Uprawa ogórków brodawkowych w wełnie mineralnej - uprawa, rozsada, nawożenie pomidorów, ogórków, papryki i innych warzyw - Pod Osłonami

PODosłonami.pl

Uprawa ogórków brodawkowych w wełnie mineralnej

11 kwietnia w Kolonii Skarszewek k. Kalisza, w gospodarstwie państwa Marzeny i Janusza Warszewskich, odbyła się prezentacja odmian krótkich, brodawkowych ogórków hodowli firmy Rijk Zwaan. Gości przywitał Paweł Strauchmann. Po spotkaniu w szklarni uczestnicy mieli okazję wysłuchać wykładu poświęconego zasadom uprawy ogórków partenokarpicznych w wełnie mineralnej lub podłożu kokosowym, przygotowanego przez Marcina Pawlaka z firmy Rijk Zwaan. Henryk Wilczyński z firmy Yara wygłosił natomiast prezentację dotyczącą nawożenia ogórków brodawkowych w szklarniowej uprawie bezglebowej.

Czytaj dalej...
ogórki krótkie partenokarpiczne

Rozpoczęcie spotkania, na zdjęciu od lewej: reprezentujący firmę Rijk Zwaan - Wojciech Wasiak, Marcin Pawlak i Paweł Strauchmann, gospodarze spotkania państwo Marzena i Janusz Warszewscy oraz Maciej Śmigielski (Promac) i Stanisław Zabarski (WODR), fot. M. Domoń

W gospodarstwie państwa Warszewskich uprawa pod osłonami prowadzona jest na powierzchni 1,6 ha szklarni oraz 2000 m2 tuneli foliowych. Całość obsadzona jest ogórkami brodawkowymi, z czego 9000 m2 zajmuje odmiana Kybria RZ F1, a po cztery rzędy w najnowszej części obiektu obsadzono odmianami Chaikovskiy RZ F1 oraz Lenara RZ F1 (na pozostałej powierzchni uprawiana jest odmiana z konkurencyjnej firmy).

Cechy charakterystyczne odmian hodowli firmy Rijk Zwaan omówił Marcin Pawlak, najwięcej uwagi poświęcił odmianie Kybria RZ F1, która:

–        daje bardzo wysoki plon wyrównanych owoców,

–        tworzy mało pędów bocznych,

–        polecana jest do wczesnych i późnowiosennych nasadzeń,

–        może być uprawiana „na parasol”,

–        jest odmianą o zrównoważonym wzroście i umiarkowanej sile regeneracji.

Odmiana Kybria RZ F1, choć należy do grupy ogórków brodawkowych partenokarpicznych została stworzona specjalnie do uprawy szklarniowej.

 

 

 

 

 

 

 

Odmiana Lenara RZ F1, również wczesna, daje owoce o mniejszej liczbie kolców niż Kybria RZ F1 oraz jaśniejszej barwy.

 

 

 

 

 

 

 

Owoce odmiany Chaikovskiy RZ F1 wyróżnia ich jednolicie zielona barwa.

 

 

 

 

 

 

 

 

Uprawa ogórków typu mini w wełnie mineralnej

W drugiej części spotkania, która miała miejsce w Bursztynowym Dworze w miejscowości Niedźwiady, Marcin Pawlak przypomniał zalety uprawy ogórków partenokarpicznych, a wśród nich m.in. to, że nie wymagają zapylania przez owady dzięki czemu ich uprawa jest mniej zależna od warunków pogodowych (dot. uprawy w gruncie), owocują w sposób bardziej wyrównany niż odmiany wymagające zapylenia i dają wysoki plon. Owoce odmian tego typu są bardziej wyrównane, cylindryczne, proste, nie tworzą nasion (mają mniejszą komorę nasienną). Odmiany partenokarpiczne, jak mówił specjalista, są odpowiedzią na zapotrzebowanie ogrodników – wśród użytkowo ważnych cech wymieniał tworzenie po kilka owoców w węźle (typ. multifruit), szeroki zakres odporności oraz są dostosowane do różnych segmentów rynku.

M. Pawlak w swoim wykładzie skupił się na specyficznych wymaganiach roślin ogórków brodawkowych w różnych fazach rozwojowych, które podzielił na trzy etapy: I –  produkcja rozsady, II – okres od posadzenia do owocowania, III – okres owocowania. W każdym z tych etapów produkcji rośliny mają inne potrzeby związane z temperaturą powietrza i podłoża, natężeniem światła, wilgotnością w obiekcie oraz zasobnością podłoża w składniki pokarmowe.

Produkcja rozsady

Specjalista przypomniał, że dobra rozsada ogórka powinna mieć 4-5 liści właściwych, biały korzeń, a poszczególne rośliny powinny być wyrównane. Okres produkcji rozsady na wczesne nasadzenia (z doświetlaniem) waha się z reguły między 35 a 45 dniami. Ważnym jest zapewnienie: optymalnych warunków świetlnych dla roślin (około 5 tys. lx), właściwego zagęszczenia (16 szt./m2) oraz temperatury – zarówno podłoża do wysiewu nasion (25-27 C), jak i powietrza dla siewek (dzień 22-25 C, noc i dni pochmurne 18-20 C). Jako najczęstsze błędy popełniane w pierwszym etapie produkcji M. Pawlak wymienił:

–        zbyt duże zagęszczenie roślin (często wynikające z ograniczonej powierzchni mnożarek), przez co poszczególne rośliny mają ograniczony dostęp do światła, konsekwencją czego jest ich „wybieganie”;

–        nierówne warunki wzrostu (głównie temperatury powietrza) i zbyt zimna woda do podlewania (w zimnych kostkach następuje  m.in. ograniczenie pobierania składników pokarmowych).

