Targi Growtech Eurasia – fotorelacja
16. targi Growtech Eurasia odbywały się na terenie targów Antalya Expo Center i trwały od 30 listopada do 3 grudnia. Wydarzenie zgromadziło ponad 700 wystawców z 30 krajów. Odwiedzający targi mogli zapoznać się z ofertami firm tureckich i zagranicznych m.in. z Holandii, Włoch, a nawet z Korei Południowej.
Czytaj dalej...Tematyka targów Growtech Eurasia dotyczyła zarówno sektora rolniczego jak i ogrodniczego. Można było zaznajomić się z najnowszym sprzętem do uprawy polowej i szklarniowej. Można też było zaobserwować trendy na tureckim rynku ogrodniczym. Podobnie jak w Polsce rozwija się tam moda na zdrowe przekąski, czyli małych rozmiarów owoce i warzywa. Tureccy producenci również zwracają uwagę na nadmierną chemizację rolnictwa, dlatego coraz lepiej na tamtym rynku radzą sobie firmy produkujące biostymulatory i biologiczne środki ochrony roślin.
Gołym okiem widać też różnice w oferowanych odmianach warzyw. W Turcji bardzo popularne są długie i wąskie bakłażany, które są najczęściej krojone w plastry i dodawane do potraw – krótkie i „pękate” oberżyny są tam mniej popularne. Do ugotowania tureckich gołąbków, czyli Sarmy, najczęściej używa się odmian kapust o płaskich główkach. Mają one cienkie liście, co ułatwia zawijanie farszu.
Więcej na temat targów Growtech Eurasia będzie można przeczytać w następnym numerze czasopisma „Pod Osłonami”, który ukaże się już w styczniu.
Wesołych Świąt Wielkanocnych!
Ostatnie dni przed świętami są zwykle dla wszystkich z branży ogrodniczej bardzo zabiegane. Na szczęście jest już coraz bliżej do kilku chwil odpoczynku i radosnego świętowania.