PODosłonami.pl

Agro-Sorb
Yara

Uprawa pomidorów z doświetlaniem (cz. I)…

…ten temat elektryzuje ostatnio polskich ogrodników. Ci, którzy już prowadzą doświetlaną uprawę pomidorów mieli okazję uczestniczyć w kameralnym seminarium 20 grudnia w Warszawie. Prezentacje przygotowali przedstawiciele marki De Ruiter – w organizację spotkania zaangażowane były Anna Wojciechowska i dr Marta Repelewicz-Szybkowska. Gwoździem programu był jednak wykład holenderskiego specjalisty z doradczej firmy Delphy – Henka Kalkmana. Jego wystąpienie tłumaczył doradca z polskiego oddziału tej firmy – Tomasz Krasowski.

Specjalista z doradczej firmy Delphy Henk Kalkman (z lewej) oraz doradca z polskiego oddziału tej firmy – Tomasz Krasowski

Specjalista z doradczej firmy Delphy Henk Kalkman (z lewej) oraz doradca z polskiego oddziału tej firmy – Tomasz Krasowski podczas seminarium w Warszawie

Rozwój upraw doświetlanych w Holandii

Doświetlane uprawy pomidorów w ostatnich latach cieszą się coraz większym zainteresowaniem holenderskich ogrodników (czyt. też PO 8/2017). ta technologia uprawy rozwija się tam od około 15 lat, przy czym w ostatnich latach rozwój tamtejszych upraw doświetlanych jest bardzo intensywny. Z jednej strony jest to korzystne dla sieci handlowych, które dzięki rodzimej produkcji doświetlanej mogą przez cały rok oferować „pewny towar” od znanych ogrodników (co wpisuje się w tendencje wytwarzania żywności lokalnie „local for local”), wyprodukowany w bezpiecznej technologii, z wykorzystaniem ochrony biologicznej, bez pozostałości substancji aktywnych środków ochrony roślin.  Z drugiej strony jest to korzystne dla gospodarstw, które mają zapewnioną całoroczną sprzedaż towaru i nie występuje u nich zimowa przerwa w dochodach.

W Holandii obecnie każda nowa szklarnia oddawana do użytku jest przeznaczona do uprawy doświetlanej – w 2018 r. wybudowanych zostanie 180 ha nowych szklarni, oczywiście wyposażonych w instalacje do doświetlania asymilacyjnego. Intensywny rozwój upraw doświetlanych w Holandii możliwy jest również dzięki funkcjonowaniu w tamtejszych gospodarstwach gazowych kogeneratorów (CHP), wytwarzających energię elektryczną. Do doświetlania wykorzystywane są wysokociśnieniowe lampy sodowe, a także rozwiązania hybrydowe (połączone doświetlanie lampami sodowymi z oraz diodowymi – LED, które są używane jako międzyrzędowe źródła światła, korzystnie wpływające na intensywność fotosyntezy).

Pomidory, ogórki i papryka z doświetlaniem asymilacyjnym

Łączna powierzchnia doświetlanych upraw pomidorów w Holandii wynosi wg. Henka Kalkmana ok. 600 ha, rozsada do tych produkcji jest sadzona w dość szerokim przedziale czasowym – od 24. do 42. tygodnia roku (czyli mnie więcej od połowy czerwca do połowy października). Do doświetlania używa się światła o gęstości strumienia fotonów w zakresie 174-210 μmol/m2s. Zbiory pomidorów z upraw doświetlanych rozpoczynają się 7-8 tygodni po posadzeniu. W uprawie odmian należących do segmentu dużego grona (owoce 150 g) w ciągu roku uzyskuje się plon wysokości 85-90 kg/m2 (są to plony odmiany Merlice F1 z najlepszych produkcji, w tradycyjnych jej nasadzeniach Holendrzy zbierają 65-70 kg/m2). Jak informował specjalista nie każda odmiana sprawdza się w uprawie doświetlanej, w Holandii w takich nasadzeniach spotyka się pomidory Komeett F1, Merlice F1, Prunus F1, Brioso F1, Timotion F1, Juanita F1, Foundation F1, Sweetelle F1, Kanavaro F1 i Tourance F1.

Papryka ma mniejsze wymagania świetlne – dla niej wystarcza promieniowanie o wartości 75-102 μmol/m2s, ponieważ w jej przypadku doświetlanie służy jedynie przyspieszeniu produkcji. Doświetlane uprawy tego warzywa zajmują 45 ha, rozsada trafia do szklarni w 45. tygodniu roku (czyli w pierwszej połowie listopada). Wymagania ogórków co do gęstości strumienia fotonów są nieco większe – mieszczą się w zakresie 115-130 μmol/m2s. Powierzchnia ich upraw pod lampami wynosi 40 ha, rozsada jest sadzona w 50. tygodniu (połowa grudnia).

Papryka jednolicie wybarwiona zdecydowanie lepiej się prezentuje

Równomierne wybarwianie owoców papryki i pomidora

Jednym z ważnych czynników przyciągających klientów i wpływającym na efektywną sprzedaż pomidorów czy papryki jest jednolita barwa owoców. W dużym stopniu jest ona związana z doborem odpowiedniej odmiany, wykazującej przydatność do uprawy w danych warunkach [...]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

ZtZ 2018
HortiAdNet