PODosłonami.pl

Cultilene pod naglowkiem - nowy
Agro-Sorb
Yara

Wiosenne ogórki w Grupie Producentów Green Group. Wysoka jakość i plon owoców odmiany Quintus F1.

Quintus F1 to nowa, wysokoplonująca odmiana ogórka marki De Ruiter o półdługich owocach, przeznaczona do wczesnowiosennych nasadzeń pod osłonami. Jej cechami rozpoznawczymi są plenność i wysoka jakość owoców. W tym sezonie nową odmianę uprawiają producenci z Grupy Producentów Green Group, którzy zdecydowali się na obsadzenie tą odmianą 8 ha szklarni Gospodarstwa Szklarniowego Leonów w podlubelskich Niemcach.

. Ewa Kaczak, kierownik produkcji w gospodarstwie w Leonowie i Marcin Piechota z firmy Monsanto prezentują owoce ogórka odmiany Quintus F1

Ewa Kaczak, kierownik produkcji w gospodarstwie w Leonowie i Marcin Piechota z firmy Monsanto prezentują owoce ogórka odmiany Quintus F1

Uprawa w szklarniach Green Group Sp. z o.o.

Grupa Producentów Green Group Sp. z o.o. zrzesza gospodarstwa uprawiające warzywa szklarniowe. Obecnie grupa dysponuje areałem ponad kilkadziesiąt ha szklarni. W uprawie dominują pomidory, a ogórki zajmują powierzchnię 10 ha. W tym sezonie na całym areale przeznaczonym pod ogórki posadzono odmianę Quintus F1. Ogrodnicy z Green Group zdecydowali się na uprawę tego mieszańca po ubiegłorocznych doświadczeniach. Decyzja była podyktowana przede wszystkim wynikami w plonowaniu nowej odmiany. Jak przekazała Ewa Kaczor, kierująca produkcją ogórka w gospodarstwie w Leonowie, w poprzednim sezonie zbiory owoców Quintusa F1 były o 10-15% wyższe niż pozostałych odmian z tego segmentu.

W gospodarstwie w Leonowie Quintus F1 uprawiany jest w 8-hektarowej szklarni o wysokości 7,5 m. Rozsadę, wyprodukowaną samodzielnie, posadzono na miejsce stałe 15 stycznia br. Ogórki rosną w matach z wełny mineralnej w zagęszczeniu 2,5 rośliny/m2. Rośliny prowadzone są na jeden pęd – wszystkie pędy boczne oraz wąsy czepne są usuwane, a pęd główny jest przypinany do sznurka plastikowymi klipsami. Zgodnie z zaleceniami hodowców, pierwszych 6 zawiązków owocowych usunięto, aby rośliny mogły zbudować silny system korzeniowy i wytworzyć odpowiednią powierzchnię liści. Jak podkreślał Marcin Piechota z firmy Monsanto, jest to ważny zabieg, dzięki któremu młode rośliny będą wydajnie plonować przez cały sezon.

Zbiory owoców rozpoczęły się po mniej więcej miesiącu – około 20 lutego. Quintus F1 cechuje się bardzo dynamicznym tempem plonowania. Jak mówiła Ewa Kaczor w sezonie zbiorów owoce są zrywane co drugi dzień. Jednorazowo zbiera się 3-4 owoce o podobnej długości i gramaturze z rośliny, a czasem ich liczba dochodzi nawet do 6 lub 7. Od rozpoczęcia plonowania nie reguluje się liczby zawiązków owocowych. Wszystkie wytworzone zawiązki pozostają na roślinach i dorastają, co przekłada się na plon. Jednocześnie w górnych partiach rośliny kwitną i regularnie zawiązują kolejne zawiązki owocowe. – Rośliny są bardzo wydajne, a plonowanie obfite. Wszystkie zawiązane owoce dorastają do odpowiedniej wielkości i tej samej długości – mówiła E. Kaczor.

Ogórki odznaczają się wysoką jakością i dużym wyrównaniem. Są ciemnozielone, mocno żebrowane, z błyszczącą skórką. Osiągają 18-24 cm długości i nie mają tendencji do przerastania na długość, co jest bardzo pożądaną cechą, zwłaszcza gdy finalni odbiorcy wymagają jednorodnego towaru przez cały sezon dostaw. Ogórki odmiany Quintus F1 świetnie spełniają oczekiwania nawet najbardziej wymagających odbiorców – pięknie się prezentują, przez cały okres zbiorów zachowują taką samą długość oraz wysoką jakość, a ponadto długo zachowują świeżość – mówił M. Piechota.

