PODosłonami.pl

Cultilene2020_lipiec
Agro-Sorb 2020
Yara od 11 01 2019

#HascapChallenge, czyli jak przekonać konsumentów do jagody kamczackiej

Mamy za sobą pierwszy etap ogólnopolskiej kampanii „Czerwiec na plantacjach jagody kamczackiej”, która służy popularyzacji owoców tej rośliny – suchodrzewu (Lonicera caerulea var. kamtschatica). W miniony weekend – sobotę i niedzielę, 13. i 14.06. 2020 r. – otworzyło swe podwoje 11 (z dwudziestu siedmiu biorących udział w przedsięwzięciu) gospodarstw, w których na towarową skalę produkowane są jagody kamczackie. Konsumenci, zaproszeni m.in. za pośrednictwem mediów społecznościowych i akcji #Hascap Challenge, mieli okazję zapoznać się z wciąż mało u nas znanymi krzewami tego suchodrzewu i zebrać z nich – własnoręcznie – owoce, które pojawiają się wcześnie na rynku krajowych owoców sezonowych, są bardzo zdrowe i u współczesnych odmian smaczne. Jedną z firm, która bierze udział w tegorocznej kampanii, jest rodzinna spółka Plantin z Krakowa, prowadząca 11-hektarowe plantacje w Muniakowicach k. Słomnik oraz rozmnażająca in vitro jagody kamczackie, oprócz borówki wysokiej i innych roślin sadowniczych, a także ozdobnych.

Atrakcyjne, liczne (i smaczne) owoce jagody kamczackiej - jednej z kanadyjskich odmian; 14 czerwca na plantacji w Muniakowicach, fot. A. Cecot

Atrakcyjne, liczne (i smaczne) owoce jagody kamczackiej - jednej z kanadyjskich odmian; 14 czerwca na plantacji w Muniakowicach, fot. A. Cecot

W Muniakowicach – wiele odmian, przetwory i rośliny do sadzenia

Jak poinformowali gospodarze Dni Otwartych na plantacji przedsiębiorstwa Plantin – Justyna Kusibab-Mruk oraz Wojciech Mruk – jej największa część została założona w 2017 r. i obecnie trwa tu drugi sezon owocowania kilkunastu odmian – kanadyjskich i rosyjskich. Pierwsze nasadzenia produkcyjne (które znajdują się na trzech nieodległych polach) mają jednak 5 lat. To mniej więcej średnia „wieku” większości polskich plantacji jagody kamczackiej.

Nasz kraj stał się największym europejskim producentem owoców tej rośliny, która dopiero zyskuje popularność – między innymi dzięki kampaniom promocyjnym, mającym przede wszystkim charakter edukacyjny. Przekonują one do walorów jagody kamczackiej (po angielsku hascap) – w tym przełamują stereotyp, który każe kojarzyć te owoce z kwaśnym smakiem, występującym u starszych odmian  Lonicera caerulea var. kamtschatica.

Działania popularyzatorskie i powiększanie towarowych nasadzeń nasiliły się, odkąd weszło w życie Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) 2018/1991 z dnia 13 grudnia 2018 r., na mocy Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283). Zgodnie z tym aktem prawnym owoce jagody kamczackiej (Lonicera caerulea L.) zostały wpisane na listę tradycyjnej żywności w Unii Europejskiej, co umożliwiło legalne wprowadzanie ich do obrotu na terenie Wspólnoty.

Nie tylko pobudziło to produkcję owoców deserowych tej rośliny, lecz także przetworów, których różne rodzaje zaproponował Plantin – 13 i 14 czerwca można było skosztować nie tylko świeżych jagód, ale również liofilizowanych czy też napić się soku „kamczackiego”. Dostępne były ponadto rośliny kilku najpopularniejszych odmian – w doniczkach P9.

Produkcyjne odmiany jagody kamczackiej

Obecnie na naszym rynku dominują odmiany jagody kamczackiej z dwóch ośrodków hodowlanych – rosyjskiego i kanadyjskiego. Na plantacji w Muniakowicach można się było zapoznać z kilkunastoma kreacjami w nasadzeniach produkcyjnych oraz kilkunastoma w testach (niektóre – z USA).

