ToBRFV - procedury produkcji nasion i testowania nasion pod kątem obecności wirusa

PODosłonami.pl

ToBRFV wciąż jest traktowany poważnie – testowanie nasion

Mimo, że ToBRFV nie jest już organizmem kwarantannowym nadal nasiona poddawane są testom. Wirus brunatnej wyboistości pomidora (ToBRFV) nie jest już klasyfikowany jako organizm kwarantannowy w Unii Europejskiej. Mimo to, nasiona pomidorów nadal są testowane pod kątem obecności ToBRFV w taki sam sposób, jak wcześniej i mogą być sprzedawane tylko wtedy, jeśli testy potwierdzą brak wirusa. Młode rośliny pochodzące od producentów rozsady są dodatkowo sprawdzane przez krajowe organizacje ochrony roślin przed przekazaniem ich producentom.

Czytaj dalej...
pomidory, Bayer

(fot. Bayer)

Poniżej opisano kroki oraz dodatkowe kontrole zdrowotne, które Bayer przeprowadza, aby dostarczyć zdrowe nasiona na rynek.

Kontrole bezpieczeństwa w firmach nasiennych

Każda firma musi przestrzegać lokalnych przepisów fitosanitarnych. Wymagania poszczególnych krajów zapewniają poziom bezpieczeństwa, jaki dany kraj chce osiągnąć. Poza tymi oficjalnymi zasadami, firmy nasienne stosują także wewnętrzne standardy.

„Wewnętrzne standardy są zazwyczaj surowsze niż przepisy państwowe, ponieważ tego oczekują klienci. Firmy same dążą do wyższej jakości produktu” – mówi Harmen Hummelen z firmy Bayer.

System zarządzania jakością

Jest to zestaw procedur opisujących każdy etap produkcji nasion. Ważną jego częścią jest proces ciągłego doskonalenia. Oznacza to, że w przypadku wykrycia niezgodności, analizuje się je i wdraża ulepszenia. Utrzymanie takiego systemu wymaga dużego nakładu pracy, ale skutkuje bardzo wysokim standardem jakości, co przekłada się na lepsze bezpieczeństwo zdrowotne nasion.

Kontrole w trakcie produkcji nasion

Nasiona są produkowane w rygorystycznie higienicznych warunkach. Proces ten zaczyna się od nasion rodzicielskich, które pochodzą z określonego źródła i są testowane przed rozpoczęciem produkcji nasion hybrydowych. W czasie wzrostu uprawy, rośliny rodzicielskie (żeńskie i męskie) są co tydzień oceniane pod kątem zdrowotnym przez ekspertów. Poza rutynowymi testami materiału roślinnego, diagnozuje się także każdą podejrzaną roślinę.

„W ten sposób zdrowie roślin rodzicielskich jest nieustannie monitorowane, aby mieć pewność, że owoce i nasiona, które powstaną, również będą zdrowe” – wyjaśnia Harmen Hummelen.

Mycie nasion

Po zbiorze pomidorów nasiona są oddzielane od owoców, a następnie czyszczone i myte. Mycie nasion to dodatkowe zabezpieczenie zdrowotne.

Pakowanie nasion

„Czyszczenie i przygotowywanie suchych nasion odbywa się dopiero po zakończeniu testów zdrowotnych. Dzięki temu maszyny i budynki, w których przetwarzane są nasiona, pozostają czyste. Ostatnim krokiem jest pakowanie nasion do worków lub puszek i ich szczelne zamknięcie.”

Kontrole zdrowotne nasion

Ostateczne badanie pod kątem obecności ToBRFV przeprowadzane jest w laboratorium. Test ten wykonywany jest przez państwowe organy lub pod ich nadzorem. Metoda badawcza jest standardowa i zatwierdzona przez NPPO danego kraju. Często stosowana jest metoda opracowana przez Międzynarodową Federację Nasion, dostępna publicznie.

Różne metody testowania w różnych krajach

W Europie wszystkie nasiona produkowane i importowane do UE są badane na obecność ToBRFV zgodnie z ustandaryzowanymi metodami. Każdy kraj samodzielnie odpowiada za zapewnienie zdrowia roślin i nasion, dlatego stosowane metody i progi mogą się różnić. Jedną z najczęściej wykorzystywanych technik wykrywania ToBRFV jest metoda PCR, która wykrywa DNA wirusa. Ilość DNA wyrażana jest w postaci wartości CT, a jej dopuszczalny poziom może się różnić w zależności od kraju.

Transport nasion

Dopóki nasiona znajdują się w oryginalnym, zamkniętym opakowaniu ich bezpieczeństwo zdrowotne jest zagwarantowane. Jednak po otwarciu worków kontakt z powietrzem i dotykiem człowieka może prowadzić do zakażeń. Osoby przy wysiewie nasion powinny zdawać sobie sprawę, że higiena jest kluczowa od momentu otwarcia opakowania.

„Do zakażeń krzyżowych może dojść, gdy nasiona różnej jakości, różnych gatunków i pochodzenia są przetwarzane na tej samej powierzchni lub przy użyciu tej samej linii siewnej” – mówi Harmen Hummelen.

Dokumenty potwierdzające bezpieczeństwo nasion

„Każda partia nasion powinna posiadać świadectwo fitosanitarne lub paszport rośliny. Potwierdza to, że nasiona zostały oficjalnie zarejestrowane, kraj ich pochodzenia jest znany, a badania zdrowotne przeprowadzono zgodnie z obowiązującymi przepisami. Brak takich dokumentów może oznaczać, że nasiona są produkowane lokalnie, bez oficjalnych testów. Mogą to być lokalne odmiany lub tanie nasiona, które stanowią ryzyko dla innych roślin w tej samej plantacji.”

Wszystkie opisane powyżej kroki wspierają dostarczanie zdrowych nasion producentom niezależnie od tego, czy dotyczą chorób kwarantannowych, czy nie. Firma taka jak Bayer produkuje nasiona w oparciu o kompletny system zarządzania jakością, który obejmuje każdy etap. Dzięki temu plantatorzy otrzymują zdrowe nasiona, a produkcja żywności pozostaje bezpieczna.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

HortiNet_wyszukiwarka
HortiAdNetHortiAdNet