PODosłonami.pl

Cultilene2020_lipiec
Agro-Sorb 2020
Yara od 11 01 2019

Inauguracja borówkowego sezonu

1 lipca obchodzony jest Dzień Polskiej Borówki. To symboliczny początek borówkowego sezonu w naszym kraju. Borówki z polskich plantacji będą dostępne tylko przez 3 miesiące. Cieszmy się nimi i wartościami, na jakich plantatorzy tego owocu opierają swój sukces. Inauguracji sezonu towarzyszyły podziękowania dla pracy przy zbiorach oraz całorocznej pielęgnacji krzewów, podkreślano także walory tych smacznych i zdrowych owoców.

W lipcu rozpoczynają się zbiory polskich borówek

W lipcu rozpoczynają się zbiory polskich borówek

Pierwsza degustacja owoców

W ostatnich latach sezon otwierało spotkanie plantatorów z konsumentami oraz prezentacje owoców i przetworów, które gromadziły licznych miłośników owoców jagodowych. W tym roku, ze względu na utrzymujące się zagrożenie koronawirusem rozpoczęcie zbiorów krajowych borówek obchodzone było kameralnie. Podczas rodzinnej uroczystości tradycyjnego otwarcia sezonu poprzez pierwszą degustację owoców przez najmłodszego członka borówkowej społeczności dokonał 11-miesięczny Mikołaj Wichłacz z Dobrzan (woj. zachodniopomorskie). Rodzice Mikołaja, Dominika i Marek Wichłacz prowadzą ponad 10-hektarową plantację. Uważają, że za sukcesem borówki stoją ludzie, którzy zbierają owoce latem i dbają o krzewy przez cały rok. Według nich należą im się ogromne podziękowania i szacunek za trud tej pracy oraz zaangażowanie.

– Mówiąc o szacunku dla pracy przy zbiorach, budujemy również świadomość dziewięciu miesięcy ciężkiej pracy poprzedzającej zbiór. Dzień Polskiej Borówki to święto z akcentem na integrację i promocję polskich plantacji i miejsc produkcji. Naszym branżowym celem jest edukacja konsumentów i rozwój rynku. Chcemy by konsumenci, zwłaszcza młodzież, wiedzieli, że borówka jest uprawiana w Polsce i jest hitem naszego eksportu, gdyż ma wyjątkowe walory smakowe. W Polsce mamy bardzo dobry klimat do uprawy owoców jagodowych – mówił Witold Boguta, Prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw.

 

Konferencja prasowa

Z okazji rozpoczęcia sezonu zbiorów borówki 1 lipca w Narodowym Instytucie Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie odbyła się wspólna konferencja prasowa Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw. W spotkaniu wzięli udział przedstawicie organizacji branżowych i plantatorzy dziesięciu gatunków owoców jagodowych, którzy współpracują w ramach kampanii „Czas na polskie superowoce!”. Projekt integruje producentów truskawek, malin, borówki, porzeczki czerwonej i czarnej, jagody kamczackiej, agrestu, jeżyny, aronii oraz mini kiwi. Podczas spotkania promowano współpracę, ideę jagodowej sztafety i walory codziennej konsumpcji.

– 1 lipca obchodzony jest początek sezonu zbiorów polskich borówek. Owoce te są coraz bardziej popularne i lubiane przez konsumentów. Jest to bardzo pozytywny trend, gdyż borówki mają nadzwyczajne walory smakowe i zdrowotne, zawierają m.in. antyoksydanty chroniące przez nowotworami. Ten rok jest trudny dla producentów owoców ze względów pogodowych, jak i z powodu epidemii koronawirusa. Mimo tych przeciwności, borówki będą dostępne na rynku, a ich cena prawdopodobnie będzie na poziomie zbliżonym do ubiegłego roku – poinformował Ireneusz Komorowski, Prezes Stowarzyszenia Plantatorów Borówki Amerykańskiej.

Ulubiony owoc dietetyków

Borówka przoduje w rankingach najzdrowszych owoców na świecie. Jak wykazał przedsezonowy plebiscyt, zorganizowany przez największy branżowy portal Dietetycy.org.pl, to także ulubiony superowoc dietetyków. – Borówki słusznie zapracowały na miano superowocu. Są nieocenione w zapobieganiu czynnikom ryzyka chorób cywilizacyjnych. Miażdżycy, cukrzycy, otyłości czy zespołowi metabolicznemu. Spowalniają procesy starzenia komórek, w tym mózgowych, działają przeciwwolnorodnikowo i ochronnie na struktury DNA. Do tego są produktem niskoenergetycznym o wysokiej gęstości odżywczej, bogatym w aktywne związki roślinne o działaniu prozdrowotnym – mówiła dr Justyna Bylinowska, dietetyk, redaktor naczelna portalu Dietetycy.org.pl. – To co jednak najważniejsze są wyśmienite w smaku, doskonałe jako owoc świeży, mrożony, liofilizowany, a także w postaci soków, dżemów i przecierów. Ich wartości smakowe doceniają zarówno dzieci, dorośli, jak i osoby starsze. Ich walory wykorzystują często szefowie kuchni. Wybierając borówki cieszmy się ich sezonową dostępnością i wspierajmy lokalnych plantatorów – dodała specjalistka.

71% Polaków je borówki latem

Popularność borówki systematycznie wzrasta. Według sondażu firmy Kantar, realizowanego w ramach „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców” w sezonie 2019 aż 71% Polaków jadło borówki, z tego 3% osób jadło te owoce codziennie lub prawie codziennie, a 20% kilka razy w tygodniu. Kolejne 38% badanych spożywało borówki co najmniej raz w tygodniu, a 59% deklarowało zakupy 2-3 razy w miesiącu. Przez najbliższe trzy miesiące będzie trwał sezon na polskie borówki. Każdy konsument będzie mógł sięgnąć po te niezwykle wartościowe i smaczne owoce. Warto zadbać o zdrowie i spożywać je codziennie.

 

 

Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw

 

Lavandula angustifolia Aromatico Early Blue_AC

Lawenda wąskolistna – odmiany (część I)

Lawenda wąskolistna (Lavandula angustifolia) jest w Europie bodaj najpopularniejszą byliną. Wskazują na to wyniki sprzedaży, które potwierdzają niezmienne zainteresowanie tym produktem, łączącym cechy rośliny ozdobnej i zielarskiej, a ponadto przyjaznej dla pszczół i kojarzącej się [...]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

ZtZ 2020
HortiAdNet