PODosłonami.pl
Zdrowe rośliny, bez pozostałości środków chemicznych (kwas podchlorawy w profilaktyce chorób roślin)
W związku z coraz mniejszą liczbą dostępnych środków ochrony roślin, uodparnianiem się patogenów na fungicydy oraz coraz większą presją na ograniczanie pestycydów, poszukuje się alternatywnych rozwiązań w ograniczaniu infekcji chorobowych. Ciekawym rozwiązaniem jest zastosowanie ECA (Elektro-Chemicznie Aktywowana woda). Substancją aktywną tego środka jest kwas podchlorawy, który ma działanie bakterio-, grzybo- i wirusobójcze.
Czytaj dalej...Kwas podchlorawy – biodegradowalny i skuteczny
Ciekawostką jest to, że kwas podchlorawy jest wytwarzany naturalnie przez białe ciałka krwi ludzi i zwierząt, jest ważnym składnikiem systemu immunologicznego człowieka. Poza organizmem kwas podchlorawy wytwarzany jest w 100% z naturalnych składników i jest w 100% biodegradowalny. Chloris i AGRO ECA są polskimi produktami, które zawierają ultraczysty, ustabilizowany kwas podchlorawy. Badania wykonane w ramach projektu „Zdrowa Żywność” – prowadzonego przez konsorcjum Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie wspólnie z firmą BIO ACTIW (producenta środka biobójczego: Chloris/AGRO ECA) wykazały dużą skuteczność w ograniczaniu infekcji chorobowych i bakteryjnych.
Kwas podchlorawy w praktyce ogrodniczej
W załączonym filmie można natomiast dowiedzieć się jak w praktyce wykorzystuje się ECA w ochronie warzyw i roślin ozdobnych wspólnie z biologiczną ochroną (stosowaniem pożytecznych mikroorganizmów). Krzysztof Kowalski, który posiada dwa centra ogrodnicze, szkółkę oraz prowadzi grupę „Ochrona biologiczna” na FB od dwóch lat testował produkt Chloris/AGRO ECA w kombinacji z ochroną biologiczną. Te środki stosuje w okresie krytycznym – w czasie infekcji lub zaraz po wystąpieniu pierwszych objawów chorób. Następnie stosuje „biologię” – zaszczepia rośliny pożytecznymi mikroorganizmami . W tym ostatnim przypadku zastosował w ubiegłym roku jako pierwszy w Polsce ciekawe rozwiązanie. Połączył oprysk pożytecznymi mikroorganizmami ze zmielonym zeolitem (ZeoSand Krzem). Bardzo duży wpływ na zmniejszenie skuteczności i czasu działania pożytecznych mikroorganizmów i ich metabolitów ma bowiem promieniowanie słoneczne. UV bardzo szybko ogranicza liczbę pożytecznych mikroorganizmów i przez to zmniejsza skuteczność takiej metody. Dzięki połączeniu mikroorganizmów z zeolitem Krzysztofowi udało się znacznie zwiększyć efektywność ochrony biologicznej i wydłużyć jej działanie.
W jaki sposób się to odbywa można dowiedzieć się z filmu – zapraszamy do obejrzenia materiału.

Moduł e-Gro – zoptymalizowane planowanie uprawy, lepsze prognozy i raporty
Nowy sezon uprawowy firma Grodan rozpoczęła od wprowadzenia nowej wersji oprogramowania e-Gro. W wyniku rozmów z najlepszymi producentami na całym świecie i w efekcie ciągłych testów skupiono się na optymalizacjach w module produkcji i module [...]