Nowe odmiany sałaty odporne na Fusarium, odmiany rzodkiewki i inne nowości w uprawie

PODosłonami.pl

GRODAN_2
ENZA_3

Odmiany sałaty odporne na Fusarium, rzodkiewki i inne nowości w Majkowie Folwarku

Pod koniec sierpnia w gospodarstwie braci Romana i Piotra Kopciów w Majkowie Folwarku w okolicy Piotrkowa Trybunalskiego odbył się pokaz odmian sałaty i rzodkiewki Enza Zaden. Współorganizatorami spotkania były: Grupa Producentów Rozsad Krasoń, Grupa Osadkowki, Cosmocel oraz Yara. Zaprezentowano szeroką gamę nowoczesnych środków produkcji – nawozów ogrodniczych i stymulatorów.

Czytaj dalej...
Sałata Casey

Sałata Casey

Odmiany sałaty

Podczas sierpniowego spotkania z producentami Piotr Pietrzak zademonstrował asortyment sałat masłowych i liściowych (pierzastych) z firmy Enza Zaden, w którym znalazły się odmiany odporne na fuzariozę. Ze względu na zróżnicowane terminy sadzenia rozsady, która z Grupy Krasoń była przywożona do gospodarstwa co tydzień, w trakcie pokazu można było zobaczyć sałaty w różnych fazach rozwojowych.

– Fuzarioza to choroba odglebowa powodująca obecnie coraz większe straty w uprawach sałaty. Portfolio Enza Zaden poszerzyło się o odmiany sałaty odporne na sprawcę tej choroby (Fusarium oxysporum f. sp. Lactucae). – Pierwszą odmianą odporną na fuzarium wprowadzona do sprzedaży jest Vitrine – informował P. Pietrzak. Do odmian odpornych należą także Fusandra (polecana do uprawy polowej) oraz Jones (do uprawy tunelowej, na sprzedaż do supermarketów, odmiana ma szerokie okno zbiorcze, główki charakteryzują się bardzo dobrą trwałością pozbiorczą).

Od tego roku w gospodarstwie na większą skalę uprawiana jest sałata masłowa Ilona (w tunelach) oraz sałaty Takoda i Dicata (sprawdza się w polu). Główki obu odmian wyglądają podobnie. Casey to odmiana sałaty masłowej polecana do upraw szklarniowych. Na potrzeby dnia otwartego w Majkowie odmiana była posadzona w polu.

Wśród sałat liściowych, pierzastych w gospodarstwie państwa Kopciów uprawiane są odmiany Brietta (typu Lollo Bionda) oraz Azirka (typu Lollo Rossa, o tzw. potrójnej czerwieni liści, główki są wyrównanej wielkości). Jedną z najważniejszych zalet odmiany Azirka jest szybkie tempo wzrostu. – Zazwyczaj odmiany o czerwonym kolorze liści rosną wolniej. Brietta i Azirka posadzone równocześnie można zbierać w tym samym momencie – mówił P. Pietrzak.

Odmiany rzodkiewki

Odmiany rzodkiewki Celesta i Escala od lat są znane i cenione przez producentów. W trakcie pokazu można było zobaczyć także nowsze propozycje z firmy Enza Zaden o czerwonych, kulistych zgrubieniach: Sarita (polecana do wysiewu nasion od połowy kwietnia do 10 sierpnia),  Dzoura (do uprawy tunelowej od początku marca). Obie odmiany mają wyrównaną wielkość zgrubień, krótkie liście, są ładne wybarwione, ich zbiór jest skoncentrowany. – Jest to odpowiedź na problemy z dostępnością pracowników – mówił przedstawiciel firmy. Kolejną, nową odmianą jest Vienna proponowana na zbiór zgrubień bez liści, na tzw. kulki.

Rozsada warzyw dobrej jakości

Ofertę Grupy Producentów Rozsad Krasoń przedstawił Marcin Krasoń. Rozsada sałaty produkowana jest w ich firmie w kostkach torfowych o wymiarach 4 x 4 cm. Dostępna jest w sprzedaży od początku lutego do końca września. Czas produkcji rozsady sałaty wynosi od 14 do 30 dni, w zależności od odmiany. Przedstawiciel firmy zachęcał do składania zamówień z wyprzedzeniem.

