PODosłonami.pl

Wiosenne ogórki, jesienne pomidory

Renata i Krzysztof Podsiadło ogrodnictwem szklarniowym zajmują się od około 25 lat. Zaczynali miejscowości Beszowa (skąd pochodzi pani Renata) od produkcji w tradycyjnych tunelach foliowych, następnie w zblokowanym tunelu „pompowanym”. Przed 6 laty wybudowali pierwszą szklarnię w miejscowości Łyczba, dwa lata później kolejną, ich łączna powierzchnia wynosi 1,7 ha. W tym roku w cyklu wiosennym uprawiane są w nich ogórki, jesienią – pomidory. Podobny będzie schemat produkcji w nowej szklarni, jaka ma stanąć jeszcze w tym roku – obok szklarni rodziców 1,7-hektarowy obiekt stawia ich córka Izabela z mężem Bartoszem Chmielewskim.

Renata i Krzysztof Podsiadło

Renata i Krzysztof Podsiadło uprawą warzyw pod osłonami zajmują się już od 25 lat

Najpierw były ogórki

Niemal „od zawsze” ogrodnicy z Łyczby uprawiali ogórki w dwóch cyklach – jesiennym i wiosennym. Rozsada zamawiana jest w Grupie Producentów Rozsad Krasoń. Rośliny sadzone są zawsze w takim samym terminie – między Bożym Narodzeniem a Sylwestrem, podobnie było w tym sezonie. Od lat państwo Podsiadło uprawiają odmianę Pacto F1, jak stwierdzili – do dziś nie wyhodowano niczego lepszego na wczesne nasadzenia, były w próbach inne odmiany, ale nie dorównały temu standardowi.

Po upływie około 2 tygodni od ustawienia rozsady na matach wełny mineralnej Grotop Master (trafia od razu w otwory) rośliny zostały podlane roztworem Previcuru Energy 840 SL (poza tym nie stosowano żadnych dodatków do podłoża). Początkowo z roślin usuwano zawiązki w 8 węzłach, następnie pozostawiane są w kolejnych 10. U góry pozostawia się 3 pędy boczne i ogławia je za drugim węzłem.

Fertygacja od lat prowadzona jest według zaleceń opracowanych przez specjalistów z firmy De Ruiter, które dobrze sprawdzają się w uprawie prowadzonej w Łyczbie. Ogrodnicy używają do sporządzania pożywek nawozów wieloskładnikowych Superba z firmy Yara. EC pożywki dla ogórków utrzymywane jest na niskim poziomie – w podawanym roztworze wynosi ono maksymalnie 2,7 mS/cm, a w matach utrzymuje się około 3,5 mS/cm, maksymalnie 4 mS/cm. Dozownik pożywki (a także komputer klimatyczny) pochodzą z firmy Sercom. Do kontroli parametrów w podłożu wykorzystywany jest automatyczny WCM.

W tym roku zdrowotność ogórków była bardzo dobra, w ogóle nie trzeba było wykonywać zabiegów ochrony przed chorobami. W kontroli szkodników wykorzystywane są metody biologiczne i, mimo że pojawiły się miejscami przędziorki, to zastosowane pożyteczne organizmy opanowały sytuację.

Wiosenny sezon uprawy ogórków ogrodnicy oceniają bardzo dobrze – było wyjątkowo dużo światła i zbiory były bardzo dobre, cena ogórków również była, w ich ocenie, niezła. Sprzedaż rozpoczęto 30 stycznia od 10 zł/kg, a zakończono 26 czerwca, wówczas cena wynosiła 1 zł/kg.

Mimo że ogrodnicy z Łyczby nie lubią narzekać, to jednak bardzo niepokoi ich znaczny wzrost ceny miału węglowego. Obecnie za tonę „dwudziestki trójki” trzeba zapłacić 517 zł (brutto), rok temu było to tylko 317 zł. Dodatkowym problemem jest bardzo zła jakość tego paliwa (obniżona kaloryczność) i bardzo duże problemy z jego dostępnością.

