Ekologiczna uprawa roślin jagodowych (cz. II) – Perspektywy na przyszłość i wystawy towarzyszące
W drugiej części artykułu zamieszczono informacje czym powinni kierować się producenci myśląc o nowoczesnej produkcji roślin jagodowych. Przedstawiono również ofertę produktów przydatnych do upraw tych gatunków.
Czytaj dalej...Truskawki – ekologicznie i spod osłon
Podczas kolejnego wystąpienia, dr hab. Monika Bieniasz z UR w Krakowie zwróciła uwagę na możliwość uzyskiwania wysokiego plonu w ekologicznej uprawie truskawek. Jest to osiągalne jedynie w przypadku używania do założenia plantacji kwalifikowanego i wysokiej jakości materiału szkółkarskiego (prawnie chronionego przed samodzielnym reprodukowaniem), wolnego od agrofagów. Możliwe jest zintensyfikowanie ekologicznej uprawy poprzez zakładanie co 2 lata nowych plantacji.
W czasie dwóch lat rośliny są maksymalnie eksploatowane, a następnie niszczone. Pozwala to znacznie zmniejszyć koszty związane z ochroną plantacji. Takie gospodarowanie materiałem nasadzeniowym, jak przekazała dr Monika Bieniasz, jest spotykane w uprawach pod daszkami.
Aktualnie na rynku dostępne są nie tylko tzw. zielone sadzonki truskawek lub typu frigo ale również sadzonki typu tray plant, tzn. w doniczkach o pojemności 250 cm3, 150 cm3 (mini tray plant) i 80 cm3 (plug plant). Wyniki 3-letnich doświadczeń przeprowadzonych u kilku producentów wykazały, że sadzonka typu tray plant 250 g/m3 z silnie wykształconym systemem korzeniowym pozwala na uzyskanie wyższego plonu średnio o 20-30% niż w uprawie z sadzonek typu frigo.
Jej zdaniem producenci powinni odejść stopniowo od tradycyjnej produkcji polowej do upraw z wykorzystaniem osłon pełnych (tunele, szklarnie) lub półpełnych (daszki, rynny, etc), stanowiących przyszłość truskawki deserowej. Zwracała uwagę, że technologia uprawy pod daszkami w przypadku dużych areałów niesie ze sobą pewną trudność w uzyskaniu wszystkich owoców w pełni wykształconych, o dobrej jakości – wynika to ze zbyt wysokiej temperatury panującej pod takimi osłonami, co utrudnia oblot owadom zapylających.
Doświadczenia
Stanisław Bogdał, prezes zarządu Polskiego Instytutu Truskawki, będącego sponsorem konferencji przybliżył uczestnikom historię powstania tej jednostki (maj 2015 r.) i jej działalność. Naukowo-wdrożeniowa placówka mieści się w Garlicy Murowanej na terenie Stacji Doświadczalnej Katedry Sadownictwa i Pszczelnictwa Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, natomiast główna siedziba jest zlokalizowana w Tyńcu koło Krakowa. Głównym celem założenia instytutu były badania, rozwój i szkolenia. Dzięki dotacjom unijnym działalność badawczą Instytutu zajmuje się 14 naukowców, dzięki czemu są możliwe kompleksowe badania nad technologią uprawy. Dotyczą one m.in. optymalnego doboru koloru folii na matach uprawowych. Były prowadzone również badania nad możliwością wyprowadzenia dwóch rynien uprawnych (jedna pod drugą). Uzyskane wyniki pozwoliły jednak wysnuć wniosek, że w polskich warunkach świetlnych taki system uprawy nie jest opłacalny.
Uprawa pod daszkami – jak informował na zakończenie S. Bogdał – pozwala uzyskać plon wysokości 50-70 ton z hektara (prezes PIT jest również właścicielem firmy Stanflex oferującej konstrukcje lekkich daszków i tuneli oraz systemy do fertygacji truskawek).
Ekologiczne winnice
O winnicach ekologicznych mówił dr hab. Maciej Gąstoł z UR w Krakowie. Obserwowane zmiany klimatu spowodowały w naszym kraju większe zainteresowanie uprawą winorośli. Coraz więcej zwolenników ma ekologiczna produkcja winogron. Wytwarzane z nich wina „eko” są średnio o 38% droższe, co ma związek m.in. z korzystniejszym ich składem chemicznym, np. ekologiczne wina czerwone zawierają o około 80% więcej resweratrolu niż te z winogron pochodzących z upraw konwencjonalnych.
