PODosłonami.pl
Mączliki – profilaktyka i monitoring
Mączlik szklarniowy (Trialeurodes vaporariorum) jest najczęściej spotykanym szkodnikiem warzyw i roślin ozdobnych uprawianych w szklarniach i tunelach foliowych. Jest on jednym z najłatwiejszych do identyfikacji owadów. Osobniki dorosłe to białe, uskrzydlone muszki do 1,5 mm zasiedlające najmłodsze liście wierzchołkowe roślin.
Czytaj dalej...
Żółte tablice lepowe (fot. A.Cecot)
Opis i cykl rozwojowy mączlika
Mączlik to pluskwiak równoskrzydły, którego cykl rozwojowy obejmuje sześć stadiów: jajo, trzy stadia larwalne, poczwarka, osobnik dorosły. Optymalne warunki dla rozwoju owada to temperatury 23-25°C oraz wilgotność powietrza 75-80%. Wówczas rozwój całego pokolenia trwa 21-27 dni.
Po potrząśnięciu zaatakowanych roślin dostrzec można latające białe muszki, które po chwili wracają pod liście, gdzie składają jaja. Larwy zasiedlają spodnią część młodych liści, poczwarki natomiast znaleźć można na liściach najstarszych.
Szkodniki uszkadzają nerwy liści wysysając z nich soki roślinne. W trakcie pobierania pokarmu wydzielają duże ilości rosy miodowej, która osadza się na powierzchni liści i owoców. Mogą rozwijać się na niej grzyby sadzakowe, które hamują proces fotosyntezy i zmniejszają intensywność transpiracji. Rośliny są zahamowane we wzroście, obniża się jakość i wielkość plonu.
Mączliki mogą być także wektorami wirusów. Przy masowym żerowaniu szkodnika wysysanie soków roślinnych prowadzi do więdnięcia liści a niekiedy całych roślin. Do rodziny mączlikowatych należy także mączlik ostroskrzydły (Bemisia tabaci) – owad dorosły ma ciało ciemno-żółte (ciemniejsze od mączlika szklarniowego). Obecnie raczej nie notowany w krajowych uprawach pod osłonami.
Profilaktyka i monitoring
Osobniki dorosłe mączlika mogą przezimować na resztkach roślin lub na elementach konstrukcyjnych obiektu. Przed rozpoczęciem uprawy należy zdezynfekować szklarnię. Do działań profilaktycznych zalicza się zniszczenie chwastów rosnących wokół i w środku obiektu, ponieważ szkodniki namnażają się na nich i dostają się do szklarni przez wietrzniki, drzwi oraz z materiałem roślinnym.
Po posadzeniu roślin na miejsce stałe należy rozwiesić w szklarni nad ich wierzchołkami żółte tablice lepowe, które służą do odławianiu dorosłych osobników szkodnika. Powinny być one regularnie lustrowane – minimum raz w tygodniu. Na powierzchni 1 ha rozwiesza się 20-25 szt. Tablice skutecznie zwalczają szkodnika jedynie w początkowym okresie nalotu. Służą przede wszystkim do monitoringu – po przekroczeniu progu zagrożenia (10-20 mączlików na tablicy w tygodniu) wprowadza się owady pożyteczne.
Entomofagi można wprowadzać także profilaktycznie w trzecim tygodniu po posadzeniu rośliny na miejsce stałe, przed wystąpieniem szkodnika . W tym celu wykorzystuje się przede wszystkim dziubałeczka mączlikowego (więcej informacji w artykule „Dziubałeczek mączlikowy- pożyteczny drapieżca”). „Integrowana ochrona warzyw przed szkodnikami” „Integrowana ochrona roślin ozdobnych przed szkodnikami”

Ochrona, biostymulacja i nawożenie papryki. Zalecenia z Pepper Cafe
24 sierpnia br. w Grabowej (gm. Potworów) odbyło się spotkanie branżowe pt. Pepper Cafe poświęcone nowościom odmianowym i technologiom w uprawie papryki pod osłonami. W wydarzeniu uczestniczyli producenci warzyw, doradcy oraz przedstawiciele firm związanych z [...]






3 komentarze do Mączliki – profilaktyka i monitoring
Pingback: Środki ochrony roślin do zwalczania mączlika szklarniowego | Pod OsłonamiPod Osłonami
Pingback: Odmiany pomidor, ogórek, sałata papryka i inne - MĄCZLIKI - groźne szkodniki warzyw pod osłonami - Hortinet.pl