Cenne odmiany rosyjskie pochodzą z syberyjskiej, państwowej placówki naukowej FGUP „Bakczarskoje” Rosselhozakademia (Федеральное Государственное Yнитарное Предприятие „Бакчарское” Россельхозакадемия = Российская Aкадeмия Cельскохозяйственных Hаyк), czyli z jednostki Rosyjskiej Akademii Nauk Rolniczych w Bakczarze w obwodzie tomskim. Najwyżej ocenione dotychczas przez firmę Plantin i rozpowszechnione także na innych plantacjach w Polsce to Vostorg (najpopularniejsza z rosyjskich odmian, o smacznych owocach deserowych jednolitej wielkości, które dojrzewają równocześnie, co ułatwia zbiór, średnio silnie się osypują z krzewów, lecz dobrze się je zbiera, dzięki łatwemu dostępowi do nich, a także bardzo dobrze znoszą transport) oraz Jugana (bardzo słodkie, deserowe owoce, świetne również do zamrażania, ale średnio przydatne do transportu, mają średnią tendencję do osypywania się, lecz w czasie zbioru łatwo oddzielają się od szypułki). Justyna Kusibab-Mruk i Wojciech Mruk wskazywali, że odmiany z tej hodowli mają owoce wrzecionowatego kształtu. Wskazywali kilka nowych kreacji, które testują w obrębie swojej plantacji (m.in. Ussługa, Usłada, Lawina), oceniając rozmaite ich cechy, w tym pokrój krzewu (wyprostowany ułatwia zbiór). Podkreślali, że współpracując z syberyjskimi hodowcami i korzystając z ich informacji, przekonują się, że niejednokrotnie odmiany w tamtejszych warunkach klimatycznych „zachowują się” i plonują inaczej niż w Polsce; różnią się np. w kwestii łatwości zapylania się kwiatów, która decyduje o wysokości zbiorów. Tak czy owak, każda odmiana wymaga zapylacza, który dobiera się spośród kreacji danego hodowcy (np. Jugana jest zapylaczem dla Vostorga).

Z kolei odmiany kanadyjskie wywodzą się z Uniwersytetu Saskatchewan (University of Saskatchewan) z Saskatoon w środkowo-zachodniej części kraju. Do tej pory najbardziej rozpowszechnioną odmianą z tego ośrodka hodowlanego jest Aurora, zarazem jedna z podstawowych odmian jagody kamczackiej do przetwórstwa, opisana przez właścicieli Plantinu jako „dotychczas najlepsza dla naszych warunków, o słodkich owocach najlepszej jakości” (są dodatkowo łatwe do zbioru, nie osypują się). Na plantacji w Muniakowicach wyróżniały się odmiany z późniejszej grupy Boreal (13 czerwca dojrzała była odmiana ‘Blizzard’ – o bardzo dużych, bardzo smacznych owocach, ale trudno zrywających się i niezbyt trwałych w transporcie), do której należą też odmiany ‘Beauty’ (plenna!, jagody dojrzewają jednocześnie) i ‘Beast’ (określana przez właścicieli plantacji jako „najchętniej jedzona” jagoda kamczacka, polecana do przetwórstwa). Honeybee  to z kolei odmiana o mniejszych, nieopadających owocach, które są dobre do mechanicznego zbioru, ale są stosunkowo małe i mają bardziej cierpki smak. Indigo Gem  to także kreacja drobnoowocowa, ale o słodkich owocach, polecana na plantacje towarowe, uznana w USA za jedną z tych o największym potencjale produkcyjnym.

W Muniakowicach można było obejrzeć też w testach kanadyjskie kreacje jeszcze bez nazwy (klony hodowlane) oraz krzewy odmian ze Stanów Zjednoczonych (z North American Honeyberry Corporation): Blue Banana, Blue Treasure (krzewy o korzystnym, wyprostowanym pokroju) i Strawberry Sensation (owoce o kształcie eliptycznym, a nawet kulistym, które mają się wyróżniać truskawkowym aromatem).

Na plantacji zwracały też uwagę ule z trzmielami, a także z murarkami – owadami, które wpływają na wysokość plonu owoców jagody kamczackiej (podstawą jest taki dobór odmian, aby były dla siebie zapylaczami). Aktywności owadów zapylających – zwłaszcza pszczół miodnych – sprzyja też koniczyna uprawiana w międzyrzędziach oraz inne, wybitnie miododajne rośliny posadzone na terenie całego gospodarstwa, w którym (w tunelu zblokowanym) prowadzi się uprawę materiałów wyjściowych dla szkółkarzy (dominują borówki wysokie).

Jak powiedzieli Justyna Kusibab-Mruk i Wojciech Mruk, odbiorcą deserowych owoców jagody kamczackiej z ich plantacji (do spożycia w stanie świeżym) jest hurtownia, która rozprowadza je w jednej z sieci sklepów dyskontowych. Surowiec trafia też do przetwórstwa.

Druga część tegorocznej akcji odbędzie się w nadchodzący weekend, 20 i 21 czerwca, w szesnastu gospodarstwach rozsianych po kraju.

AIPH Conference_Sept. 2020

Konferencja AIPH: jak uzdrowić branżę roślin ozdobnych po kryzysie?

„Recovery from Crisis – the Future for Ornamentals” to tytuł konferencji, którą organizuje AIPH (International Association of Horticultural Producers), czyli Międzynarodowe Stowarzyszenie Producentów-Ogrodników, we współpracy z czasopismem branżowym FloraCulture International (FCI). Odbędzie się ona [...]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

HortiAdNet