Ofertę rozsad warzyw z Grupy Krasoń przedstawił Marcin Krasoń

Ofertę rozsad warzyw przedstawił Marcin Krasoń

Biostymulacja z wykorzystaniem aminokwasów

Jacek Ignaczak reprezentował firmę J&P Agro Solutions, która jest wyłącznym dystrybutorem produktu AminoCALC 14. Preparat dostępny jest w krystalicznej, sypkiej formie. Zawiera 19 różnych aminokwasów (55%, w tym około 30% stanowią wolne aminokwasy) oraz wapń (skompensowany aminokwasami w 85%). Aminokwasy w AminoCALC 14 przyspieszają i ułatwiają przyswajanie wapnia przez rośliny w trudnych warunkach. Pozwalają utrzymać odpowiedni turgor rośliny, poprawiają trwałość warzyw w obrocie handlowym. Zalecana dawka wynosi 1-1,5 kg/ha. Jak informował prelegent preparat zastosowany w gospodarstwie państwa Kopciów w tym sezonie pozwolił poprawić regenerację cebuli po gradobiciu.

Jacek Ignaczak omówił działanie produktu AminoCALC 14

Jacek Ignaczak omówił działanie produktu AminoCALC 14

Nawożenie

Wojciech Kopeć z firmy Yara polecał m.in. produkty Yara Mila Complex oraz Nitrabor do nawożenia rzodkiewki i sałaty. Program nawożenia obu gatunków jest podobny, w przypadku rzodkiewki dawki są jednak niższe. Prelegent do warzyw polecał także saletrę wapniowa Calcinit, która zawiera w pełni rozpuszczalny wapń.

W tym sezonie na plantacji po gradobiciu i wichurach część uszkodzonych poletek warzyw zostało zlikwidowanych i wymieszanych z glebą glebogryzarką podczas przygotowywania stanowisk pod następne uprawy. W związku z tym dawki nawozów pod kolejne nasadzenia były niższe.

Na plantacji państwa Kopciów znajdują się także warzywa liściowe – m.in. koper i pietruszka naciowa (m.in. odmiany Argon i Peione). Po cięciu naci pietruszki i szczypiorku stosowano saletrę wapniową. W zależności od stanowiska W. Kopeć polecał naprzemiennie stosowanie nawozów Tropicote i Yara Mila Complex. Zastosowany dolistnie Calcinit ograniczy zasychanie końcówek szczypiorku. Regenerację tego gatunku po uszkodzeniach herbicydowych umożliwia KristaLeaf FOTO.

Zapobiegawcza ochrona roślin przed chorobami i szkodnikami

Artur Śliz z Grupy Osadkowski polecał nawóz ION Blue. Produkt zawiera w swoim składzie miedź i siarkę. Jest on źródłem tych pierwiastków. Polecany jest do zabezpiecza rośliny przed chorobami pochodzenia bakteryjnego.  – Środek działa systemicznie, dzięki czemu miedź w nim zawarta nie jest fitotoksyczna dla roślin, tak jak w przypadku środków kontaktowych  – informował prelegent. W gospodarstwie wykonano dwa zabiegi preparatem w dawce 0,5 l/ha (10 dni po posadzeni i w połowie sierpnia). Polecany jest także w innych uprawach warzyw (np. kapustnych).

