PODosłonami.pl
Bardzo udane targi Macfrut 2024
…tak można podsumować kolejną edycję targów branży owocowo-warzywnej, która odbyła się 8-10 maja br. we włoskim Rimini w halach targowych Rimini Expo Centre. Tegoroczne wydarzenie o międzynarodowej randze, po raz kolejny spotkało się z entuzjastyczną reakcją wystawców. Przyczyniła się do tego z pewnością bardzo wysoka frekwencja uczestników. W ciągu trzech dni targi odwiedziło łącznie 56 200 osób, co stanowi wzrost o 13% w porównaniu z rokiem ubiegłym. A co można było zobaczyć?
Czytaj dalej...
Targi Macfrut 2024 odbywają się od kilku lat w halach Rimini Expo Centre (fot. D. Łabanowska-Bury)
Nowe trendy w ogrodnictwie, konferencje na targach Macfrut
Targi przyciągają z roku na rok coraz większą liczbę wystawców. Dlaczego? Dlatego, że w ciągu ostatnich kilkunastu lat ich organizatorzy zwracają uwagę na zmiany w branży. Chodzi przede wszystkim o to, aby oferta firm była jak najbardziej dopasowana do wymagań odwiedzających. Na targach Macfrut 2024 każdy z uczestników z pewnością znalazł interesujące go rozwiązania.
W targach udział bierze spora grupa międzynarodowych ekspertów, którzy uczestniczą w licznie organizowanych konferencjach. Na uwagę w tym roku zasługiwała m.in. konferencja szkółkarska, gdzie dyskutowano o podkładkach dla gatunków drzew owocowych. Idąc jednak za potrzebami ogrodników zorganizowano także inne, mniej licznie uczęszczane seminaria, jak np. to poświęcone agrowoltaice. Jedyny mankament tych wydarzeń to oficjalny język wykładowców, jakim jest włoski… Rozwiązania z zakresu agrowoltaiki zajmowały jednak duży fragment jednej z hal wystawowych i stoiska były oblegane przez zainteresowanych ogrodników. Oferowane są zarówno pełne panele, jak te, które można montować nad uprawą – przezierne.

Stoiska z rozwiązaniami w zakresie fotowoltaiki przyciągały zainteresowanych ogrodników (fot. D. Łabanowska-Bury)
Ciekawa oferta odmian warzyw, odmiany specjalne przyciągające konsumentów
Drugi ważny trend widoczny na targach to różnorodność kolorów wśród odmian i gatunków warzyw – pod tym względem nie było nudno. Wszyscy oferenci nasion, firmy hodowlane i dystrybutorzy prezentowali szeroki wachlarz odmianowy, który z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagających konsumentów. Widoczny trend to oczywiście ten zmierzających ku wprowadzaniu coraz ciekawszych propozycji mniejszego kalibru pomidorów (tzw. daktylowe, koktajlowe), ale także pomidorów malinowych i w typie Cour de Beef, także zielonych i żółtych. Nie zabrakło propozycji w gatunkach takich, jak melony z pomarańczowym miąższem czy bardzo słodkie arbuzy. Te mogą z powodzeniem także być uprawiane w Polsce, a Włosi pokazują także jak ważne jest podkreślenie kraju pochodzenia dla wyprodukowanych na półwyspie owoców, jak np. arbuzy Dolce Passione opatrzone włoską flagą. Kolejna rosnąca w objętość półka w sklepach to warzywa wstępnie przetworzone, tzw. ready to eat. W tej kategorii we Włoszech króluje radicchio w różnych mieszankach, jak np. te proponowane przez firmę Geofur.
- Melony z pomarańczowym, bardzo słodkim miąższem
- Arbuzy Dolce Passione znakowane włoską flagą
- Mieszanki ready-to-eat, m.in. z raddichio (fot. 1-3 D. Łabanowska-Bury)
- Swoje propozycje przedstawiały firm nasienne i hodowcy nowych odmian – firma ESASEM i Sakata (fot. 1-4 D. Łabanowska-Bury)
- Swoje propozycje przedstawiały firm nasienne i hodowcy nowych odmian – firma HM Clause
- Swoje propozycje przedstawiały firm nasienne i hodowcy nowych odmian – firma SAIS
- Swoje propozycje przedstawiały firm nasienne i hodowcy nowych odmian – firma Cora Seeds
Bardziej ekologiczne opakowania warzyw i owoców
Pakowanie i nowości w tym zakresie to także mocny element tegorocznych targów Macfrut. Wiele rozwiązań to te bardziej ekologiczne, wykonane z papieru albo z tworzyw do 100% recyklingu. Nie można jednak powiedzieć, że nowego typu opakowania nie są ciekawe pod względem kształtów czy kolorów. Można je dowolnie zadrukować i dopasować do potrzeb odbiorcy. Dodatkowo zaskakuje ich funkcjonalność. Pokazują się różnego rodzaju koszyczki z uchwytem czy punnetki.
- Opakowania do warzyw w wersji „eko” otwarte w formie koszyczka (fot. 1-3 D. Łabanowska-Bury)
- Opakowania do warzyw w wersji „eko” otwarte w formie koszyczka
- Opakowania do warzyw w wersji „eko” zamykane
Biologiczna ochrona roślin, biostymulacja, zero residue
Bezwzględnym hitem tegorocznych targów wśród zwiedzających była hala, w której prezentowane były rozwiązania do biologicznego zwalczania szkodników i chorób, a także wszelkiego rodzaju biostymulatory. W tej gałęzi następuje bardzo szybki rozwój, a to jest spowodowane głównie coraz mniejszą liczbą dostępnych chemicznych substancji środków ochrony roślin, a także dążeniem do produkcji żywności ekologicznej lub z ograniczonym poziomem pozostałości (trend „zero residue”). Pokazali się m.in. liderzy tej branży – firmy Bioline i Koppert.
- Rozwiązania biologicznej ochrony oferowało kilka wiodących w tej dziedzinie firm, m.in. Koppert (fot. 1-2 D. Łabanowska-Bury)
- Rozwiązania biologicznej ochrony oferowało kilka wiodących w tej dziedzinie firm, m.in. Bioline
Sporo wystawców spoza Unii Europejskiej
O rosnącej internacjonalizacji targów Macfrut decyduje też z roku na rok rosnący udział firm i organizacji producentów spoza Unii Europejskiej. W tegorocznych targach udział wzięła duża reprezentacja krajów takich, jak Azerbejdżan, Zimbabwe, Maroko, Wenezuela czy Indie. Są to poważni producenci owoców i warzyw, które trafiają na europejskie rynki i oferują coraz lepszej jakości produkty.
- Stoisko Maroka, gdzie oferowano głównie owoce jagodowe (fot. 1-5. D. Łabanowska-Bury)
- Stoisko Indii – oferta obejmowała winogrona, owoce ziarnkowe, ale także warzywa
- Na stoisku Zimbabwe można było spróbować nie tylko herbat, lecz także warzyw i owoców
- Na stoisku Wenezueli królowali dostawcy awokado
- Azerbejdżan to coraz bardziej liczący się na rynku dostawca warzyw, m.in. pomidorów

Pomidory hiszpańskiej hodowli – kilka propozycji odmian do szklarni i tuneli
Podczas prezentacji pomidorów w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Szczecinie Dariusz Kacprzak z firmy PNOS Ożarów Mazowiecki przedstawił charakterystykę kilku odmian pomidora. Były to propozycje z hiszpańskiej hodowli Semillas Fito, którą na polskim rynku [...]



