PODosłonami.pl

Agro-Sorb
Yara

Malinowe ciągle na topie

W Sobieniach Szlacheckich 8 czerwca ogrodnicy mieli okazję uczestniczyć w seminarium poświęconym głównie odmianom pomidora malinowego marki De Ruiter. Współorganizatorami tego wydarzenia były firmy Grodan oraz Azelis, a gościem specjalnym dr Gabriela Wyżgolik („Szkoła Pod Osłonami”), która omówiła zagadnienia związane z wybarwianiem się pomidorów i zaburzenia tego procesu u pomidorów malinowych.

Odmiany pomidorów malinowych marki De Ruiter

Odmiany pomidorów ważne w historii firmy

Uczestnicy spotkania mogli poznać przedstawioną w filmowym spocie historię firmy, a od czasu przejęcia przez Monstanto (obecnie już należące do koncernu Bayer) marki De Ruiter. Ważnymi etapami w jej rozwoju było m.in. wprowadzenie na rynek odmiany pomidora Admiro F1, popularnego przez długie lata i nadal uprawianego również w Polsce. W segmencie wielkoowocowych pomidorów mięsistych hitem okazał się Torero F1. W dużej mierze dzięki tej odmianie firma jest w Polsce liderem rynku pomidorów wielkoowocowych. Inne wielkoowocowe propozycje to Ducovery F1 oraz numerowa nowość DRTH5005 F1, testowana obecnie w uprawach komercyjnych. Kolejnym ważnym momentem w rozwoju firmy było wprowadzenie na rynek gronowej odmiany Merlice F1, która w swoim segmencie ma bardzo mocną pozycję w Europie, głównie ze względu na wysoką plenność. Przy obecnej słabej koniunkturze na pomidory gronowe, nie skupiano się jednak zanadto na tej odmianie.

Organizatorzy spotkania reprezentujący markę De Ruiter - od lewej Katarzyna Tykarska-Duchovska, w środku Marta Repelewicz-Szybkowska, drugi z prawej Mateusz Pluta obok Anna Wojciechowska, drugi z prawej Grzegorz Krasoń - producent rozsadyOrganizatorzy spotkania reprezentujący markę De Ruiter - od lewej Katarzyna Tykarska-Duchovska, w środku Marta Repelewicz-Szybkowska, drugi z prawej Mateusz Pluta obok Anna Wojciechowska, drugi z prawej Grzegorz Krasoń - producent rozsady

Organizatorzy spotkania reprezentujący markę De Ruiter – od lewej Katarzyna Tykarska-Duchovska, w środku Marta Repelewicz-Szybkowska, drugi z prawej Mateusz Pluta obok Anna Wojciechowska, drugi z lewej Grzegorz Krasoń – producent rozsady

Pomidory malinowe – ważne na polskim rynku

Dla polskich ogrodników jedną z ważniejszych odmian marki De Ruiter jest pomidor malinowy Tomimaru Muchoo F1, lider w swoim segmencie, zajmujący ponad 90% powierzchni przeznaczonej na uprawę „maliny” (szacowana jest ona na ponad 400 ha). Nową propozycją w grupie pomidorów malinowych jest wielkoowocowy „numer” DRTG3093 F1, który ma otrzymać nazwę Fujimaru. Jak informowano jest to odmiana tzw. generatywna, z odpornością na mączniaka prawdziwego. W gronach zaleca się pozostawiać po 4 owoce, mają one ładny malinowy kolor, nie występuje u nich zielona piętka.
De Ruiter jest także hodowcą popularnej i powszechnie wykorzystywanej podkładki pomidora – Maxifort F1. Od kilku lat w ofercie znajduje się podkładka DRO141TX F1, generatywna, a przy tym o bardzo silnym wigorze. Polecano ją szczególnie m.in. do szczepienia odmiany Tomimaru Muchoo F1.

Wyższe maty uprawowe

O nowych matach wełny mineralnej mówił dr Krzystof Fatel z firmy Grodan. Jak przekazał od początku lipca wszystkie maty oferowane przez ich firmę będą produkowane w nowej technologii NG 2.0. Głównym tematem wystąpienia specjalisty były jednak właściwości nowych, wyższych niż dotychczasowe, mat uprawowych – Grodan Master o wysokości 10 cm. Są one polecane głównie do upraw, w których na m2 powierzchni planuje się przeznaczyć więcej niż 8,5 dm3 podłoża. Jako ich zalety wymieniał m.in. możliwość lepszego ułożenia mat ma rynnach oraz lepsze odprowadzanie przelewu pożywki – zdaniem wykładowcy tych mat nie da się wiosną „zalać”. Inne zagadnienia, na które specjalista zwracał uwagę, to lepszy rozwój korzeni wewnątrz maty i mniej korzeni wyrastających poza nią, na spodzie.

Nie tylko nawozy

O ofercie firmy Azelis mówiła Barbara Głaczkowska. Przypomniała podstawowe pozycje – wieloskładnikowe mieszanki Pioner NPK oraz mikroelementowe Pioner Mikro Plus. Pioner Colo Plus to produkt wpływający na przyspieszenie wybarwiania się owoców, nie powodujący starzenia się roślin. Specjalistka zwracała także uwagę na nawóz Resistim, zawierający fosforyny i poprawiający odporność roślin na choroby. Innym produktem, który poza dostarczaniem składników pokarmowych ma ograniczać występowanie chorób grzybowych, jest Lebosol Calcium, zawierający mrówczan wapnia. Ofertę firmy niedawno uzupełnił środek biologiczny Prestop (zawiera grzyb Gliocladium catenulatum), skuteczny przeciwko grzybom chorobotwórczym.

 

Papryka jednolicie wybarwiona zdecydowanie lepiej się prezentuje

Równomierne wybarwianie owoców papryki i pomidora

Jednym z ważnych czynników przyciągających klientów i wpływającym na efektywną sprzedaż pomidorów czy papryki jest jednolita barwa owoców. W dużym stopniu jest ona związana z doborem odpowiedniej odmiany, wykazującej przydatność do uprawy w danych warunkach [...]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

ZtZ 2018
HortiAdNet