Karol Majchrowski z firmy Cosmocel polecał do walki ze szkodnikami preparat Mite Mine. Jest to dolistny nawóz wapniowy. Zawiera wyciągi roślinne wpływające na fizjologię roślin. Uruchamia i wzmacnia mechanizmy naturalnej odporności. Po zastosowaniu preparatu roślina produkuje substancje, które zniechęcają szkodniki do zasiedlenia i żerowania. Preparat ogranicza występowanie m.in. przędziorków, tantnisia krzyżowiaczka, mszycy zielonej, mączlików, wciornastków. Jest bezpieczny dla organizmów pożytecznych, nie ma po nim szkodliwych pozostałości. Należy go stosować prewencyjnie. Środek można mieszać z nawozami i innymi środkami ochrony chemicznej. Zalecana dawka wynosi 1,5 l/ha. Optymalne warunki do stosowania tego preparatu: temperatura 18-32°C, wilgotność powietrza 45-85%.  – Jeśli mamy bardzo dużą populację szkodnika lepiej wykonać zabieg chemiczny aby zlikwidować szkodnika. Dopiero później zastosować Mite Mine – doradzał K. Majchrowski. Preparat może być alternatywą dla chemicznych środków ochrony roślin. W gospodarstwie produkt stosowany był dwa razy. Pozwolił na mniejsze użycie chemicznych środków ochrony roślin.

Uprawa warzyw w tunelach w gospodarstwie Romana i Piotra Kopciów

Powierzchnia uprawy warzyw pod osłonami w gospodarstwie wynosi obecnie 0,88 ha. Planowane jest postawienie jeszcze dodatkowych czterech tuneli.

W tunelowej uprawie sałaty dominuje odmiana Ilona (sałata masłowa). Jej nasadzenia rozpoczęły się od początku marca i kontynuowane są co tydzień. Początkowo rozsada sałaty w kostkach była przygotowana we własnym zakresie. Od początku kwietnia dostarczana jest przez Grupę Producentów Rozsad Krasoń. W tunelach na znacznie mniejszą skalę uprawiane są sałaty liściowe, pierzaste. Jesienią będzie także produkowana w niewielkiej ilości sałata krucha.

Na początku stycznia w dwóch ogrzewanych tunelach była uprawiana rzodkiewka Donatella. W trakcie sezonu uprawiane są także odmiany: Dzoura, Escala i Celesta.

Pod tunelami uprawiane są także pomidory do sprzedaży detalicznej (Cornabel, Rosamunda, VP1 oraz Belladonna). W jednym z obiektów posadzono także fasolę tyczną (odmiana Mamut). W tym sezonie ze względu na niekorzystny przebieg pogody uszkodzenia folii jej plon był stosunkowo niewielki.

Warzywa w uprawie polowej

W gospodarstwie braci w uprawie polowej znajdują się różne gatunki warzyw, m.in. sałata, rzodkiewka, kalarepa, pietruszka, cebula, co pozwala zapewnić odbiorcom towaru z gospodarstwa szeroki asortyment.

Pod względem zdrowotności roślin największe szkody w tym roku w uprawie polowej rzodkiewki wyrządziła śmietka (pierwszy nalot 20-25 maja). Na plantacji sałaty pojawiły się przypadki fuzariozy. Jednym ze sposobów, jaki ogrodnicy stosują w walce z ta chorobą jest  zmianowanie. W gospodarstwie testowane są także różne produkty biologiczne do ochrony roślin. Do walki ze śmietką w uprawie w tunelach wykorzystano pożyteczne nicienie z firmy Koppert. W opinii ogrodnika są one w 95% skuteczne, ich wadą jest jednak 3-tygodniowy okres działania (podczas gdy śmietka żeruje przez 4-5 tygodni).

W ocenie braci Kopciów to był najgorszy z dotychczasowych sezonów. Wpływ na to miało wiele czynników m.in. niekorzystne warunki pogodowe (grad padający w czerwcu wyrządził duże szkody w uprawie, wichury uszkodziły folię w tunelach), wzrost kosztów produkcji, niskie ceny skupu. Pojawił się problem z dostępnością pracowników (także z Ukrainy) do prac pielęgnacyjnych.

W przyszłym roku ogrodnicy zrezygnują z samodzielnej produkcji rozsady ze względu na koszty ogrzewania. – Do tej pory zaczynaliśmy sezon na początku marca, w przyszłym roku planujemy rozpocząć uprawę od połowy marca – mówił producent.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Florensis_Dianthus
HortiAdNet