PODosłonami.pl
Wspomaganie ochrony i kondycji warzyw
Naturalne rozwiązania, takie jak nawozy i biostymulatory, przyczyniają się do poprawy odporności roślin na choroby i szkodniki. Mikroelementy zawarte w nowoczesnych produktach nawozowych mają też wpływ na jakość przyszłych plonów. Do składników o dobroczynnym oddziaływaniu na warzywa należą miedź i krzem. Co trzeba o nich wiedzieć i jak je stosować?
Czytaj dalej...W uprawie tunelowej warzyw, takich jak ogórek czy papryka, istotną kwestią jest zapobieganie chorobom grzybowym oraz wirusowym, a także dostarczanie roślinom mikroelementów, które poprawią jakość plonu. Szukając rozwiązań do tego celu, warto poznać rekomendacje doradców i wybrać produkty, które sprawdzają się w praktyce i przynoszą potwierdzone korzyści.
Miedź ogranicza groźne choroby
W uprawie ogórków do największych zagrożeń należą czarna zgnilizna zawiązków i pędów dyniowatych (Didymella bryoniae) oraz mączniak rzekomy dyniowatych czy kanciasta plamistość liści ogórka. System korzeniowy tych roślin mogą atakować fuzariozy i fytoftoroza. Natomiast w uprawach papryki problemy sprawiają m.in. z uwiądy roślin, powodowanym przez różnego rodzaju choroby odglebowe, fuzariozę lub fytoftorozę. Niestety choroby te ma tendencję do nawracania, nawet jeżeli na plantacji zostanie wykonana dezynfekcja gleby.
W takich sytuacjach można uzupełnić ochronę fungicydową, stosując nawóz z miedzią, którego zadaniem jest ograniczanie zarówno chorób grzybowych, jak i bakteryjnych.
– W ostatnich latach w sprzedaży pojawiło się wiele produktów miedziowych. CUPERDEM zawiera organiczną miedź „systemiczną”, którą można stosować zarówno dolistnie, jak i poprzez fertygację. Wprowadziliśmy go na rynek ponad trzy lata temu i wiemy, że sprawdził się u wielu producentów. Wyróżnia się bardzo dobrym skompleksowaniem miedzi kwasem heptaglukonowym, dzięki czemu jest ona w 100% pobierana przez rośliny – mówi Krystian Kieszek z firmy Amagro. – Bardzo ważne jest regularne stosowanie tego produktu, a dawki są zależne od częstotliwości wykonywania zabiegów. CUPERDEM bardzo dobrze miesza się z fungicydami i z nawozami dolistnymi, więc może być używany łącznie z nimi.
W przypadku wystąpienia chorób lub w celu zabezpieczenia roślin przed potencjalnym zagrożeniem zalecane jest wykonanie aplikacji dolistnej. Stosuje się wówczas CUPERDEM w dawce 1,5-2 l/ha, na 800-1 000 l wody.
Drugą możliwością jest podawanie nawozu miedziowego poprzez fertygację.
– Działając systematycznie, możemy stosować CUPERDEM w systemach nawodnieniowych przez cały okres produkcji. Dawka wynosi 2-3 l na 1 000 l stukrotnie stężonej pożywki, wlewanej do zbiornika B – rekomenduje Radosław Łaźny, doradca agronomiczny. – Dzięki temu miedź cały czas krąży w systemach nawodnieniowych, obmywa system korzeniowy i długofalowo zabezpiecza rośliny.
Przeciwwskazaniem do aplikowania produktu z miedzią poprzez system nawadniający jest wcześniejsze zaszczepienie gleby pożytecznymi bakteriami lub grzybami. Działanie miedzi ogranicza rozwój tych organizmów, a nawet może doprowadzić do ich wyniszczenia.
Sposób na jakość warzyw
Ważnym składnikiem w uprawie warzyw, m.in. ogórka, papryki i pomidorów, jest również krzem. Wpływa on pozytywnie na pobieranie składników pokarmowych przez rośliny, a także zwiększa ich tolerancję na stresy – niskie temperatury, upały, suszę, wiatr czy zasolenie. Ponadto krzem znacząco poprawia parametry jakościowe plonów i wydłuża ich trwałość pozbiorczą.
– W ofercie Amagro plantatorzy warzyw znajdą biostymulator ECKOSIL, który zawiera kwas ortokrzemowy, czyli najlepiej przyswajaną przez rośliny formę krzemu – wskazuje Krystian Kieszek.
Kolejną właściwością produktu krzemowego jest zwiększanie tolerancji roślin i utrudnianie żerowania szkodników, takich jak przędziorki, wciornastki lub owady, które mają aparat ssąco-kłujący, czyli np. mszyc.
– Krzem wysyca tkanki, sprawia, że są sztywniejsze. Po zastosowaniu ECKOSIL-u tkanka liściowa staje się nieprzyjazna dla szkodników – wyjaśnia doradca. Ma to duże znaczenie także w ochronie przed patogenami chorobotwórczymi, ponieważ mszyce i wciornastki są wektorami m.in. chorób wirusowych.
Aby osiągnąć korzystne efekty, należy regularnie aplikować ECKOSIL przez cały okres wzrostu i rozwoju roślin, np. jako dodatek do każdego zabiegu. Optymalne działanie ma częste stosowanie mniejszych dawek, czyli 100-300 ml/ha w zabiegu dolistnym. Jeżeli aplikacja jest wykonywana rzadziej, można zwiększyć dawkę do 0,5 l/ha.
Wyróżnikiem biostymulatora ECKOSIL jest niskie pH, dzięki czemu jest on bardzo dobrze mieszalny zarówno z fungicydami, jak i z produktami wapniowymi.
W portfolio Amagro dostępny jest też nawóz wapniowy CA SPRINT, który zawiera wapń skompleksowany kwasem lignosulfonowym. To sprawia, że nawóz jest bardzo szybko przyswajany przez rośliny. CA SPRINT można aplikować poprzez fertygację (10 l/ha), jak również przez zabiegi dolistne (5 l/ha). W zależności od profilu produkcji oraz potrzeb uprawianych roślin takie nawożenie należy powtarzać co 7-14 dni.
5 wskazówek dotyczących uprawy z wykorzystaniem lamp LED
Lampy LED są stosowane w szklarniach na coraz większą skalę – zarówno w przypadku uprawy warzyw, jak i kwiatów. Mimo iż udowodniono, że wiele upraw dobrze rośnie pod oświetleniem składającym się w 100% z lamp [...]