Jednym z najważniejszych czynników decydujących o powodzeniu uprawy winorośli jest skuteczna ochrona. W celu ograniczenia szkodników dobrym rozwiązaniem jest wprowadzenie do winnicy lub na teren okalający winnicę, będący schronieniem ich wrogów naturalnych, np. dobroczynka gruszowego (przeciwko przędziorkom i szpecielom). Profilaktyka przed chorobami powinna opierać się na m.in. odpowiednio przewiewnym prowadzeniu roślin, zapewniającym krążenie powietrza wokół nich, obrywaniu liści i przerzedzaniu gron. Natomiast w przypadku wystąpienia objawów chorób do ochrony można wykorzystać np. wyciąg z czosnku, kwas cytrynowy i nadtlenek wodoru, a także preparaty na bazie miedzi i siarki.
Biostymulatory
Ostatnim tematem konferencji była przydatność w ogrodnictwie biostymulatorów z aminokwasami produkcji firmy Biopharmacotech, która, jak informował prezes jej zarządu Tomasz Harciarek, jako jedyna w Polsce produkuje biostymulatory zawierające wolne aminokwasy z hydrolizy enzymatycznej. Wskazał on hydrolizę enzymatyczną jako metodę pozwalającą uzyskać nieuszkodzone, wolne aminokwasy. Pozwalają one m.in. niwelować negatywne skutki oddziaływania czynników stresowych na rośliny, zwiększyć przyswajalność dla roślin składników pokarmowych podawanych doglebowo i dolistnie.W rezultacie uzyskuje się wyższy i bardziej wyrównany plon.
Do upraw truskawek, malin, borówek, winorośli i innych gatunków jagodowych zalecana dawka preparatu Agro-Sorb® Folium do aplikowania dolistnego wynosi 1-2 l/ha przy 300-800 l/wody na hektar. Poleca się wykonać trzy zabiegi w ciągu sezonu: na początku kwitnienia, w fazie opadania płatków kwiatowych oraz w fazie wiązania owoców.
Towarzysząca wystawa
Podczas wydarzenia swoje produkty oferowało również kilka firm, m.in. Polprotex, ProBiotics Polska, Szkółka Niewczas (sadzonki truskawek), Superborówka.pl (sadzonki borówki amerykańskiej i jagody kamczackiej), Sofrupak (producent opakowań tekturowych do owoców jagodowych), Eko-Wap (dostawca nawozów wapniowych) oraz Biopharmacotech (producent biostymulatorów).
Firmę Polprotex reprezentował Jędrzej Marciniak. W ofercie przedsiębiorstwa są agrowłókniny (o masie powierzchniowej 19 i 23g/m2) przeznaczone do osłaniania roślin. Są one dostępne w szerokościach od 1,6 do 15,8 m lub większej – w zależności od zapotrzebowania. Oprócz standardowych gramatur dużą popularność w uprawie truskawki zdobywa włóknina nieco trwalsza (30 g/m2) wyprodukowana specjalnie do tego celu. Producenci malin z kolei są przyzwyczajeni do korzystania z włókniny (19 g/m2), wąskiej, o szerokości 1,1 m, która również znajduje się w ofercie firmy Polprotex.
O ofercie firmy Probiotics informowała Elżbieta Duran. Prowadzi ona Małopolskie Centrum Mikroorganizmów w Młodziejowicach pod Krakowem. Proponuje ono nie tylko same mikroorganizmy, które są sztandarowym wyrobem firmy ProBiotics ale również całą technologię uprawy opartą na biopreparatach. Pozwalają na prowadzenie upraw w konwencji ekologicznej, począwszy od szczepienia gleby poprzez wprowadzenie korzystnej mikroflory, przez nawożenie, następnie ochronę biologiczną z wykorzystaniem różnych preparatów, w tym biostymulatorów. Proponowane środki przywracają równowagę w środowisku wokół uprawianych roślin ograniczając zagrożenie ze strony agrofagów. Do upraw roślin jagodowych polecany jest m.in. produkt EMA5® – naturalny biohigienizator, stanowiący kompleks mikroorganizmów poddany dodatkowej fermentacji z octem i alkoholem. Odznacza się silnymi właściwościami biobójczymi w stosunku do grzybów chorobotwórczych i niektórych szkodników. Jego stosowanie w formie opryskiwania należy rozpocząć w fazie rozwijania się rozet liści.
Poniżej kilka migawek z wydarzenia 🙂
Uprawa truskawki pod osłonami – nowe możliwości
Konferencja Truskawkowa zorganizowana w Jasieńcu przez firmę Agrosimex wraz z partnerem – firmą FMC zapewniła sporo ważnych tematów dla plantatorów truskawek. Głównymi tematami wystąpień prelegentów były technologia produkcji i ochrona truskawki, w tym nowe zagrożenia [...]
2 komentarze do Ekologiczna uprawa roślin jagodowych (cz. II) – Perspektywy na przyszłość i wystawy towarzyszące