PODosłonami.pl
ToBRFV i wigor roślin pomidora przez cały rok – co robić, gdy dojdzie do infekcji?
Gdy większa liczba roślin pomidora wykazuje wyraźne objawy ToBRFV, a wzrost zwalnia, musimy zmienić normalną strategię uprawy, aby w jak największym stopniu wesprzeć zainfekowane rośliny. Ogrodnicy eksperymentują wdrażając środki, które pomogą roślinie w życiu z wirusem. Pojawiają się często stosowane metody postępowania.
Czytaj dalej...
Wykrywalność ToBRFV w roślinach pomidora (real time PCR), za firmą Bayer, publikacja Plant Patologhy
Teoria dystrybucji energii
Teoria głosi, że wirus zużywa energię roślinną do namnażania się i energia ta nie jest już przeznaczana na wzrost roślin czy owoców. Oznacza to, że dystrybucja energii jest inna niż przy normalnym wzroście i owocowaniu. Nie wiadomo, ile energii zużywa wirus. Na przykład, w przypadku pojedynczej infekcji wirusem mozaiki pepino niektórzy producenci zgłaszają 5-10% redukcję wzrostu roślin i produkcji owoców pomidora. Możliwe jest, że po początkowym silnym wzroście miana ToBRFV namnażanie wirusa staje się stabilne, a zużywana energia jest niższa.
Objawy na roślinach i owocach pomidora
Kolejna teoria dotyczy wierzchołka rośliny, który po zakażeniu otrzymuje mniej energii. Powodem są młode liście, będące miejscem, gdzie Tobamovirus intensywnie się namnaża i akumuluje. Podejrzewa się, że to jest powód zwężania się liścia i pocienienia jego końcówki. Niektórym odmianom pomidorów udaje się nadal rosnąć, ale w ekstremalnych sytuacjach czubek „spala się” i traci stożek wzrostu.
Zmniejszenie rozmiaru liścia ma również bezpośredni wpływ na powierzchnię fotosyntezy i tym samym ilości energii potrzebnej do produkcji i dorastania owoców. Liczba i wielkość owoców mogą ulec zmniejszeniu. Jeśli wirus zużywa 5% energii oznacza to, że 1 z 20 owoców nie zostanie wyprodukowany. W praktyce wydaje się to trochę mało. Niektórzy ogrodnicy usuwają 1 owoc z 5-6 na gronie. W bardziej dotkniętych rzędach liczba owoców na gronie może być mniejsza w porównaniu do rzędów, w których infekcja wirusowa jest mniej rozwinięta. Zmniejszenie liczby owoców w gronie i spowolnienie szybkości rozwoju choroby może utrzymać roślinę w ogólnie bardziej produktywnym stanie.
U niektórych odmian wielkość owoców może być mniejsza. Wynika to z mniejszej ilości energii. Wszystko zależy od tego, jak roślina rozprowadza dostępną energię.
Wybarwienie owoców może być prawidłowe, ale jeśli dostępna jest mniejsza ilość energii, niektóre procesy w komórkach mogą zwolnić, wtedy dojrzewanie nie będzie następowało tak szybko, jak zwykle.
Klimat i światło w szklarni
Ogrodnicy mają wiedzę jak dostosować światło do potrzeb. Redukcja zbyt intensywnego światła przez stosowanie kurtyn, czy malowanie dachu, zmniejsza stres jaki odczuwają rośliny. Tym samym korzystnie wpływa na uwodnienie górnych partii rośliny, zwiększa szanse na regenerację i zwiększenie liczby i powierzchni liści.
W przypadku nasadzeń jesiennych objawy mogą być poważniejsze.
Obserwowano stosunkowo silne objawy ToBRFV w uprawach posadzonych jesienią. O tej porze roku jest mniej dziennego światła słonecznego, zimowe dni są krótkie i wzrost roślin jest wspomagany sztucznym światłem. Wyjaśnieniem może być to, że sztuczne światło nie dostarcza wystarczającej ilości energii, aby zrównoważyć wzrost roślin i rozwój wirusa. Infekcja wtedy jest silniejsza.
Zakażenia latem (czerwiec) lub później
Z obserwacji ogrodników wynika, że późna infekcja, która rozwija się 4-6 miesięcy po sadzeniu, wydaje się postępować z relatywnie niewielkimi objawami. Dotyczy to infekcji czerwcowych, kiedy jest najwięcej światła i jest pełnia owocowania roślin.
Badania zdają się to potwierdzać, zobacz artykuł Anny Skelton: Wykrycie wirusa brunatnej wyboistości owoców pomidora zależy od infekcji na różnych etapach wzrostu i części rośliny, z której pobierane są próbki (link na końcu artykułu).
Grupa badawcza śledziła stężenie wirusa w uprawie pomidorów wiosną i zimą, infekując rośliny wcześnie (bezpośrednio po posadzeniu) i późno (9 tygodni później). Wczesne zakażenie powoduje bardzo szybki wzrost wirusa we wszystkich testowanych roślinach. Jednak, gdy rośliny były o 9 tygodni starsze i zostały zainfekowane, wirus wzrastał słabiej i nierównomiernie we wszystkich roślinach. Górna część rośliny wykazała najwyższe stężenie wirusa, środkowa i dolna niewielkie.
Dane te pokazują, że dolne liście najprawdopodobniej kontynuują fotosyntezę i dostarczają roślinie energii. Energia ta może nawet wystarczyć, aby utrzymać roślinę w normalnym kształcie i zapewnić wzrost do końca cyklu uprawy. Bilans energetyczny rośliny jest mniej zaburzony, a przy dużej ilości światła słonecznego i silnym plonie, co ma miejsce w czerwcu, roślina jest w stanie lepiej radzić sobie z wirusem.

