PODosłonami.pl

Cultilene2020_lipiec
Agro-Sorb 2020
Yara od 11 01 2019

Głąbiki krakowskie (cz. 2) – Uprawa

W pierwszej części artykułu omówiłem pochodzenie i właściwości odżywcze sałaty łodygowej. Teraz czas na omówienie uprawy tego warzywa, zwanego również głąbikami krakowskimi.

Głąbiki krakowskie przed wybiciem w pędy kwiatostanowe (fot. P. Bucki)

Głąbiki krakowskie przed wybiciem w pędy kwiatostanowe (fot. P. Bucki)

Produkcja rozsady głąbików krakowskich

Sałatę szparagową można uprawiać z siewu wprost na miejsce stałe uprawy lecz bardziej precyzyjna jest uprawa z rozsady, którą przygotowuje się w ten sam sposób jak rozsadę pozostałych gatunków sałat. Nasiona dobrze jest wysiać do skrzynek plastikowych i po osiągnięciu przez rośliny właściwej fazy (ukazanie się pierwszych liści właściwych) przepikować do wielodoniczek polipropylenowych ’96’. W przypadku nasion otoczkowanych siew powinien być przeprowadzony bezpośrednio do multipalet.

Rozsada głąbików krakowskich w multipaletach (fot. P. Bucki)

Rozsada głąbików krakowskich w multipaletach (fot. P. Bucki)

Wymagania klimatyczne i nawożenie

Termin uprawy tego gatunku silnie determinują jego wymagania pod względem środowiska. Optymalna rozstawa roślin dla sałaty łodygowej wynosi 40 x 25 cm. Najlepiej jest ją uprawiać na jesień lub na wiosnę, gdyż wyróżnia się małymi wymaganiami cieplnymi. Jest wrażliwa na suszę i niską wilgotność powietrza, gdyż są to warunki sprzyjające szybkiemu drewnieniu łodyg co jest zjawiskiem niekorzystnym. Lubi okresy chłodnej, wilgotnej pogody – wówczas pędy mają lepszą konsystencję, nie łykowacieją i są delikatniejsze. W takich warunkach okres od siewu do zbioru wynosi 10-14 tygodni. Optymalna temperatura dla wzrostu i dobrego plonowania wynosi 18-22°C.

Sałata łodygowa ma mniejsze wymagania glebowe niż sałata masłowa, podobne jak sałata rzymska. Na 1 metr kwadratowy poleca się (oprócz obornika) dać ok. 20 g saletrzaku przed siewem lub sadzeniem i ok. 10 g saletry amonowej pogłównie. Fosfor (superfosfat) w ilości 30-40 g/m2, a potas w formie soli potasowej lub siarczanu potasowego (30g/m2) należy podać przed siewem lub sadzeniem rozsady.

Zbiór

Zbiór należy przeprowadzić najlepiej przed rozwinięciem się pąków kwiatowych i gdy łodyga osiągnęła średnicę ok. 3-4 cm. Jest warzywem nietrwałym. Można ją przechowywać do 2 tygodni w temperaturze 1-5°C. Po zbiorze zaleca się ją szybko schłodzić.

Drogę owoców z plantacji na talerz zaprezentował Mikołaj Rey

Superowoce – z plantacji na talerze

W ramach kampanii „Czas na polskie superowoce!” realizowanej przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw we współpracy ze stowarzyszeniami branżowymi pod koniec czerwca zorganizowano kulinarne pokazy z wykorzystaniem polskich owoców jagodowych – truskawek, malin [...]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

ZtZ 2020
HortiAdNet