PODosłonami.pl

Agro-Sorb 2020
Yara od 11 01 2019

Akademia uprawy warzyw

…tak nazywa się wspólny projekt cyklicznie odbywających się spotkań mających charakter otwarty realizowany w hurtowni nasion Luty Jacek Sp. Jawna w Pobiedniku Wielkim. Prowadzony jest przez Tomasza Marasika, właściciela firmy Toma Seeds wraz z zaproszonymi przedstawicielami innych firm ogrodniczych. Szkolenia dotyczą m.in. charakterystyki odmian, technologii uprawy warzyw polowych i pod osłonami, nawożenia, ochrony i innych aspektów produkcji. Zajęcia terenowe rozpoczną się od wiosny.

Szkolenia prowadzi Tomasz Marasik (Toma Seeds)

Pierwsze spotkanie, które miało miejsce 11 grudnia obejmowało tematykę związaną z produkcją rozsad oraz uprawą sałat i pozostałych gatunków powszechnie zaliczanych do nowalijek. Do prawidłowego wzrostu i rozwoju roślin niezbędnymi czynnikami środowiska są: światło, woda i dwutlenek węgla. Dla roślin istotny jest zakres światła fotosyntetycznie czynnego (PAR; 400-700 nm) głównie o barwie czerwonej (obserwowanego wieczorem) i niebieskiej (dominuje nad ranem). Zdaniem Tomasza Marasika można to wykorzystać w intensywnej uprawie poprzez wczesne podwyższenie temperatury w obiekcie uprawowym. Z kolei wieczorem należy rośliny schłodzić tak, aby asymilaty powstałe w ciągu dnia zostały  zachowane i później wykorzystywane do pozostałych przemian natury biochemicznej. Regulacja światła naturalnego w uprawach szklarniowych może nastąpić m.in. poprzez wykorzystanie szkła dyfuzyjnego, które pozwala rozproszyć światło umożliwiając jego dotarcie do dolnych partii roślin. Ponadto wysoki stopień zaawansowania szkła może ograniczyć przepuszczalność niektórych fal świetlnych faworyzując inne, np. na korzyść spektrum światła niebieskiego. W przypadku stabilizatorów folii pokrywających tunele duże znaczenie ma ich kolor. Decydują one o ilości docierającego do roślin światła o różnych barwach. Prawidłowa produkcja rozsady powinna odbywać się z doświetlaniem wykorzystując do tego celu specjalne lampy sodowe typu Agro wraz z odbłyśnikiem zapewniające transmisję światła czerwonego, niebieskiego i barw pośrednich oraz emitujące fale cieplne.

O prawidłowej produkcji produkcji rozsady warzyw mówił właściciel firmy Toma Seeds, Tomasz Marasik

O prawidłowej produkcji rozsady warzyw mówił właściciel firmy Toma Seeds, Tomasz Marasik

W tunelowej uprawie warzyw dwutlenek węgla najprościej jest aplikować z butli poprzez podpiętą od góry (CO2 jest cięższy od powietrza) rurkę lub perforowany rękaw i podwieszony wentylator rozprowadzający go równomiernie pomiędzy roślinami. Na 1000 m2 produkcji rozsady w młodej fazie należy przeznaczyć 500-1500 g CO2, natomiast dla starszych roślin ilość tę trzeba zwiększyć do 3000 g. Dokarmianie należy rozpocząć 2-3 godzin po wschodzie słońca upuszczając gaz z butli położonej na wadze. Nie jest konieczne jego podawanie w ciągu godzin nocnych. Istotnym czynnikiem podczas produkcji rozsady jest ogrzewanie, które aby zapobiec „wyciąganiu się” roślin musi być przeprowadzane pod roślinami, nigdy od góry. Optimum temperaturowe w tym okresie dla pomidora mieści się w granicach 22-24°C, dla kapustnych 16-18°C, a dla sałaty 14-16°C.

Doradca uprawowy zwrócił również uwagę na niedostateczną zawartość substancji pokarmowych w substratach tzw. uniwersalnych, wynoszącą jedynie do 1,5 kg mieszanki nawozowej mikro- i makroelementowej na 1 m3 podłoża. Dlatego rośliny te należy nawozić pogłównie 0,3-0,5% roztworem nawozu NPK, 2 lub 3 razy w tygodniu. Do podlewania na ogół wystarcza 10 l wody na 5 m2. W przypadku zaobserwowania objawów niedoboru składników pokarmowych wskazane jest opryskiwanie dolistne.

Prelegent odnosząc się do charakterystyki odmian warzyw podkreślił, że aby wysoka odporność na choroby np. fuzariozę szyjki korzeniowej pomidora cechująca genetycznie daną odmianę ograniczyła zapadalność roślina musi być uprawiana prawidłowo. W tym przypadku rozsada pomidora nie może być zarówno przepikowana jak i posadzona na miejsce stałe za głęboko. Zdaniem Tomasza Marasika gleby występujące na obszarze gminy Igołomia-Wawrzeńczyce i do niej przyległych należy ponownie wzbogacić w nawozy organiczne zawierające mikroorganizmy glebowe, m.in. poprzez zastosowanie wielopłaszczyznowego programu ochrony roślin 3KoToma. Pozwoli to w pełni wykorzystać ich naturalny potencjał uprawowy.

Łukasz Bogaczyk z firmy Enza Zaden przedstawił asortyment warzyw wczesnych z tej hodowli do uprawy pod osłonami. Escala to kreacja wczesnej rzodkiewki tworzącej wyrównane zgrubienia. Swoich zwolenników na rynku sałaty masłowej ma tunelowa odmiana  Melodion, wiążąca duże główki o strukturze zamkniętej. Nowością dla producentów jest sałata Fairly, która dobrze rośnie już przy bardzo niskiej temperaturze i może być sadzona w tunelach i szklarniach już 10 lutego. Na tle pozostałych odmian wyróżnia ją bardzo silny system korzeniowy i tolerancja na fuzariozę.

Ofertę nasion do nasadzeń pod osłonami firmy Enza Zaden przedstawił Łukasz Bogaczyk

Z hodowli Takii Seeds, reprezentowanej w Polsce przez firmę Enza Zaden, pochodzą sprawdzone odmiany kalarepy. Jedną z nich jest Timpano przeznaczona do wiosennej uprawy tunelowej. Można ją sadzić w grudniu, zbiór przypada wówczas w kwietniu, z kolei z sadzenia jesiennego (październik, listopad) nadaje się do zbioru od końca stycznia.

Wykładowca informował, że w wyniku presji rynku związanej z ograniczeniem stosowania środków ochrony roślin, liczba gospodarstw ekologicznych może niebawem wzrosnąć. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom rynku w ofercie firmy Enza Zaden znajdują się nasiona warzyw przeznaczone również do upraw ekologicznych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

HortiAdNet