Wykrywalność ToBRFV w roślinach pomidora (real time PCR), za firmą Bayer, publikacja Plant Patologhy; wykres pokazuje wartości Ct w roślinach zakażonych (linie pomarańczowe) i niezakażonej kontroli (linie niebieskie). Pojedyncze rośliny, które dały wynik odbiegający od większości zostały oznaczone a-c (wiosna/wczesna inokulacja), d-e (wiosna/późna inokulacja), f-h (zima/wczesna inokulacja); Skelton i in., 2023 (zobacz link do artykułu poniżej)
Pomarańczowe linie pokazują ilość wirusa. Im wyższa linia, tym więcej wirusa. Linie zaczynają się w lewym dolnym rogu każdego wykresu wokół Ct 40, następnie pomarańczowa linia idzie w górę, co oznacza, że wykryto więcej wirusa. Pomarańczowa linia kończy się na górze, przy wartości Ct10.
3 wykresy w pierwszej kolumnie pokazują uprawę wiosenną i infekcję w młodym stadium rośliny. Wirus szybko się rozmnaża, co pokazuje niemal pionowa pomarańczowa linia.
Druga kolumna z 3 wykresami pokazuje uprawę wiosenną, którą zainfekowano 9 tygodni po posadzeniu. Wirus rozwija się, ale później i nie we wszystkich roślinach.
W trzeciej kolumnie przedstawiono uprawę zimową z wczesną infekcją. Wzrost wirusa jest mniej więcej podobny jak w uprawie wiosennej w kolumnie 1.
Ostatnia kolumna pokazuje uprawę zimową zainfekowaną 9 tygodni po posadzeniu. Niektóre rośliny zostały skutecznie zainfekowane, inne nie. Również moment wzrostu ilości wirusa jest różny dla badanych roślin.
Przyjmując, że różnica między wczesną i późną infekcją jest rzeczywiście tak wyraźna, dochodzimy do wniosku, że zapobieganie wczesnym infekcjom jest bardzo ważne. Jeśli unikniemy wczesnej lub ponownej infekcji, opóźnimy ją do 9 tygodni po posadzeniu, czy dłużej, rozwój wirusa przebiegnie znacznie wolniej.
Rozpoczęcie uprawy w czystej, zdezynfekowanej szklarni i zapobieganie rozprzestrzenianiu się infekcji, może mieć kluczowe znaczenie w utrzymaniu wzrostu roślin do końca cyklu wegetacyjnego.
Artykuł:
Wykrycie wirusa brunatnej wyboistości owoców pomidora zależy od infekcji na różnych etapach wzrostu i próbek pobranych z różnych części rośliny
Anna Szelton , Jeroma van Gemerta , Aimee Fowkes , Leanne Frew , Alraissa , Rachel Hodgson , Jessika Cressey , Ruuda Barnhoorna , Roya MacArthura , Ineke Stijger , Martina Verbeeka …Zobacz wszystkich autorów
Pierwsza publikacja: 19 czerwca 2023 r.

Co nowego w firmie Maryniaczyk? System automatycznego transportu i rozładunku oraz nowe logo!
Z radością informujemy, że nasza firma przeszła znaczącą zmianę – odświeżyliśmy nasze logo, aby lepiej oddawało naszą nowoczesną wizję i dynamiczny rozwój!



1 komentarz do “ToBRFV i wigor roślin pomidora przez cały rok – co robić, gdy dojdzie do infekcji?”