PODosłonami.pl

Agro-Sorb
Yara

Uprawa pomidorów z doświetlaniem (cz. II)…

W pierwszej części relacji z seminarium nt. upraw doświetlanych, zorganizowanego przez pracowników De Ruiter’a, przedstawiałam rozwój doświetlanych upraw pomidorów, ogórków i papryki w Holandii. W tej części znajdą Państwo więcej informacji na temat rozmieszczenia lamp do doświetlania asymilacyjnego i warunków świetlnych w uprawie.

Pomidor typu cherry odmiany Juanita F1 w uprawie z doświetlaniem LED-oaym w Improvement Centre w Holandii (AW)

Pomidor typu cherry odmiany Juanita F1 w uprawie z doświetlaniem LED-owym w Improvement Centre w Holandii (AW)

Jakie lampy używane są do doświetlania?

W holenderskich szklarniach „pomidorowych” najczęściej używane są wysokoprężne lampy sodowe o mocy 1000 W. W nawach o szerokości 8 m umieszcza się po 4 takie lampy w linii słupów. Przy takim układzie w szklarniach o odległości między słupami wynoszącej 4,5 m uzyskuje się światło o gęstości strumienia fotonów 210 μmol/m2s (odpowiada to mniej więcej 16 000 lx) i takie światło wykorzystywane jest do doświetlania pomidorów koktajlowych czy typu cherry. Przy 5-metrowym rozstawie słupów – 189 μmol/m2s (14 500 lx). Według holenderskiego doradcy, żeby zbierać pomidory zimą, w grudniu i styczniu, trzeba zapewnić roślinom światło o natężeniu wynoszącym przynajmniej 13 tys. lx i takie jest zresztą wystarczające dla odmian o dużych owocach – np. Merlice F1 (czy produkowana w Polsce malinowa Tomimaru Muchoo F1).

Czas efektywnej pracy lamp wysokoprężnych to 10 tys. godzin (ok. 4 lata), aby w tym czasie zapewnić  ich optymalne wykorzystanie dobrze jest pamiętać o czyszczeniu lamp i odbłyśników. Po tym okresie zaczynają rosnąć koszty eksploatacji i naprawy lamp.

Doświetlanie hybrydowe

W układach hybrydowych, w których połowa światła pochodzi z lamp sodowych, a połowa z LED-ów nad rzędami roślin umieszcza się po 2,5 lampy 1000 W na szerokości nawy, przy 4,5 m między słupami uzyskuje się z tych źródeł światła 131 μmol/m2s (10 000 lx), a przy 5-metrowej rozstawie słupów 118 μmol/m2s (9 000 lx). Dodatkowo z międzyrzędowych LED-ów pochodzi od 55 μmol/m2s – przy jednym module LED zawieszonym nad rynną (rynny co 1,6 m) do 110 μmol/m2s – przy dwóch międzyrzędowych modułach LED.

Emisja ciepła

Specjaliści z firmy Delphy podkreślali, że uprawa doświetlana pod wieloma względami różni się od tradycyjnej. Trzeba zwrócić np. uwagę na ciepło emitowane przez wysokoprężne lampy sodowe. Wzrost temperatury w obiekcie może wynosić od 5C nawet do 12C – odpowiednio przy emisji światła o  gęstości strumienia fotonów od 130 umol/m2s do 300 umol/m2s.  Z tych względów lampy powinno się zawieszać na wysokości min. 1,3 m, lepiej jednak 1,5 m nad wierzchołkami roślin (szklarnie muszą być odpowiednio wysokie)

Efektu nagrzewania nie ma w przypadku lamp diodowych, dlatego m.in. ogrodnicy z Belgii czy Francji, gdzie jest cieplej niż w Holandii, chętniej wykorzystują LED-y do doświetlania pomidorów (z drugiej strony wynika to też z wysokiej ceny energii elektrycznej w tych państwach). Z czasem, w miarę rozwoju technologii doświetlania LED-owego i wyższej sprawności tych lamp, oraz obniżania ich cen, wykorzystanie emitujących światło diod w ogrodnictwie będzie rosnąć.

Czytaj też: Uprawa pomidorów z doświetlaniem (cz. I)

Syngenta Flowers – nowy asortyment dalii

W dniu 17 kwietnia 2018 firma Syngenta Flowers ogłosiła osiągnięcie porozumienia ze spółką Verwer Dahlia BV co do nabycia asortymentu dalii tego hodowcy i jego programu hodowlanego. Podano, że finalizacja transakcji planowana jest w najbliższych [...]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Florensis -praca
HortiAdNet