PODosłonami.pl
Konferencja Pomidorowa 2024
W Jachrance, w Hotelu Warszawianka, 17 września odbędzie się pierwsze od dłuższego czasu wydarzenie organizowane dla producentów pomidorów. Wśród zaproszonych prelegentów znaleźli się specjaliści z Polski i zagranicy. Jakie zagadnienia zostaną poruszone i czy będą one wartościową inspiracją dla rodzimych producentów pomidorów?
Czytaj dalej...Informacyjny charakter konferencji
Celem nadrzędnym Konferencji Pomidorowej jest promowanie wiedzy, trendów i rozwiązań, a nie konkretnych produktów, marek oraz firm. Jak podkreśla organizator wydarzenia, firma Koppert Polska, tematy zostały dobrane do oczekiwań uczestników – polskich producentów pomidorów.
– Znamy bardzo dobrze problemy i wyzwania z jakimi mierzą się producenci pomidorów uprawianych pod osłonami. W wielu przypadkach problemy te zostały już częściowo rozwiązane w innych krajach. Postanowiliśmy stworzyć przestrzeń do wymiany doświadczeń i sprawdzonych rozwiązań, które, mamy nadzieję, będą impulsem i inspiracją do wprowadzenia ich lub dostosowania do warunków lokalnych – mówi Ireneusz Osękowski, dyrektor generalny Koppert Polska.
Konferencja została podzielona na trzy panele tematyczne.
Partnerstwo
O rozwoju i zaletach zrzeszania się w grupy producenckie będzie mówił Rutger Lommerse z Greenports Netherlands, organizacji zrzeszającej regionalne podmioty, organizacje branżowe i innych przedstawicieli społeczności biznesowej, a także władze krajowe, regionalne oraz środowisko akademickie i naukowe. Greenport Netherlands jest współtwórcą Programu Krajowej Polityki Ogrodniczej na lata 2019 – 2030, którego priorytetami są m.in. zrównoważony rozwój obszarów, logistyka świeżych produktów, program zdrowe rośliny – zdrowi ludzie, innowacje, rynek pracy i edukacja. Robert Kielstra, prezes parku biznesowego Agriport A7 w północnej Holandii, na którego terenie znajduje się 450 hektarów szklarni (z czego aż na 342 ha produkowane są pomidory) przybliży wyzwania, przed jakimi stanęło ich konsorcjum w związku z konieczną transformacją energetyczną. Jakie rozwiązania pozwoliły sprostać tym wyzwaniom, przy jednoczesnym zachowaniu rentowności produkcji? Benoit Vuillaume, znający specyfikę rynków m.in. Bliskiego Wschodu i północnej Afryki, przybliży modele działania producentów z Maroka, Egiptu, Turcji i Tunezji. Zakończeniem panelu „Partnerstwo” będzie spotkanie z reprezentantami współpracującymi z sieciami handlowymi w modelu B2B.
Zdrowe uprawy
Specjaliści organizacji Plant Empowerment – Paul van Gils oraz Martin van Tol – skupią się na strategiach zapobiegania szarej pleśni (Botrytis cinerea). Z kolei temat dotyczący zagrażającego uprawom pomidora wirusa ToBRV przedstawią firmy partnerskie konferencji: Rijk Zwaan, Axia Seeds, Syngenta oraz Bayer (De Ruiter). Doświadczeniami w zakresie niuansów w ustawianiu klimatu szklarni, również w kontekście różnic między polskimi i holenderskimi warunkami, podzieli się Ronald Thijssen z Kassenbouw – firmy, która może poszczycić się 75-letnią działalnością w zakresie produkcji szklarni. Ponowne wykorzystanie i dezynfekcja wody w uprawach szklarniowych. Praktyczną wiedzę oraz przykłady z rynku holenderskiego i belgijskiego przekaże kolejny z partnerów konferencji – firma Agrozone. W panelu znajdzie się także miejsce dla coraz szerzej stosowanej ochrony biologicznej, która – jak będą przekonywać prelegenci z Koppert Polska – może stanowić alternatywę dla wycofywanych chemicznych środków ochrony roślin. Na zakończenie tej części konferencji przedstawicielka Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Katarzyna Gnieszawa-Słodkowska, przybliży zasady przyznawania rolnikom płatności do produkcji pomidorów.
