PODosłonami.pl
Pomidory szklarniowe – pokaz odmian w Szczecinie
W tym roku nie było wielu okazji do zobaczenia odmian pomidorów w warunkach uprawowych – ogrodnicy unikają otwierania szklarni dla większych grup gości zwłaszcza w rejonach intensywnej produkcji warzyw szklarniowych. Prezentację pomidorów w formie Dnia Otwartego zorganizowano natomiast w Szczecinie 26 lipca w szklarniach Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego, gdzie pokazano kolekcję odmian z firm PNOS Ożarów Mazowiecki oraz Hazera.
Czytaj dalej...Gości spotkania przywitała Jolanta Kawszyn – dyrektor Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Szczecinie, Andrzej Fidos – kierownik warsztatów szkolnych i główny agrotechnik odpowiedzialny za kolekcję odmian i opracowanie wyników doświadczeń. Sponsorem wydarzenia była firma PNOS Ożarów Mazowiecki (oferująca w Polsce m.in. nasiona hiszpańskiej hodowli Fito Semillas), reprezentował ją dyrektor Dariusz Kacprzak. Niestety zabrakło przedstawiciela firmy Hazera, którego zatrzymały inne obowiązki.W spotkaniu uczestniczyła także firma Agro-Sorb – polski producent aminokwasów.
Jak uprawia się pomidory szklarniowe w szkolnych obiektach w Szczecinie?
Kolekcja odmian pomidora…
… zajmuje powierzchnię 320m2,w uprawie znalazło się 5 odmian: Buffalopink z Hazery, o dużych (270-350 g),malinowych owocach; z hodowli Fito Semillas pokazano odmianę pomidora śliwkokształtnego Byelsa, malinową, wielkoowocową odmianę Rosalionor, czerwoną, standardową odmianę Runner oraz żółtopomarańczową Monte Orange (więcej na temat odmian wkrótce).
Rozsada…
… była produkowana na miejscu – nasiona wysiano 20 marca. Od wysiewu do wschodów nasion utrzymywano temperaturę 20–22°C. W czasie dalszej produkcji rozsady utrzymywano w nocy 16-18°C. Ponieważ prowadzono porównanie plonowania w dwóch różnych podłożach (w matach wełny mineralnej o wymiarach 10 x 15 x 100 cm i w używanych drugi sezon matach podłoża kokosowego o wymiarach 8 x 20 x 100 cm) część rozsady przygotowano w substracie torfowym, część – w wełnie mineralnej.
Rośliny na miejsce stałej uprawy sadzono 11 maja – od tej pory uprawa jest prowadzona bez ogrzewania.
Prowadzenie roślin, fertygacja
Przez cały okres uprawy rośliny prowadzono na jeden pęd, usuwano wszystkie pędy boczne. Po dorośnięciu do drutu rośliny ogłowiono – zabieg ten wykonano 10 lipca. Nie redukowano liczby zawiązanych owoców w gronach. Od 19 czerwca przeprowadzano zabiegi usuwania liści, odsłaniając dojrzewające grona.
Pożywka jest podawana przez sterownik Priva Nutrifit. Jej skład jest komponowany z nawozów Kristalon pomarańczowy (6-12-36 + 3 Mg + micro), saletry wapniowej Calcinit TM oraz kwasu azotowego 38%.
Na początku sezonu pożywkę podawano co 1-2 godziny, później podczas owocowania i słonecznej pogody na dobę przypadały 18-22 cykle nawadniania Wartość pH pożywki wynosiła 6,3-6,5, a EC – 2,2-2,4 mS/cm.
Ochrona roślin
W uprawie pomidorów wykorzystywano biologiczne metody ochrony przed szkodnikami – przeciwko przędziorkowi chmielowcowi introdukowano dobroczynka szklarniowego (Phytoseiulus persimilis, 2 x 2000 sztuk dorosłych osobników zmieszanych z wiórkami). W ochronie przed mączlikiem szklarniowym wykorzystano dobrotnicę szklarniową (Encarsia formosa, 2 x 3000 sztuk dorosłych osobników). Nie prowadzono ochrony chemicznej.
Zbiory pomidorów
Pierwszy zbiór przeprowadzono 10 lipca, najwcześniej zaczęła dojrzewać odmiana Buffalopink, następnie Rosalionor. Byelsa zaczęła dojrzewać najpóźniej.
Pod względem siły wzrostu wyróżniały się odmiany Buffalopink i Byelsa.

Pomidory hiszpańskiej hodowli – kilka propozycji odmian do szklarni i tuneli
Podczas prezentacji pomidorów w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Szczecinie Dariusz Kacprzak z firmy PNOS Ożarów Mazowiecki przedstawił charakterystykę kilku odmian pomidora. Były to propozycje z hiszpańskiej hodowli Semillas Fito, którą na polskim rynku [...]