Rak bakteryjny pomidora - ograniczanie choroby z użyciem Agro ECA

PODosłonami.pl

FLUENCE

Skuteczne ograniczanie raka bakteryjnego pomidorów za pomocą Agro ECA

Rak bakteryjny pomidorów wywoływany przez bakterię Clavibacter michiganensis ssp. michiganensis jest najgroźniejszą chorobą bakteryjną pomidorów pod osłonami. Bardzo nam miło poinformować, że firma AGRO SMART LAB opracowała procedurę zastosowania kwasu podchlorawego do skutecznego ograniczania, kontroli a nawet i leczenia chorych roślin porażonych bakterię C. michiganensis ssp. michiganensis.

Czytaj dalej...

Skuteczność opracowanej procedury eliminacji bakterii wywołującej raka bakteryjnego została potwierdzona w trzech gospodarstwach szklarniowych – w sumie na powierzchni kilkunastu hektarów uprawy pomidorów. Badania laboratoryjne wykazały wcześniej obecność bakterii C. michiganensis ssp. michiganensis. Po przeprowadzonym traktowaniu roztworem Agro ECA wyniki badań przeprowadzonych na chorych roślinach nie wykazały obecności tej bakterii.

Z powyższego filmu można dowiedzieć się więcej na temat zastosowanej metody, wyników testów oraz wizualnych efektów zastosowania kwasu podchlorawego.

Procedura zastosowania kwasu podchlorawego w ograniczaniu raka bakteryjnego

Kuracja kwasem podchlorawym polega na tym, że podajemy Agro ECA  przez 3 dni

  • rano (4-5 cykli)
  • po południu (ostatnie 2-3 cykle)

Bardzo ważne by kwas podchlorawy był podawany w słoneczny dzień, gdy roślina intensywnie transpiruje. Powoduje to, że kwas podchlorawy podawany wraz z wodą rano dochodzi do najwyższych części rośliny poprzez tkankę przewodzącą (ksylem). Przy podawaniu Agro ECA po południu (na noc) likwidowane są patogeny, które wracają z asymilatami do korzeni tanką przewodzącą  (floem). Przy podawaniu kwasu podchlorawego tylko rano, nie ma możliwości zwalczenia bakterii wracających z asymilatami w dół rośliny.

Dzięki zastosowaniu takiej procedury podawania kwasu podchlorawego (4/5 cykli rano + 2/3 cykle wieczorem) skutecznie zwalczane są bakterie w tkankach przewodzących rośliny – w ksylemie i floemie oraz we wszystkich miejscach gdzie mogą znajdować się bakterie.

Ważna jest forma azotu

Jest jednak bardzo ważna uwaga. Kwas podchlorawy wchodzi w reakcje z formą amonową azotu. Badania wykonane w Agro Smart Lab wykazały, że 1 mg formy amonowej azotu (N-NH4+) w pożywce rozkłada 1 ppm kwasu podchlorawego. Dlatego jest bardzo ważne, by po podawaniu azotu amonowego najpierw przepłukać linię i podłoże czystą wodą (2-3 cykle). Dopiero wtedy można podać kwas podchlorawy (Agro ECA). Jeśli nie stosuje się nawozów amonowych i używa się płynnej formy saletry wapniowej, wtedy można podawać kwas podchlorawy wraz z nawozami. Płynna forma saletry wapniowej prawie w ogóle nie zawiera formy amonowej azotu. Producenci, którzy mieli problemy w uprawie z rakiem bakteryjnym pomidorów stosują obecnie płynną formę saletry wapniowej, aby móc podawać kwas podchlorawy razem z pożywką.

W większości przypadków wystarcza 2,5% stężenie Agro ECA, to jest 50 ppm kwasu podchlorawego. Zalecamy jednak zbadanie wartości ORP redox, którą mierzymy w pożywce wypływającej z kapilary, z najdalszej części systemu nawadniającego. ORP redox powinien wynosić około 900 mV, najlepiej jeśli ta wartość zostanie przekroczona. Jeśli ORP redox jest poniżej 850 mV należy zwiększyć stężenie Agro ECA do 3,5%.

Skuteczność właściwego stężenia Agro ECA zalecamy badać za pomocą miernika ORP Redox

Skuteczność właściwego stężenia Agro ECA zalecamy badać za pomocą miernika ORP Redox

Procedura zastosowania Agro ECA w ograniczaniu choroby raka bakteryjnego pomidorów

Procedura stosowania Agro ECA w ograniczaniu rozwoju bakteryjnych chorób pomidora

Zabiegi po procesie kuracji

Po 3 dniowej kuracji kwasem podchlorawym, zalecamy również w kolejnych kilku tygodniach zamgławiać lub opryskiwać rośliny (1 raz na tydzień) biostymulatorem AGRO ECA PROTECT (zarejestrowany do ekologicznej produkcji). Produkt ten również zawiera kwas podchlorawy. Zastosowany głównie po zabiegach pielęgnacyjnych bardzo skutecznie ogranicza rozprzestrzenianie się bakterii drogą powietrzną. Najskuteczniejszą metodą ograniczania kolejnych infekcji jest zamgławianie.

Kolejną ważną sprawą jest to, aby nie dopuszczać do przenoszenia bakterii podczas usuwania liści. Zalecamy aby je obrywać a nie obcinać. Wynika to stąd, że w zasadzie nie ma możliwości dopilnowania pracowników aby skutecznie i często dezynfekowali noże.

Następnie zalecamy co tydzień powtarzać 1 dniową kurację (4 cykle rano i 2 cykle wieczorem) używając 2,5% stężenia Agro ECA. Do czasu aż przestaną pojawiać się nowe objawy choroby.

Więcej informacji na temat produktu Agro ECA i Agro ECA PROTECT można znaleźć tutaj

Produkty można nabyć w firmie Agro Smart Lab i w firmie Royal Brinkman

Mirosław Maziarka

Agro Smart Lab

tel. 506 001 551

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Kwas podchlorawy w ochronie pomidorów przed chorobami bakteryjnymi i grzybowymi

Rak bakteryjny pomidorów wywoływany przez bakterię Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis jest najgroźniejszą chorobą bakteryjną pomidorów pod osłonami. Z poniższego filmu można dowiedzieć się jak w gospodarstwie szklarniowym w Pawonkowie, zarządzanym przez firmę Amplus, skutecznie wyeliminowano [...]

ICL Osmocote
HortiAdNetHortiAdNet