Uprawy Przyszłości
Temat perspektyw energetycznych i alternatywnych źródeł energii podejmie Jesse Schevel, ekspert z Glastuinbouw Nederland. Działając pod hasłem „Dzisiejszy rozwój z myślą o jutrze” firma aktywnie wspiera przedsiębiorców, współdziała przy tworzeniu optymalnych warunków dla działalności szklarniowej, a także prowadzi różnego rodzaju projekty mające na celu, między innymi, wymianę wiedzy. Temat opłacalności doświetlanej produkcji oraz jej istotne aspekty techniczne przybliży Michał Szymczak – ekspert z firmy Signify. Nowe spojrzenie na uprawę mają rzucić prelegenci z polskiego start-upu Listny Cud, którzy skupią się na uprawach wertykalnych. Natomiast przedstawiciele firmy Certhon będą przekonywać, że uprawiać można wszystko i wszędzie. Ten blok wykładów zamyka Lex Ophorst z Rainbow International – organizacji zrzeszającej producentów pod wspólną marką Harvest House. W jej przypadku funkcjonuje model sprzedaży bezpośredniej.
Konferencja Pomidorowa została zorganizowana wraz z Partnerami:
Partnerem Honorowym: Ambasada Królestwa Niderlandów
Partnerami medialnymi: Warzywa.pl | e-warzywnictwo.pl |podoslonami.pl | Szklarnie Tunele Osłony
Partnerami: Koppert Polska | Rijk Zwaan | Viscon Group| Agrorisk Polska | UPL | Syngenta |
Bayer De Ruiter | Cutilene | Grodan | Grupa Mularski | Enza Zaden |Rozsadnik | Konexim |
Szałas Agro | Fargo | Roam Technology | Yara | Certhon | Signify | Symbioz | Axia Seeds | Agrozone.
Agenda:
Zdrowe uprawy
12:00 – 12:20 | Benchmark – rynek pomidorowy w Turcji, Maroko, Egipcie, Tunezji | Benoit Vuillaume | Koppert Morocco
12:20 – 12:40 | Niuanse w ustawieniach klimatu | Ronald Thijssen | Kassenbouw
12:40 – 13:00 | Doświadczenia w ponownym wykorzystaniu i dezynfekcji wody w Holandii i Belgii | Werner van Mullekom | Agrozone
13:00 – 13:30 | Zapobieganie szarej pleśni (Botrytis cinerea) | Paul van Gils oraz Martin van Tol | Plant Empowerment
13:30 – 13:50 | ToBRFV | Panel przygotowany wspólnie przez firmy Enza, Axia Vegetable Seeds oraz Bayer De Ruiter
13:50 – 14:00 | Zasady przyznawania rolnikom płatności związanej z produkcją do powierzchni upraw pomidorów | Katarzyna Gnieszawa-Słodkowska | ARiMR
14:00 – 15:30 | Przerwa obiadowa
Uprawy przyszłości
15:30 – 15:50 | Biologiczne alternatywy dla wycofywanych substancji chemicznych | Mateusz Pluta oraz Damian Strukowicz | Koppert Polska
15:50 – 16:10 | Uprawy bez ograniczeń | Jeffrey van der Sande oraz Jaap Weerheim | Certhon
16:10 – 16:30 | Farmy wertykalne – uprawa poza schematem | Listny Cud
16:30 – 16:55 | Uprawa tylko z oświetleniem LED – opłacalność doświetlanej produkcji i aspekty techniczne | Michał Szymczak | Signify
16:55 – 17:15 | Razem osiągniemy więcej | Lex Ophorst | Harvest House17:15 – 17:45 | Współpraca z sieciami B2B |
17:45 – 17:55 | Zakończenie części konferencyjnej
5 wskazówek dotyczących uprawy z wykorzystaniem lamp LED
Lampy LED są stosowane w szklarniach na coraz większą skalę – zarówno w przypadku uprawy warzyw, jak i kwiatów. Mimo iż udowodniono, że wiele upraw dobrze rośnie pod oświetleniem składającym się w 100% z lamp [...]