PODosłonami.pl
Malinowe pomidory De Ruiter® – paleta możliwości i korzyści
Naturalnym mechanizmem jest różnicowanie się rynku z biegiem czasu. Wśród producentów odmian malinowych wyraźnie widać zapotrzebowanie na odmiany mniej podatne na choroby fizjologiczne, o owocach atrakcyjnych pod względem wyglądu, ale też dobrych w smaku. Po latach testów marka De Ruiter® wprowadza na nowy sezon 2020/2021 dwie nowe odmiany pomidora malinowego w pełni odpowiadające wymienionym oczekiwaniom – Yarimaru (DRTG4801) oraz Hakumaru (DRTG4821).

Pomidor malinowy Yarimaru
Tomimaru Muchoo – od niego się wszystko zaczęło
Jedyny taki malinowy!
Popularność pomidora malinowego w Polsce jest bardzo duża i jest to zjawisko niezwykłe w Europie. W dużej mierze jest ono związane z marką De Ruiter® oraz wyjątkową w tym segmencie odmianą Tomimaru Muchoo, która – można nieskromnie stwierdzić – wykreowała rynek pomidora malinowego w Polsce. Smakiem i kolorem owoców uwiodła gusta Polaków. Spowodowała, że popyt na różowe pomidory z roku na rok wzrastał. Od wielu lat odmiana ta jest liderem rynku pomidorów malinowych, zajmuje największą powierzchnię w uprawach tradycyjnych i doświetlanych. Tomimaru Muchoo to pomidor najczęściej występujący na półkach sklepowych, po który kupcy sięgają bez wahania, gdyż wiedzą, że ten towar doskonale się sprzedaje nawet wtedy, gdy jest droższy, a jego główną cechą jest unikatowy, jedyny w swoim rodzaju smak.
W sezonie 2020 marka De Ruiter wprowadza na rynek dwie nowe odmiany pomidora malinowego w segmencie tzw” dużej maliny”. Są to inne odmiany niż Tomimaru Muchoo zarówno pod względem wielkości owocu, sposobu uprawy, jak i smaku.
Yarimaru – malinowe piękno
Średnia masa owocu wynosi 200 g. Atutem owoców jest ich dobry smak, piękny malinowy kolor zewnętrzny i wewnętrzny oraz ładna, długa szypułka (fot. 1). W warunkach letnich nie ma na nich plam. Są bardziej tolerancyjne na suchą zgniliznę wierzchołków owoców. W trakcie sezonu owoce „trzymają rozmiar”. Rośliny mają silny wigor i generatywny charakter. Odmiana wczesna, dobrze wiąże owoce, daje w efekcie końcowym wysoki plon spełniający ostre kryteriach stawiane pomidorom malinowym. Zalecana do nowych obiektów szklarniowych.
Hakumaru – niezawodny cały sezon
Odmiana o średniej masie owoców 195 g, są one atrakcyjne, bardzo ładne, należą do segmentu tzw. dużej maliny (fot. 2). Piękny kolor, kształt i połysk, wysoka jakość, szypułka nieco krótsza niż u Yarimaru, dobry smak – to cechy owoców tej odmiany. Nie mają żółtych plam i są bardzo tolerancyjne na suchą zgniliznę wierzchołków owoców. Hakumaru jest plenny, „szybki”, ma zbalansowany pokrój, dość silny wigor i generatywny charakter. Bardzo dużą zaletą odmiany jest odporność na mączniaka prawdziwego. Jest to odmiana uniwersalna, zalecana do wysokich i niskich obiektów szklarniowych.
De Ruiter® bacznie śledzi potrzeby rynku. Przed wprowadzeniem nowej odmiany przez kilka lat nasi specjaliści dokładnie i obiektywnie śledzą testowe uprawy roślin i ich plonowanie, badają smak owoców. O doskonałą jakość dbamy na wielu płaszczyznach po to, by nasze odmiany były sukcesem naszych klientów. Wierzymy, że malinowa oferta marki De Ruiter® jest i będzie kluczem do Państwa sukcesu!
Anna Wojciechowska – menedżer sprzedaży firmy De Ruiter® Polska
***
Po więcej informacji zapraszamy do kontaktu z naszymi Przedstawicielami Handlowymi:
Grzegorz Fic, Polska centralna, wschodnia, południowa, tel. 601 311 460,
Paulina Janicka, Polska zachodnia, północno-zachodnia, tel. 882 199 130

Jak w czasie pandemii wspierać lokalnych producentów?
W ostatnich miesiącach stało się wyraźnie widoczne, że w czasie pandemii z największy problemami finansowymi borykają się małe firmy. Dlatego właśnie potrzebują one wsparcia, które na szczęście nadchodzi ze strony konsumentów. Obecnie 35% Europejczyków deklaruje, [...]