Nawóz pochodzenia naturalnego Polusulphate w uprawie papryki

PODosłonami.pl

Seminis Britanos 2

Jak skutecznie ograniczyć suchą zgniliznę w uprawie papryki stosując Polysulphate?

Firma ICL działa na polskim rynku od blisko 30 lat, od samego początku dostarczając produkty najwyższej jakości, wpisujące się w europejskie standardy. Jest producentem nawozów doglebowych, dolistnych i przeznaczonych do fertygacji, jest również dostawcą surowców potasowych do produkcji rolnej. Jednym z nowych, innowacyjnych rozwiązań na polskim rynku jest Polysulphate – jest to naturalny minerał polihalit, występujący głęboko (1300 m) pod dnem Morza Północnego.

Czytaj dalej...

Polysulphate – nawóz pochodzenia naturalnego

Polysulfate jest gotowy do użycia tuż po wydobyciu, nie jest poddawany żadnej chemicznej obróbce, nie jest wzbogacany w żadne substancje dodatkowe. Po prostu jest wydobywany, kruszony, przesiewany, pakowany i wysyłany do rolników. Z tego powodu jest produktem w pełni nadającym do stosowania w rolnictwie ekologicznym – posiada świadectwo kwalifikacji wydane przez IUNG. Polysulphate nie zawiera chlorków i dostarcza 17% CaO, który jest wyjątkowo łatwo pobierany przez rośliny, dzięki temu dochodzi do ograniczenia występowania suchej zgnilizny wierzchołków owoców – choroby fizjologicznej powodowanej brakiem pobierania wapnia przez roślinę. Dodatkowo Polysulphate zawiera aż 48% SO3, siarka z nawozu uwalnia się stopniowo wraz z upływem czasu, rośliny mogą więc korzystać z niej przez dłuższy okres – wydłużona jest dostępność składnika. Oprócz siarki w nawozie znajduje się 14% K2O i 6% MgO – wszystkie w formie siarczanowej. Taka forma gwarantuje lepszą dostępność składników pokarmowych dla roślin.

Testy nawozu Polysulphate w uprawie papryki

Nawóz był testowany w wielu uprawach rolniczych i ogrodniczych. Wyjątkowo korzystne efekty przyniosło jego stosowanie w uprawie papryki odmiany Yecla. Doświadczenie było prowadzone w miejscowości Potworów na plantacji zaprzyjaźnionego ogrodnika, zajmującego się uprawą papryki już od wielu lat. Na plantacji jako standard nawożenia doglebowego używa się nawozy zawierające NCa oraz NPK. W 2021 roku do standardowego nawożenia został dołączony Polysulphate w dawce 900 kg/ha. Oprócz nawożenia doglebowego papryka w ciągu sezonu wegetacyjnego była zasilana składnikami odżywczymi przez instalację nawodnieniową. Do zbioru owoców przystąpiono w lipcu. Podczas zbiorów okazało się, że jakość owoców była znacznie lepsza niż w poprzednich latach, kiedy nie stosowano Polysulphate – większość owoców była duża, dorodna, w praktyce nie odnotowano porażenia przez suchą zgniliznę wierzchołków owoców. Dodatkowo plon z tunelu, w którym był stosowany Polysulphate był o 200 kg większy, niż z tunelu, gdzie nie stosowano tego nawozu.

Poprawa jakości owoców papryki

Polysulphate użyty w uprawie papryki Yecla znacznie poprawił jej parametry jakościowe – w praktyce brak porażenia przez suchą zgniliznę wierzchołków owoców – oraz przyczynił się do wzrostu plonowania. Warto więc rozważyć użycie tego nawozu w celu poprawy parametrów jakościowych i niepotrzebnej utraty plonu produkowanych warzyw. Firma ICL zachęcona pozytywnymi wynikami doświadczenia w sezonie 2022 będzie testowała działanie nawozu Polysulphate w uprawie pomidora.     

Zapraszamy do współpracy i śledzenia informacji w sieci.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Florensis_Dianthus
BIOCONT
Syngenta Poinsettia_33
HortiAdNet