PODosłonami.pl

Zimowa rzodkiewka z Pszczyny

W Pszczynie w gospodarstwie szklarniowym należącym do Grupy Mularski, którym zarządza Mateusz Mularski, od dwóch lat uprawiana jest rzodkiewka (czyt. PO 2/2015). Rośnie w szklarniach starego typu, w których wcześniej przez wiele lat produkowane były pomidory i ogórki. Początkowo rzodkiewkę wysiewano na 1/3 powierzchni tego 12 hektarowego gospodarstwa, obecnie wszystkie szklarnie przystosowane są do jej uprawy i produkowana jest przez cały rok. Tę największą w Polsce plantację szklarniowej rzodkiewki odwiedziłam pod koniec grudnia. O tym, jak się ją uprawia i przygotowuje do sprzedaży, opowiedzieli Mateusz Mularski, kierownik produkcji Ewa Szlosarczyk oraz Eugeniusz Puchałka, który zajmuje się wszelkimi zagadnieniami dotyczącymi mechanizacji tej uprawy.

rzodkiewka Autella F1

Odmiana Autella F1

Nowa produkcja, nowe zaplecze techniczne
Za zmianą profilu działalności w pszczyńskich  szklarniach przemawiało wiele. W obiektach starego typu uprawa pomidorów czy ogórków ma pewne ograniczenia – wiadomo, że nie zapewni się im idealnych warunków, ponadto utrzymanie optymalnej temperatury dla ciepłolubnych warzyw w takich obiektach jest dosyć kosztowne. Dla roślin rzodkiewki, o niewielkich wymaganiach pod względem temperatury,  która nie powinna spadać poniżej 6°C, niskie i niemłode już szklarnie okazały się wystarczające.  (….)

Sprawdzone odmiany
W pierwszym roku uprawy rzodkiewki w Pszczynie przetestowano
kilka odmian produkowanych przez polskie i holenderskie firmy nasienne. Obok standardowych kulistych, czerwonych rzodkiewek, przetestowano również odmiany o kształcie i kolorze odbiegającym od klasycznego (mające wydłużone zgrubienia – tzw. paluszki lub
kuliste biało-czerwone i inne). W szklarniach Grupy Mularski
dobrze sprawdziły się nasiona firm Hild oraz Hazera. (…)

Kilka słów o uprawie
Nawozy posypowe (w dawkach obliczonych na podstawie wyników analizy gleby, wykonywanej w holenderskim laboratorium) wprowadzane są do gleby przed siewem nasion i mieszane z nią. Zimą nasiona rzodkiewki są wysiewane w zagęszczeniu ponad 300 szt./m2, od siewu do zbioru upływa w tym okresie roku maksymalnie około 90 dni (latem zagęszczenie uprawy wynosi mniej więcej 200 szt./m2, a produkcja skraca się do ponad 20 dni). Warunkiem dobrego wysiewu jest właściwe przygotowanie gleby, trzeba mieć w tym pewne doświadczenie – gleba nie może być ani za wilgotna (bo taka klei się do siewnika i blokuje jego pracę), ani zbyt sucha i sypka (wtedy siewnik się zapada, a nasiona są umieszczane w glebie zbyt głęboko). Po siewie,  przez zraszacze zamontowane na poziomie kratownicy podawana jest pożywka. Instalacja do podawania pożywki i jej dozownik pochodzą z firmy Lek/Habo. (…)

Jest to fragment artykułu, który został opublikowany w czasopiśmie „Pod Osłonami” 1/2017.

 

Zrębki drzewne są obecnie najtańszym paliwem, przy wykorzystaniu dobrego pieca można nimi ogrzewać duże obiekty

Wystarczą zrębki drzewne…

… pod warunkiem, że ma się dobry piec. Małgorzata i Edward Belka z Międzybłocia w województwie wielkopolskim specjalizują się w produkcji pomidorów szklarniowych (uprawiają odmianę Barteza F1). Obecnie wraz z synem Damianem i jego partnerką [...]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Program Ochrony Roślin
HortiAdNet