Nawozy wapniowe o działaniu biostymulującym - przegląd - uprawa, rozsada, nawożenie pomidorów, ogórków, papryki i innych warzyw - Pod Osłonami

PODosłonami.pl

Nawozy wapniowe o działaniu biostymulującym – przegląd

Poniżej przedstawiamy nawozy wapniowe przeznaczone do dokarmiania dolistnego warzyw uprawianych pod osłonami. Preparaty zawierają składniki aktywnie wspomagające pobieranie i transport wapnia w roślinie. Wymieniono je w kolejności alfabetycznej.

Czytaj dalej...

Nawozy wyprodukowane w oparciu o nowatorskie technologie, o działaniu biostymulacym

Agrocean Ca (Agrosimex Sp. z o.o.) – skład: 8,77% azot, 15% wapń, ekstrakt z alg morskich, fitohormony, aminokwasy. W uprawach warzyw pod osłonami (papryka, pomidor, ogórek) pierwszy zabieg pod koniec kwitnienia, następie 2 opryski co 7 dni, w stężeniu 0,3-1%. W uprawach kapustnych i sałaty pod osłonami zaleca się 1-3 oprysków w okresie wiązania główek co 5-7 dni, w stężenie 0,3-1%.

AminoQuelant -Ca  (Grupa Osadkowski Sp. z o.o.)– skład: 4,9% azot, 8% wapń, bor, aminokwasy. W uprawach warzyw (papryka, pomidor, ogórek) pierwszy zabieg pod koniec kwitnienia, następie opryski co 7-10 dni, w stężeniu 2l/ha.

BioCal (Bio Agris) – skład: 8,0% wapń, 3,0 % cynk. Preparat wyprodukowano w oparciu o technologię Calflux. Zawiera on w swoim składzie auksyny, które wspomagają transport wapnia w obrębie komórek. Jego działanie związane jest z systemem hormonalnym roślin.W uprawach warzyw (papryka, pomidor, ogórek)  zalecane są  opryski od początku kwitnienia co 3 tygodnie w dawce 0,2%.

Foliq Aminocal (Kazgod Sp. z o.o.) zawiera wapń (21%), mangan (0,675%), cynk (0,675%) i aminokwasy. W okresie związywania się owoców wykonać 2-3 zabiegi w stężeniu 0,3-0,5%.

InCa (Arysta Life Science Sp. z o.o.)– skład: 8,0% azot, 13,0% wapń (CaO), 1,0 % cynk. Preparat wyprodukowano w oparciu o technologię CaT, która wspomaga transport wapnia na poziomie komórkowym.  W uprawach warzyw pod osłonami (papryka, pomidor, ogórek) zalecane są 3-4 opryski od początku kwitnienia co 3 tygodnie w dawce 0,2-0,3%.

Lebosol Calcium Forte SC (Azelis) zawiera wapń (19%), mangan (1,5%), cynk (0,5%) i aminokwasy. Specjalna formuła wapnia poprawia przyswajalność i transport tego pierwiastka w roślinie, polepsza jakość skórki owoców i zwiększa wytrzymałość na patogeny. Polecany do dolistnego oprysku w uprawie pomidora (szczególnie malinowego), sałaty i papryki. Zabieg należy wykonać kilkukrotnie  w stężeniu 1% (dawka cieczy roboczej: 900-1000 litrów/ha – dla pomidora;  400-500 l /ha w uprawach papryki). W okresie upałów należy zmniejszyć do stężenie do 0,8%.



Metalosate Ca (Agrosimex Sp. z o.o.)– zawiera 6% wapnia skompensowanego aminokwasami. Nawóz powstał na bazie technologii opatentowanej przez firmę Albion, która zapewnia bardzo szybkie pobieranie i przemieszczanie nawozu w roślinie.  W uprawach warzyw (papryka, pomidor, ogórek) zalecane są opryski na początku i w pełni kwitnienia oraz po zawiązaniu pierwszych owoców. Zalecana dawka 1,5-2l/ha (500-800 l wody).

Optycal (Intermag Sp. z o.o.)  zawiera 35% wapnia. Bezpośrednio dostarcza łatwo przyswajalny dla roślin wapń skompleksowany kwasami organicznymi, schelatowane mikroelementy oraz kompleks naturalnych aminokwasów ze szczególnym uwzględnieniem prekursorów auksyn. Dodatkowo, innowacyjna technologia INT gwarantuje szybki transport składników pokarmowych wewnątrz rośliny. W uprawach warzyw (papryka, pomidor, ogórek) zalecane są 3-4 opryski (na początku i w pełni kwitnienia oraz po zawiązaniu pierwszych owoców). Zalecana dawka 1,0-1,5 l/ha (500-800 l wody)

ProtifertCa (Arjo Sp. z o.o.) – zawiera 6% wapnia skompensowanego aminokwasami i krótkimi łańcuchami peptydowymi. W uprawach warzyw 3-4 zabiegi od początku kwitnienia, co 12-15 dni w stężeniu 0,2-0,25l/ha (100 l wody)

Tecamin Amino Ca (Agroconsult) skład: 9,0% azot, 10% wapń, 0,2 % bor, aminokwasy, mikroelementy. W uprawach warzyw (papryka, pomidory, arbuzy, melony, oberżyny, ogórki, kabaczki, dynie) kilkukrotnie opryskiwać od początku związywania się owoców w dawce 1-3l/ha, co 7-10 dni.

Viflo Cal (Agrosimex Sp. z o.o.)– zawiera 6% wapnia i nanocząsteczki srebra (25 ppm). Nawóz aktywizuje procesy życiowe roślin i stymuluje mechanizmy odpornościowe roślin. W uprawach pomidorów, papryki i ogórków zalecane są 4 zabiegi (2 tygodnie po posadzeniu roślin na miejsce stałe, przed kwitnieniem i dwukrotnie po wytworzeniu pierwszych owoców) w dawce 3l/ha

Wuxal Aminocal (F&N Agro Polska Sp. z o.o.)- skład: 20% wapnia, mangan, cynk, aminokwasy.  Nawóz ma właściwości biostymulujące na rozwój roślin. Zalecana dawka 3-5 l/ha w uprawie: pomidora (w trakcie zawiązywania i wzrostu owoców), ogórka (kwitnienie, zawiązywanie i wzrost owoców).

1 komentarz do “Nawozy wapniowe o działaniu biostymulującym – przegląd

  1. Pingback: Nawożenie pomidorów wielkoowocowych i malinowych | Pod OsłonamiPod Osłonami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

HortiNet_wyszukiwarka
HortiAdNetHortiAdNet