Jak informował Kamil Bartkowski, przedstawiciel firmy Monsanto w Wielkopolsce, odmiana Torero F1 to ważna pozycja w asortymencie pomidorów wielkoowocowych nie tylko na rynku polskim, ale także w Rosji. Jest to pomidor wczesny, generatywny, o luźnym pokroju i niezbyt długich liściach, dobrze zawiązująca owoce – na plantacji państwa Rychterów były one dobrze wyrośnięte nawet w górnych partiach roślin. W plonie wiosennym były wyrównanej wielkości – zdecydowanie przeważały pomidory kalibru BBB, niewiele było większych (BBBB) i bardzo mało małych (B). Ze względu na dobre wyrównanie pomidory te można zbierać bezpośrednio do opakowań kartonowych. Aby uzyskać dobre wyrównanie owoców zaleca się, podobnie jak u większości odmian wielkoowocowych, pozostawiać w ich gronach po 4 pomidory.

Kamil Bartkowski i Katarzyna Tykarska-Duchowska z firmy Monsanto zwracali uwagę na dobrą jakość owoców odmiany Torero i ich trwałość, co ma związek m.in. z ich wysoką twardością (twardość 80 w skali Durofel), po zbiorze można je bez przetrzymywać do około 2 tygodni. Nadają się do zbioru już w stanie lekko zapalonym i dobrze wówczas wybarwiają się po zbiorze. Odmiana ta jest dobrze oceniana w testach smakowych.

Ze względu na przewagę tendencji generatywnych Torero zaleca się szczepić na podkładce – w uprawie państwa Rychterów rośliny rosną na podkładce Maxifort F1, wzmacniającej wigor uprawianej odmiany. Dodatkowym argumentem przemawiającym za szczepieniem pomidorów na podkładkach jest zwiększenie odporności roślin na choroby systemu korzeniowego i poprawienia ogólnej kondycji roślin.

Kolejną odmianą pomidora wielkoowocowego uprawianego w gospodarstwie Urszuli i Zbigniewa Rychterów jest Foronti F1, ta odmiana również została zaszczepiona na podkładce Maxifort F1, może jednak być również powodzeniem uprawiana bez szczepienia ze względu na mocniejszy wigor. Przedstawiciel firmy Monsanto podkreślał, że pomidor ten ze względu na silne tendencje wegetatywne wymaga mocniejszego pobudzania generatywnego, jak określił – trzeba nieco „agresywniej” sterować klimatem i podrywać trochę więcej liści niż u poprzedniej odmiany.

Ważną cechą jest odporność odmiany na mączniaka prawdziwego. Podkreślano, że Foronti F1 dobrze sobie radzi podczas upałów i regularnie zawiązuje owoce. Są one bardzo smaczne, dobrze wypełnione, kształtne, duże (250–270 g) i trwałe (twardość 80 w skali Durofel). Wyróżniają się długimi, atrakcyjnymi działkami kielicha, intensywnie się wybarwiają, również we wnętrzu, i mają błyszczącą skórkę. Kamil Bartkowski zwracał uwagę, że okazuje się, że tego typu pomidory są cenione nie tylko na polskim rynku – ogrodnicy z Tłokini Kościelnej sprzedają je również firmie Vegex, która po zapakowaniu w kartonowe, płaskie skrzynki, w których są układane na wytłoczkach, wysyła je do Anglii. Odmiana wchodzi w plonowanie później niż Torero F1, ze względu na większy rozmiar owoców daje jednak z czasem wyższy plon. Katarzyna Tykarska-Duchovska zwracała uwagę, że twardość owoców tuż po zbiorze jest nieco niższa, o 1-2 punkty, niż u Torero, natomiast podczas kolejnych pomiarów – po dwóch tygodniach – owoce Forotni okazywały się twardsze. Również pani Urszula Rychter zauważyła, że dłużej zachowywały one trwałość i świeży wygląd.

Pomidor malinowy

Kolejną odmianą w szklarniach państwa Rychterów jest Tomimaru Muchoo F1 (szczepiona na podkładce Maxifort F1), nadal najpopularniejszy wśród pomidorów malinowych uprawianych w szklarniach. Owoce tego typu cieszą się coraz większym uznaniem klientów – nawet w lokalnych małych sklepach w okolicach Kalisza, w których kiedyś stanowiły jedynie uzupełnienie asortymentu, teraz sprzedaje się ich więcej niż pomidorów czerwonych, nadal uzyskują one wyższe ceny. W tym sezonie pomidory malinowe pojawiły się również w większych ilościach w niektórych supermarketach. Jak powiedziała Katarzyna Tykarska-Duchowska nie spodziewali się oni, że rynek pomidora malinowego w Polsce tak niesamowicie się rozwinie. Okazało się, ze mimo wyższych cen takich owoców jest na nie zapotrzebowanie, co świadczy o tym, że klienci coraz częściej szukają smacznych pomidorów. Do Tomimaru Muchoo F1 mogą niedługiej przyszłości dołączyć kolejne pomidory malinowe – w ich firmie poszukuje się już nowych odmian tego typu.

Podczas spotkania podkreślano, że w uprawie pomidorów malinowych warto zdecydować się na szczepienie roślin na podkładkach poprawiających wigor roślin, gdyż „malinówki” są (podobnie jak odmiany pomarańczowe, żółte i śliwkokształtne) bardziej niż standardowe pomidory wrażliwe na suchą zgniliznę wierzchołków owoców a podkładka wnosząc silny system korzeniowy i wzmacniając roślinę ogranicza występowanie tego problemu.

http://www.podoslonami.pl/wielkoowocowe-malinowe-tlokini-koscielnej/

Kampania promocyjna polskich pomidorów

Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków Pod Osłonami rozpoczyna w kwietniu bieżącego roku kampanię promującą polskie pomidory. Główną ideą projektu jest podniesienie poziomu zaufania do krajowych producentów tego warzywa, uświadomienie konsumentów o rodzajach uprawianych pomidorów w [...]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Program Ochrony Roślin
HortiAdNet