Insektycyd Verimark z rozszerzoną rejestracją - ochrona upraw warzyw pod osłonami

PODosłonami.pl

FLUENCE

Insektycyd warzywny Verimark® 200 SC niezbędny w szklarniach

Wreszcie mamy w Polsce długo oczekiwaną rejestrację insektycydu do szklarniowych upraw warzyw. Na to rozwiązanie czekali zarówno producenci, jak i doradcy, którzy poznali wcześniej walory produktu. Verimark® jest wyjątkową technologią do stosowania w systemach fertygacji i nawadniania, dzięki czemu jako jedyny dziś insektycyd daje długie działanie systemiczne zabezpieczając rośliny od wewnątrz.

Czytaj dalej...

Czym jest Verimark®?

To insektycyd oparty o najnowszą substancję CYAZYPYR®, jest to substancja która zwalcza zarówno szkodniki gryzące (gąsienice, chrząszcze), ale także ssące (wciornastki, mszyce, mączliki).

Szkodniki zwalczane przez preparat Verimark® 200 SC

Specjalna formulacja

Verimark® 200 SC dzięki specjalnej formulacji może być podany do systemu korzeniowego rośliny i wraz z sokami rozprowadzony do wszystkich tkanek – uzyskuje się w ten sposób efekt systemiczności. Szczególnie w szklarniach taka aplikacja jest łatwa gdyż standardem są wysokiej jakości systemy fertygacji i irygacji. Produkt można łatwo podać przez aplikację podajnikami typu ”dosatron”. Ważne aby tak cenny produkt stosować SOLO (nie mieszać z innymi produktami czy nawozami tak aby nie zakłócić jego pełnej skuteczności). Insektycyd podajemy pod koniec 1/3 cyklu nawadniania z wodą o pH nie większym niż 7. Oczywiście temperatura wody nie może odbiegać znacząco od 15-25°C, a jej ilość powinna być taka jak przy standardowym nawadnianiu. Reszta cyklu ma na celu wypłukanie resztek preparatu z instalacji.

Efekt systemiczności

Substancja czynna trafia w ten sposób do systemu korzeniowego roślin, jest pobierana i wraz z sokami rozprowadzana po całej roślinie. Daje to efekt długiego działania, a żerujące szkodniki, na powierzchni roślin, bardzo szybko przestają żerować i zamierają.

Nowe uprawy i szkodniki

Produkt po wcześniejszej rejestracji otrzymał możliwość stosowania w szklarniach w uprawach następujących warzyw: pomidor, ogórek, papryka, bakłażan, dyniowate, sałata, fasola i truskawka.

Jeśli chodzi o zwalczane szkodniki to warto zwrócić uwagę na najważniejsze z nich: skośnik pomidorowy, wciornastek tytoniowiec i zachodni, mszyca brzoskwiniowo-ziemniaczana, mszyca ogórkowa, mączlik ostroskrzydły i szklarniowy czy miniarki.

Bezpieczeństwo i selektywność

Dzięki aplikacji przez systemy fertygacji i ochronie od wewnątrz roślin, jest on w pełni bezpieczny przy stosowaniu biologicznej ochrony na bazie organizmów pasożytniczych oraz stosowaniu zapylaczy. Ważne jest aby stosować produkt w cyklu przed albo po wylocie trzmieli. Firma FMC dysponuje także listą przebadanych organizmów pożytecznych, na które Verimark® nie wpływa.

Produkt ma tylko 1 dzień karencji dla większości upraw.

Stosowanie

Podstawowa dawka to 500 ml/ha, stosowana solo pod koniec 1/3 cyklu nawadniania. Ilość zabiegów od 2 do 4 w sezonie (szczegółowy opis w etykiecie produktu).

Więcej informacji na stronie: https://verimark.pl/ i u przedstawicieli handlowych.

Zapraszamy do szczegółowego zapoznania się z etykietą produktu przed jego stosowaniem!

Zespół FMC Agro Polska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Kwas podchlorawy w ochronie pomidorów przed chorobami bakteryjnymi i grzybowymi

Rak bakteryjny pomidorów wywoływany przez bakterię Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis jest najgroźniejszą chorobą bakteryjną pomidorów pod osłonami. Z poniższego filmu można dowiedzieć się jak w gospodarstwie szklarniowym w Pawonkowie, zarządzanym przez firmę Amplus, skutecznie wyeliminowano [...]

ICL Osmocote
HortiAdNetHortiAdNet