Odmiana nowej generacji

Quintus F1 jest polecany do najwcześniejszych nasadzeń, począwszy od połowy grudnia. Może być uprawiany w systemie pędu głównego lub „na parasol”. Rośliny bardzo dobrze wiążą owoce nawet w warunkach niskiego natężenia światła. Nie mają tendencji do zrzucania zawiązków, dzięki czemu uzyskuje się wysoki plon wczesny i całkowity. Rośliny tej odmiany mają otwarty pokrój, średniej wielkości liście i mocny system korzeniowy. Podczas całego cyklu uprawy łatwo się regenerują.

Specjalista z firmy Monsanto podkreślał, że Quintus F1 to odmiana nowej generacji, zdecydowanie różniąca się od odmian starego typu. Rośliny nowego mieszańca mają przewagę cech generatywnych. Dzięki temu wytwarzanie pędów bocznych nie jest tak szybkie ani silne, jak u odmian starego typu, co wiąże się ze zdecydowanie mniejszą pracochłonnością przy pielęgnacji i prowadzeniu roślin. Charakterystyczną cechą odmian nowej generacji jest także zdecydowanie mniejsza tendencja do przerastania owoców na długość niż u starszych odmian. Owoce szybko dorastają, osiągając rozmiar pożądany przez rynek i zachowując długość oraz regularny kształt przez cały sezon zbiorów. Są ponadto twarde i trwałe – długo zachowują świeżość i nie tracą jakości, co również jest cechą oczekiwaną przez odbiorców.

– Wszystkie wprowadzane obecnie na rynek odmiany ogórków z tego segmentu cechuje brak tendencji do wydłużania owoców przy wyższym natężeniu światła. Długość owoców jest stabilna przez cały sezon zbiorów. Jest to podyktowane przede wszystkim wymaganiami odbiorców – sieci handlowych, którzy chcą mieć taki sam towar przez cały sezon – zaznaczył M. Piechota.

Specjalista podkreślił, że ze względu na przewagę cech generatywnych w uprawie odmiany Quintus zalecane jest utrzymywanie niskiego EC w podłożu. Ma to duży wpływ na prawidłowe zawiązywanie owoców oraz ich właściwe dorastanie. – Do wykarmienia wszystkich zawiązanych owoców roślina potrzebuje łatwego pobierania pożywki z maty. Przy zbyt wysokim EC w podłożu jest to utrudnione i następuje wówczas zrzucanie zawiązków – tłumaczył. Zgodnie z zaleceniami, EC w macie uprawowej nie powinno przekraczać 4 mS/cm.

W Leonowie rośliny są nawożone pożywką komponowaną z nawozów pojedynczych. Przez cały sezon uprawy EC pożywki utrzymywane jest na dość niskim, stabilnym poziomie około 4 mS/cm. Raz w tygodniu wykonywane są analizy pożywki pochodzącej z drenażu, regularnie także kontrolowane są parametry pH i EC roztworu nawozowego.

– Dzięki ukierunkowaniu hodowli, możemy zaoferować odmiany nowej generacji, umożliwiające uzyskanie wysokiego plonu o doskonałej jakości, a jednocześnie pozwalające zaoszczędzić – na kosztach robocizny oraz nawozów. Taką odmianą jest Quintus F1, który dobrze się wpisuje zarówno w oczekiwania producentów, jak i odbiorców – podsumował M. Piechota.

Informacji na temat uprawy udzielał właściciel plantacji - Tadeusz Zalewski

Uprawa papryki w podłożu kokosowym – pokaz w uprawie tunelowej

W Ulowie niedaleko Potworowa, w gospodarstwie Tadeusza Zalewskiego 21 lipca spotkali się ogrodnicy zainteresowani bezglebową uprawą papryki w podłożu kokosowym. Dzień Otwarty pod hasłem „Papryka odrywa się od ziemi” zorganizowały firmy Grow Concept – Piotr [...]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

ZtZ 2018
HortiAdNet