Na jesień – pomidory

Pomidory pierwszy raz pojawiły się w szklarniach w Łyczbie jesienią dwa lata temu. W bieżącym roku ponownie zdecydowano się na ich jesienną uprawę. Również w tym przypadku wybrano znaną i sprawdzoną odmianę – standardową Admiro F1. Rozsadę na jesienne nasadzenie – nieszczepioną, jednopędową – ogrodnicy przygotowali we własnym zakresie. 10 czerwca wysiano nasiona w paluszki wełny mineralnej i 2-tygodniowe siewki zapikowano w kostki rozsadowe marki Pargro, 5 lipca rośliny ustawiano od razu na otworach w matach pozostałych po wiosennej uprawie ogórków.

Pożywka dla pomidorów również sporządzana jest na bazie Superby. W okresie upałów EC podawanego roztworu wynosiło 2,5-2,8 mS/cm. Przy umiarkowanej pogodzie jest wyższe – na początku października, gdy odwiedziłam gospodarstwo, wynosiło 3,4 mS/cm, a wartość EC w matach utrzymywała się na poziomie 4-5 mS/cm.

Pomidory prowadzone są na jeden pęd. Zaczęły plonować na początku września. Owoce z jesiennej uprawy były bardzo dobrej jakości. Ogrodnicy byli zadowoleni z plonów i z ceny pomidorów jesienią. Gdy odwiedziłam gospodarstwo w Łyczbie 10 października, zbierane były owoce z 5. grona. Rośliny zostały ogłowione za 10. gronem. Planowano prowadzenie uprawy do 5 grudnia. Później szklarnie zostaną uprzątnięte, wymyte i zdezynfekowane przed nowym nasadzeniem (rozsada jest zamówiona na okres po Bożym Narodzeniu – będą to ponownie ogórki Pacto F1).

W jesiennej uprawie pomidorów nie było większych problemów ze zdrowotnością roślin, nie było potrzeby wykonywania zabiegów chemicznych w ochronie przed chorobami. W ochronie przed szkodnikami na pierwszym miejscu stawiana jest metoda biologiczna. Do podłoża wprowadzano pożyteczne nicienie (Steinernema feltiae) zwalczające ziemiórki. W dalszej części sezonu wykorzystywana była przede wszystkim dobrotnica szklarniowa (Encarsia formosa), kontrolująca populację mączlika szklarniowego, oraz wiechońka miniarkowata (Diglyphus isaea) do zwalczania miniarek. Ochronę biologiczną ogrodnicy z Łyczby prowadzą sami, nie korzystają z pomocy doradców. Tym działem zajmuje się pan Krzysztof oraz córka Izabela.

Powstaje nowa szklarnia

Nowy obiekt państwo Chmielewscy stawiają obok szklarni rodziców pani Izabeli. Jego konstrukcja, podobnie jak dwóch starszych szklarni, pochodzi z przedsiębiorstwa Prins, a budową zajmuje się firma Venlo Zbigniewa Węgrzyna. Szklarnia ta ma wysokość w słupie 5,5 m, nawy są szerokie, 8-metrowe. Wyposażona zostanie w pojedynczą kurtynę cieniującą. Prace pielęgnacyjne prowadzone będą z automatycznych wózków firmy Metazet. Również w nowej szklarni klimatem i nawadnianiem będzie się zarządzać za pomocą urządzeń firmy Sercom. Do kontroli parametrów podłoża zamówiono bezprzewodowy system GroSens MultiSensor firmy Grodan.

W październiku trwały intensywne prace przy budowie, zaczynano szklenie dachu. Obiekt ma być oddany do użytku około10 grudnia, rozsada ogórków (Pacto F1) do tej szklarni jest zamówiona w GPR Krasoń na 15 grudnia.

Artykuł ukazał się w czasopiśmie Pod Osłonami 7/2017

Zrębki drzewne są obecnie najtańszym paliwem, przy wykorzystaniu dobrego pieca można nimi ogrzewać duże obiekty

Wystarczą zrębki drzewne…

… pod warunkiem, że ma się dobry piec. Małgorzata i Edward Belka z Międzybłocia w województwie wielkopolskim specjalizują się w produkcji pomidorów szklarniowych (uprawiają odmianę Barteza F1). Obecnie wraz z synem Damianem i jego partnerką [...]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Program Ochrony Roślin
HortiAdNet