Aminokwasy Agro-Sorb - stosowanie w uprawie papryki pod osłonami, Grabowa

PODosłonami.pl

Uprawa papryki w Grabowej – stosowanie aminokwasów i nawozów biostymulujących

Papryka, znana ze swoich żywych kolorów i zachwycających smaków, jest podstawą kuchni
na całym świecie. Podczas gdy wielu kojarzy uprawę papryki z otwartymi polami i słonecznym klimatem, papryka uprawiana w tunelach to gros produkcji krajowej. Zapewnienie właściwego rozwoju roślinom papryki i biostymulacja aminokwasami Agro-Sorb od początku uprawy, aż do jej zakończenia, zapewnia zdrowotność roślin, zwiększenie plonu i wysoką jakość owoców przez cały sezon.

Czytaj dalej...

Trudny sezon w uprawie papryki

Jedną z najważniejszych zalet uprawy papryki w tunelach jest możliwość wydłużenia sezonu wegetacyjnego. W przeciwieństwie do tradycyjnej uprawy na zewnątrz, tunele zapewniają kontrolowane środowisko, które chroni paprykę przed niekorzystnymi warunkami pogodowymi. Oznacza to, że producenci mogą produkować paprykę przez cały rok, zapewniając stałą podaż owoców, aby sprostać wymaganiom rynku. Jednak jak zauważył producent papryki Marcin Bednarek, ten rok był trudny. Długa, zimna wiosna, która nie obfitowała w optymalną ilość promieniowania słonecznego, a następnie wysokie temperatury w czasie lata potęgowały stres dla roślin. Niska temperatura otoczenia oraz gruntu podczas sadzenia roślin na miejsce stałe potęgowała problemy z rozwojem systemu korzeniowego i pobieraniem składników pokarmowych z roztworu glebowego. Natomiast wysokie temperatury latem mogą prowadzić do zakłóceń w pobieraniu i transporcie wapnia do owoców, co w konsekwencji może prowadzi do powstawania suchej zgnilizny wierzchołków owoców.

Aminokwasy i nawozy biostymulujące już od etapu produkcji rozsady papryki

Aby zapobiegać i ograniczać reakcję stresową roślin Marcin Bednarek stosuje w swoim gospodarstwie aminokwasy Agro-Sorb oraz nawozy biostymulujące L-Amino+. Jak podkreśla producent bardzo ważne jest, aby zacząć stymulować rośliny już na etapie produkcji rozsady, gdzie Agro-Sorb Radiculum podawany jest w stężeniu 0,6% razem z nawozami poprzez belkę zraszającą. Dodatkowo prowadzone są również zabiegi dolistne Agro-Sorb Folium, w stężeniu 0,6-1%, aby wspomagać rozwój tkanki liściowej i niwelować stresy. Zaraz po posadzeniu rośliny są nawożone razem z pożywką produktem Agro-Sorb Radiculum w ilości 1 litr na 240 m2 raz w tygodniu, podawanym poprzez systemy nawodnieniowe. Agro-Sorb Radiculum możemy dodawać do zbiorników na stężoną pożywkę lub dolewać bezpośrednio do zbiornika mieszalnika w czasie dozowania pożywki. Agro-Sorb Folium stosowany jest w sposób ciągły od rozpoczęcia produkcji poprzez opryskiwanie roślin. Stężenie jakie możemy stosować to od 0,6-1%. Co warto podkreślić, Agro-Sorb Folium podwyższa skuteczność ŚOR oraz nawożenia mikro- i makroelementami, pozwalając obniżyć maksymalne dawki przy takiej samej skuteczności zabiegu. Jak podkreśla Marcin Bednarek, ważna jest stymulacja roślin od początku uprawy. Możemy ją zakończyć tak naprawdę 3-4 tygodnie przed zakończeniem uprawy i jej likwidacją. Dodatkowo stosując nawozy biostymulujące np. L-Amino+Ca poprzez systemy nawodnieniowe lub zabiegi dolistne zabezpieczamy rośliny podwójnie przed wystąpieniem niedoborów wapnia. L-Amino+Ca wpływa pozytywnie na jakość owoców, pogrubiając ścianki owoców papryki i zwiększa jej zdolność przechowalniczą, wpływa dodatkowo na zawartość cukru w owocach. Stosując naprzemiennie L-Amino+Ca oraz L-Amino+K wpływamy również na wybarwienie owoców oraz gospodarkę wodną rośliny. Jest to o tyle ważne, że w czasie nadmiernych upałów rośliny nie odczuwają w takim stopniu stresu temperatury i niedoboru wody. Zastosowanie
L-Amino+Mg oraz L-Amino+B w czasie wzrostu wpływa pozytywnie na zawartość chlorofilu w liściach oraz sprawność fotosyntetyczną rośliny, natomiast L-Amino+B wpływa na właściwe zapylenie i zapłodnienie kwiatów oraz podziały komórkowe.

Biologiczna ochrona roślin

Jak wspomina Marcin Bednarek w Jego obiektach stosowana jest biologiczna ochrona przed przędziorkami i wciornastkami. Preparaty Agro-Sorb są w pełni bezpieczne dla organizmów pożytecznych i możemy je również łączyć wykorzystując preparaty biologiczne w ochronie przed chorobami roślin. Cytując pana Marcina „Tylko najlepsi przetrwają w ciężkich czasach”. Aminokwasy Agro-Sorb i seria L-Amino+ mogą w tym pomóc!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zdrowe pomidory dojrzewające na krzakach w uprawie gruntowej. Brak objawów chorób takich jak szara pleśń w pomidorach powodowana przez Botrytis cinerea. Regularna ochrona warzyw szklarniowych fungicydem Sketch 62,5 WG (substancje aktywne: cyprodynil i fludioksonil) zapewnia skuteczne zwalczanie szarej pleśni i innych chorób.

Zdrowotność warzyw i owoców pod osłonami – wyzwania i skuteczne rozwiązania

Produkcja ogrodnicza pod osłonami coraz częściej przyciąga uwagę profesjonalnych plantatorów. Dzięki takim rozwiązaniom można wydłużyć sezon wegetacyjny, chronić rośliny przed niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi i uzyskiwać wysoki plon. Niestety, wysoka wilgotność, podwyższona temperatura i bliskie zagęszczenie [...]

HortiNet_wyszukiwarka
HortiAdNetHortiAdNet