Od posadzenia do owocowania

Etap II, od posadzenia do owocowania, obejmuje czas kiedy następuje rozbudowa korzeni i części wegetatywnych roślin. W tym okresie ważnym jest, aby dobowe wahania temperatury były niewielkie („spłaszczone”). Ogórek jest rośliną, która lubi dokarmianie dwutlenkiem węgla, którego standardowo w powietrzu jest około 350 ppm. Aby rośliny właściwie rosły, dobrze jest im dostarczać około 450 ppm CO2 w dzień pochmurny, oraz 750 ppm w dzień słoneczny.



Bardzo istotnym czynnikiem mającym wpływ na uprawę jest jakość wody. Specjalista zalecał wykonywanie jej analiz (niekorzystny jest wysoki poziom sodu, chloru i kwaśnych węglanów oraz wysokie wyjściowe EC > 0,5 mS/cm).

Aby stworzyć optymalne warunki dla wytworzenia przez rośliny dobrego systemu korzeniowego, przed ich posadzeniem maty powinny zostać nawodnione, a po 3 dniach powinno się je naciąć – z reguły na wysokości 2 cm od dołu. Przez pierwsze 2-3 tygodni od posadzenia należy stopniowo obniżać wilgotność podłoża tak, aby osiągnęła wartość 50%, a nawadnianie powinno być dostosowane do warunków pogodowych oraz tempa wzrostu roślin. Częstym błędem w tej fazie jest zbytnie zalewanie mat, zwłaszcza późnym popołudniem (pozostawianie na noc zbyt wilgotnych mat sprzyja rozwojowi chorób). Należy utrzymywać, w miarę możliwości, stałą temperaturę podłoża – około 20 C w dzień (25 C w dzień słoneczny), oraz około 19,5-20 C w nocy.

M. Pawlak omówił również zalety systemu uprawy ogórków z opuszczaniem roślin, wśród których wymienił:

–        równomierne obciążenie roślin owocami;

–        wysoką jakość owoców;

–        stabilne plonowanie.

Jako wadę tej metody uprawy wymienił jej wyższą, w porównaniu z innymi systemami, pracochłonność, związaną z koniecznością obrywania 3-5 liści z rośliny na  tydzień, a także dwukrotnym w tygodniu opuszczaniem roślin. Podkreślał jednak, że nakłady pracy mogą być ograniczone u niektórych odmian (np. o krótszych międzywęźlach).

M. Pawlak omówił także wyniki doświadczenia przeprowadzonego na odmianach Kybria RZ F1, Lenara RZ F1 i Chaikovskiy RZ F1, określającego wpływ zagęszczenia, a także pozostawiania bądź usuwania pędów bocznych i wąsów czepnych, na wyniki plonowania. Badano zagęszczenia 2,3 szt./m2; 2,6 szt./m2; 3,0 szt./m2. Najlepsze wyniki, dla wszystkich trzech odmian, uzyskano dla grup o zagęszczeniu 2,6 szt./m2, które plonowały tylko na pędzie głównym i miały usunięte wąsy czepne.

Okres zbiorów

W trzeciej fazie produkcji, w okresie zbiorów, jak zalecał specjalista, ważnym jest, aby dobowa amplituda temperatury wynosiła maksymalnie 6-8 C (optymalna temp w dzień 21-25 C, w nocy 18-19 C), a wilgotność 80-90%. Od drugiej połowy maja aż do lipca, gdy światła jest aż za dużo, trzeba również pomyśleć o przyciemnianiu obiektu.

Na koniec prezentacji specjalista przedstawił wyniki plonowania roślin w szklarni państwa Warszewskich. Wszystkie trzy odmiany zostały wysiane 18 stycznia, posadzone 10 lutego, a pierwszy zbiór odbył się 3 marca. Do 4 kwietnia, czyli do daty ostatniego zbioru przed spotkaniem, odmiany dały plon wynoszący (z jednego rzędu każdej z odmian):

 

Kybria: 265 kg (średnio 1,66 kg z rośliny)

Lenara: 211 kg (średnio 1,32 kg z rośliny)

Chaikovskiy: 207 kg (średnio 1,29 kg z rośliny)

odmiana konkurencji: 160 kg (średnio 1 kg z rośliny)

 

Zalecenia Henryka Wilczyńskiego z firmy Yara dot. nawożenia ukażą się jako osobny artykuł.

Zapraszamy do galerii zdjęć:

 

 

 

1 komentarz do “Uprawa ogórków brodawkowych w wełnie mineralnej

  1. / Odpowiedź

    Wiem, że sezon ogórkowy w pełni, moja żona co kilka dni robi „małosolniaki” ale mam pytanie odnośnie uprawy do autora tekstu. Czy istnieje odmiana ogórków, które nadają się na zbiór jesienny. Zdaje sobie sprawę że ogórek potrzebuje ciepła i lubi długie dni, tak aby spokojnie dojrzewać. Ale może jest jakaś odmiana która ma mniejsze wymagania uprawowe? A jeśli tak to jaka 🙂 Czy możecie mi doradzić którą odmianę wybrać? http://sklep.swiatkwiatow.pl/nasiona-ogorkow/ to jest chyba jedyny sklep, gdzie można jeszcze kupić nasiona. Napisałem do nich maila ale polecono mi odmianę szklarniową pod folię a ja nie mam takich możliwości. Dodatkowo są to olbrzymie koszty i traci to sens. Z góry dziękuję za pomoc w wyborze nasion 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wesołych Świąt Wielkanocnych!

Ostatnie dni przed świętami są zwykle dla wszystkich z branży ogrodniczej bardzo zabiegane. Na szczęście jest już coraz bliżej do kilku chwil odpoczynku i radosnego świętowania.

OTTE_19
HortiAdNetHortiAdNet